VK publiceert definitief Border Target Operating Model

Get Ready for Brexit – Het VK heeft op 29 augustus 2023 de definitieve versie van het Border Target Operating Model gepubliceerd. Hierin schetsen de Britten hoe zij vorm willen geven aan een eigen grenscontrolesystem.

In het nieuwe TOM staan importeisen voor veel planten/plantaardige producten, dieren/dierlijke producten en levensmiddelen. Het is de bedoeling dat iedereen die door VK als medium risico geclassificeerde zendingen exporteert naar het VK de in het TOM aangekondigde werkwijze per 31 januari 2024 hanteert. De Britse overheid zal daarop handhaven. Het originele gepubliceerde document staat op de website van DEFRA.

Analyse impact

Experts van de verschillende betrokken Nederlandse toezichthouders hebben naar verwachting enkele dagen tijd nodig om te analyseren wat de impact van het TOM voor Nederlandse ondernemers  en overheidsdiensten zal zijn. Het is de bedoeling om binnen enkele dagen tot een meer gedetailleerde eerste beoordeling te komen van de wijzigingen. Zodra hier meer inzicht in is, bericht Get Ready for Brexit daarover richting alle geïnteresseerden.

In de NVWA-Exportassistent zijn altijd de op dat moment geldende importregels voor het betreffende land na te lezen. Die informatie wordt naar aanleiding van deze VK publicatie zo snel mogelijk geactualiseerd.

 

Publicatie Border Target Operating Model: regels voor invoer van vlees en zuivel

Belastingdienst.nl – Vandaag heeft het Verenigd Koninkrijk het Border Target Operating Model (BOM) gepubliceerd dat gaat over de regelgeving voor de invoer van vlees- en zuivelproducten en keuringen. U kunt het volledige document (PDF) lezen op de website van de Engelse overheid.

 

Britse Brexit-controles op vers voedsel uit EU voor vijfde keer uitgesteld, zeggen berichten

The Guardian – Brexit-controles op verse landbouwproducten die vanuit de EU naar het VK komen, zijn volgens berichten voor de vijfde keer uitgesteld. Het besluit om de plannen voor de uitvoering van de controles, die sinds januari 2021 in omgekeerde richting worden toegepast op de Britse export naar de EU, op te schorten, zal volgens de Financial Times binnenkort worden bekendgemaakt.

Het uitstel is bedoeld om de regering en exporteurs in de EU meer tijd te geven om zich voor te bereiden op de controles, waardoor Rishi Sunak op ramkoers komt met binnenlandse Britse voedselproducenten die al lang aanvoeren dat het een vrijbrief geeft aan rivalen op het vasteland, terwijl zij controles op alle export van vers voedsel naar het blok moeten doorstaan. Lees hier het complete artikel in de Guardian

Pilot e-Phyto traject met Verenigd Koninkrijk

www.e-cert.nl – Doordat het Verenigd Koninkrijk (VK) vorig jaar heeft aangegeven elektronische fytosanitaire certificaten (e-Phyto’s) te willen uitwisselen met Nederland, zijn de ontwikkelingen van elektronisch certificeren in een stroomversnelling geraakt. Afgelopen maanden gaan de ontwikkelingen snel en wordt er door NVWA en keuringsdiensten hard gewerkt om de benodigde functionaliteiten te realiseren.

Deze pilot wordt gefaseerd gestart en begint met de sector Bloembollen en vaste planten (CBB). Zodra het VK er klaar voor is, zullen er voor deze sector e-Phyto’s verstuurd worden. Daarna volgen de andere sectoren, Nederland is grotendeels klaar, maar er liggen nog enkele specifieke zaken om op te lossen. Daar wordt nu volop aan gewerkt.

Wat is de werkwijze bij elektronisch certificeren? Lees hier het complete artikel op e-cert.nl

Betalen voor invoer SPS producten in Verenigd Koninkrijk

www.tln.nl – Voor het vervoer van veterinaire, sanitaire en fytosanitaire producten wordt door het Verenigd Koninkrijk per 31 oktober 2023 het Target Operating Model ingevoerd. Genoemde producten kunnen dan per 31 oktober aanstaande bij binnenkomst in het VK aan controles worden onderworpen. Voor het uitvoeren van deze controles richt de overheid een Border Control Post (BCP’s) in. De bouw- en operationele kosten die hiermee gemoeid zijn, wil de Britse overheid via een algemene heffing terugverdienen.

Lees hier het complete artikel op TLN.nl 

Check altijd of vóór vertrek naar het VK actie nodig is

www.getreadyforbrexit.eu – Voor toegang van lading tot het VK hanteert de Britse overheid tegenwoordig twee verschillende modellen: temporary storage en pre-lodgement. Als vervoerder moet u vooraf weten welk toegangsmodel voor uw lading geldt. Bij pre-lodgement is vóórdat uw chauffeur naar de ferryterminal rijdt van uw kant nadrukkelijk actie nodig. Vraag daarom per zending goed na welk model geldt. Onnodige vertragingen op de Nederlandse ferryterminal en aan de Britse grens zijn zo te voorkomen.

Wanneer temporary storage, wanneer pre-lodgement?
De Britse havens waarop de Nederlandse ferryoperators varen, staan beide toegangsmodellen toe. Kijk in dit schema per ferryoperator wanneer voor uw lading temporary storage geldt en wanneer pre-lodgement. Let op! Een foutieve keuze in het model kan na aankomst op de Nederlandse ferryterminals veelal niet meer worden gecorrigeerd. De zending valt dan automatisch in het temporary storage model.

 Temporary storage: vooraf geen actie nodig
Lading die onder temporary storage het VK binnenkomt, kan tot 90 dagen aan de grens worden opgeslagen in een tijdelijke opslagfaciliteit (veelal de terminal). Voorafgaand aan het vertrek van uw chauffeur naar de Nederlandse ferryterminal is geen aparte actie nodig. Na de aangifte door de Britse importeur of zijn vertegenwoordiger bