Uitstel verdere douaneregels VK tot eind 2023

www.getreadyforbrexit.eu – Het Verenigd Koninkrijk (VK) heeft de invoering van de voor 1 juli 2022 e.v. aangekondigde douaneregels uitgesteld. Concreet betekent het dat het bedrijfsleven zich voor het moment NIET hoeft voor te bereiden op:

  • Verplichte veiligheidsaangiften voor alle lading – ENS
  • Certificering voor merendeel van de veterinaire en fytosanitaire lading
  • Checks van deze veterinaire en fytosanitaire lading bij Border Control Posts
  • Certificering en checks voor alle zuivelproducten
  • Certificering en checks voor alle resterende veterinaire lading

De Britse overheid heeft aangekondigd in de herfst van 2022 een nieuw regime voor invoercontroles te willen publiceren. Dit gebeurt in een Target Operating Model. Invoering start dan eind 2023.

Het officiële statement van de Britse regering over het uitstel leest u hier. Een doorvertaling van deze informatie voor het bedrijfsleven leest us op rvo.nl.

Let op! Alle al bestaande douaneregels in het VK blijven onveranderd van kracht.

VK stelt volgende fase van grenscontroles voor EU-producten weer uit

RVO.nl – De Britse regering heeft uitstel aangekondigd van de volgende fase van het Border Operating Model. Het gaat om uitstel van alle resterende importcontroles op EU-goederen, waaronder de invoering van verplichte certificaten voor agrofood- en visserijproducten en de safety & security (S&S) aangifte. De resterende importcontroles zouden eigenlijk per 1 juli 2022 worden ingevoerd, maar zijn nu uitgesteld tot ten minste eind 2023. De Britse regering heeft aangekondigd komende herfst meer duidelijkheid te geven over de nieuwe importregels. De volledige douaneaangifte en douanecontroles aan de grens die per 1 januari 2022 werden ingevoerd blijven van kracht.

Lees hier het hele bericht op rvo.nl

 

Geen verdere invoercontroles op EU-goederen aan de Britse grens per 1 juli 2022

Britse ambassade – De Minister voor Brexit Opportunities en Government Efficiency heeft aangekondigd dat er dit jaar geen verdere invoercontroles worden ingevoerd op EU goederen. Dat betekent dat bedrijven nu kunnen stoppen met hun voorbereidingen voor de formaliteiten die in juli zouden worden ingevoerd. De Britse regering zal in de herft een Target Operating Model publiceren dat uiteen zal zetten hoe het nieuwe regime van invoercontroles eruit zal komen te zien. De herziene datum voor de invoering van deze controles is eind 2023.

Deze nieuwe aanpak zal zowel van toepassing zijn op goederen uit de EU als op goederen uit de rest van de wereld. Concreet zullen de volgende controles die gepland waren voor invoering vanaf juli 2022 nu niet worden ingevoerd:

  • De vereiste om verdere sanitaire en fytosanitaire (SPS) controles op EU-invoer die momenteel op bestemming worden gedaan te verplaatsen naar een grenscontrolepost (BCP)
  • Safety & Security verklaringen bij invoer uit de EU
  • Verdere gezondheidscertificering en SPS-controles voor invoer uit de EU
  • Verboden en beperkingen op de invoer van gekoeld vlees uit de EU

Het Border Operating Model zal worden bijgewerkt om dit weer te geven. De reeds ingevoerde controles blijven van kracht.

Voor meer informatie, zie hier de Written Ministerial Statement en lees hier het persbericht van de Britse overheid.

 

Snel actie nodig voor vaststaande truckers in het Verenigd Koninkrijk

Tln.nl – Transport- en andere betrokken organisaties, verenigd in Get Ready for Brexit, maken zich ernstig zorgen over de vrachtwagenfile in Dover. Sinds vorige week staan er ruim 2.500 vrachtwagens in het Verenigd Koninkrijk vast. Chauffeurs staan gemiddeld 30 uur in de file, zonder voorzieningen of concreet uitzicht op verbetering van de situatie en met verstoringen in de hele supply chain tot gevolg. Partijen doen daarom een dringende oproep aan de staatssecretaris Toeslagen en Douane om samen met de Britse ambtsgenoot zo snel mogelijk aan een oplossing te werken

Lees hier het hele bericht.
Lees hier de brief aan de Staatssecretaris Toeslagen en Douane

 

Update handhaving sancties tegen Rusland en Belarus (2)

Douane –  Sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne werkt de Douane hard aan de handhaving van de sanctiemaatregelen tegen Rusland en Belarus. We laten u regelmatig weten wat wij daarvoor doen, en hoe wij dat doen.

Dit is onze 2e update.

Handel met Rusland neemt af
Het is duidelijk dat de handel met Rusland afneemt. Zo hebben we de afgelopen week ongeveer 750 aangiften met bestemming Rusland verwerkt. Voor de oorlog waren dat er meer dan 40.000 per week.

Lees hier het hele bericht.

 

Belangrijk voor vervoerders!
Pre-lodgement model vereist vóór vertrek melding in GVMS

www.getreadyforbrexit.eu – Voor lading die u conform het pre-lodgement model naar het VK vervoert, moet u als vervoerder vóórdat u naar de Nederlandse ferryterminal rijdt áltijd actie ondernemen. Het volgende moet u doen: 

  • In de Britse Goods Vehicle Movement Service (GVMS) koppelt u de in het VK gedane aangifte aan uw trailer. Dit doet u met behulp van de door de Britse importeur of zijn vertegenwoordiger aan u doorgegeven MRN(‘s).
  • De Goods Movement Reference (GMR) die GVMS vervolgens genereert, geeft u op bij uw ferryboeking. Alleen als de ferryterminal bij aankomst van uw trailer over de GMR beschikt, kan uw lading zonder vertraging verder.

Lees hier hoe u voor iedere zending een GMR verkrijgt 

Eenmalige registratie in GVMS
Om voor pre-lodgement zendingen GVMS te kunnen gebruikenregistreert u zich als vervoerder eenmalig bij de Britse overheid.

Handige hulp voor goed gebruik GVMS
De Britse overheid biedt meerdere handige ingangen die u voor GVMS op weg helpen:

Inspectie in het VK ja of nee
Vóór aankomst in het VK checkt u via deze handige website van de Britse overheid eenvoudig of uw lading daar in aanmerking komt voor inspectie. Het invullen van de GMR van uw lading volstaat. Eén klik en u weet waaraan u toe bent. Is inderdaad inspectie vereist, dan helpt de in dertien talen beschikbare website u ook verder op weg.

 

Ook Britse overheid helpt u op weg!

www.getreadyforbrexit.eu – Net zoals gebeurt in Nederland, spant ook de Britse overheid zich in om u optimaal te informeren over alle nieuwe eisen in het vervoer met het Verenigd Koninkrijk.

Keep business moving-website
Heel veel actuele informatie over de huidige en aanstaande regels in het Verenigd Koninkrijk voor invoer en uitvoer vindt u op de website van de Britse overheid Keep business moving (Engelstalig).

24/7 Gov.UK hulplijn voor urgente problemen bij grensdoorgang
Staat uw lading vast aan de grens? Met urgente vragen kunt u 24/7 bellen met de hulplijn van de Britse douane (HMRC): +44 300 322 9434, optie 1.

Voor alle overige vragen over import in het VK – waaronder registratie in het Goods Vehicle Movement System (GVMS) of het verkrijgen van een Goods Movement Reference (GMR) – is het hulplijnnummer +44 300 322 9434 van maandag tot en met vrijdag bereikbaar van 8.00 tot 22.00 uur en in het weekend van 8.00 tot 16.00 uur.

Handboek vervoerders
Via een Handboek voor vervoerders (Engelstalig) biedt de Britse overheid transportbedrijven een uitgebreid naslagwerk met de regels voor alle verschillende soorten RoRo-vervoer (begeleid en onbegeleid) tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk.

Verdere opties voor vragen
Bij de Britse overheid (Gov.Uk) kunt u op verschillende manieren uw vraag stellen. Bekijk hier het overzicht.

Vervoerders opgelet! Temporary storage en pre-lodgement stellen nieuwe eisen aan invoer in VK

www.getreadyforbrexit.eu – Sinds 1 januari hanteert de Britse overheid twee verschillende modellen voor toegang van lading tot het VK: temporary storage en pre-lodgement.

Temporary storage
Lading die het VK binnenkomt, kan tot 90 dagen aan de grens worden opgeslagen in een tijdelijke opslagfaciliteit (veelal de terminal). Voor de vervoerder verandert er aan de Nederlandse kant niets aan het boekingsproces of terminalbezoek. Na de aangifte door de importeur of zijn vertegenwoordiger bij de Britse Douane reizen de goederen door naar hun eindbestemming.

Pre-lodgement
De Britse importeur of zijn vertegenwoordiger doet de aangifte al vóór vertrek van de ferry in Nederland. Vervoerder aan Nederlandse zijde opgelet! Vóórdat de chauffeur naar de ferryterminal rijdt, moet u eerst in de Britse Goods Verhicle Management Service (GMVS) de in het VK gedane aangifte(n) koppelen aan uw trailer. Hoe dit werkt, leest u hier. Bij aankomst in het VK kan de lading vervolgens in de regel direct verder, dan wel wordt de chauffeur voor inspectie verwezen naar een Inland Border Facility (IBF).

Wanneer temporary storage, wanneer pre-lodgement?
De havens waarop de Nederlandse ferryoperators varen, staan beide toegangsmodellen toe. Kijk in dit schema per ferryoperator wanneer voor uw lading temporary storage geldt en wanneer pre-lodgement.

Vraag als vervoerder per zending ook goed na welk model de Britse importeur (of zijn vertegenwoordiger) kiest: temporary storage of pre-lodgement. Onnodige vertragingen op de Nederlandse ferryterminal en aan de Britse grens zijn zo te voorkomen.

Let op! Een foutieve keuze in het model kan na aankomst op de Nederlandse ferryterminals veelal niet meer worden gecorrigeerd. De zending valt dan automatisch in het temporary storage model.

Vervoerders in de EU opgelet! Nieuw pre-lodgement model vereist actie vóór vertrek

www.getreadyforbrexit.eu – Voor lading onder pre-lodgement moet u als vervoerder vóórdat u naar de Nederlandse ferryterminal rijdt, apart actie ondernemen!

Pre-lodgement vereist extra handelingen van vervoerders

Eenmalige registratie in GVMS 

Om bij pre-logement zendingen gebruik te kunnen maken van GVMS registreert u zich als vervoerder eenmalig bij de Britse overheid. Hoe u vervolgens iedere keer per zending een GMR verkrijgt, leest u hier.

Dit moet u extra doen bij iedere zending

In de Britse Goods Vehicle Movement Service (GVMS) koppelt u eerst de in het VK gedane aangifte aan uw trailer. Dit doet u met behulp van de door de Britse importeur of zijn vertegenwoordiger aan u doorgegeven MRN(‘s). De Goods Movement Reference (GMR) die GVMS vervolgens genereert, geeft u op bij uw ferryboeking. Alleen als de ferryterminal bij aankomst van uw trailer over de GMR beschikt, kan uw lading zonder vertraging verder na aankomst in het VK.

Lees de stap-voor-stap gebruikersinstructie voor GVMS (Engelstalig)
Of bekijk het bijbehorende webinar over GVMS (Engelstalig)

Dit moet u checken bij iedere zending

Welk model hanteert uw opdrachtgever?
Vraag als vervoerder per zending na voor welk model de Britse importeur (of zijn vertegenwoordiger) kiest: temporary storage of pre-lodgement. Dit moet u aangeven in uw boeking bij de ferry operator. Onnodige vertragingen aan de Britse grens zijn zo te voorkomen.

Let op! Een foutieve keuze in het model kan veelal niet meer gecorrigeerd worden na aankomst op de Nederlandse ferryterminals. De zending valt dan automatisch in het temporary storage model.

Pre-lodgement en temporary storage: de verschillen en toepassingen door de Nederlandse ferryoperators

www.getreadyforbrexit.eu –  Het indienen van invoeraangiften bij de Britse Douane kan vanaf 1 januari 2022 via twee verschillende modellen: Pre-lodgement en Temporary storage. Hieronder leest u de belangrijkste kenmerken van beide modellen, de verschillen en wat er geldt voor de in Nederland actieve ferryoperators.

Pre-lodgement

Partijen dienen in het pre-lodgement model hun douaneaangiften al in vóórdat goederen in de EU aan boord gaan. De vervoerder koppelt deze aangifte(n) vervolgens via de Britse Goods Vehicle Movement Service (GVMS) aan een specifieke trailer. De Goods Movement Reference (GMR) die hieruit volgt, gebruikt de vervoerder voor toegang tot de Nederlandse ferryterminal. Eenmaal aangekomen in de Britse haven kunnen de goederen met behulp van het GMR in de regel direct door.

Temporary storage

Goederen die conform het temporary storage model het Verenigd Koninkrijk binnenkomen, kunnen tot 90 dagen aan de grens worden opgeslagen in een tijdelijke opslagfaciliteit. Na aangifte bij de Britse Douane reizen de goederen dan door naar hun eindbestemming in het Verenigd Koninkrijk.

Wat geldt er voor de in Nederland actieve ferryoperators

Elke ferryoperator/-terminal in het VK maakt een eigen keuze in het gebruik van beide modellen. De in Nederland actieve ferryoperators doen dit als volgt:

TOEGANGSMODELLEN TOT BRITSE HAVENS (onder voorbehoud)

Ferrymaatschappij

 

  Britse   aanloophavens

 

Toegangsmodel

 

CLdN
  • Purfleet
  • Killingholme
In beide havens:

  • Voor import naar het VK: het temporary storage model. Optioneel is pre-lodgement mogelijk.
  • Voor doorgaande transitdocumenten met ‘office of destination’ in het VK: het pre-lodgement model

Let op! Geen GMR bij aankomst Nederlandse terminal betekent automatisch verwerking volgens het temporary storage model (geen verandering meer mogelijk).

DFDS
  • Felixstowe
  • Immingham
  • Newcastle
In alle havens:

  • Voor import naar het VK: het temporary storage model. Optioneel is pre-lodgement mogelijk.
  • Voor doorgaande transitdocumenten met ‘office of destination’ in het VK: het pre-lodgement model.

Let op! Geen GMR bij aankomst Nederlandse terminal betekent automatisch verwerking volgens het temporary storage model (geen verandering meer mogelijk).

P&O Ferries

 

  • Hull
  • Teesport
In beide havens:

  • Onbegeleid verkeer naar het VK: het temporary storage model. Optioneel is pre-lodgement mogelijk voor doorgaande transitdocumenten met ‘office of destination’ in het VK.
  • Begeleid verkeer naar het VK: het pre-lodgement model.
Let op! Bij pre-lodgement geldt: geen GMR bij aankomst op Nederlandse ferryterminal, geen toegang.
Stena Line
  • Harwich
  • Immingham
  • Killingholme
In alle havens:

  • Voor begeleid verkeer naar het VK: het pre-lodgement model.
  • Voor doorgaande transitdocumenten (begeleid en onbegeleid) met ‘office of destination’ in het VK: het pre-lodgement model.
  • Voor import naar het VK: het temporary storage model. Optioneel is pre-lodgement mogelijk.

Let op! Bij pre-lodgement geldt: geen GMR bij aankomst op Nederlandse ferryterminal, geen toegang.

Meer weten?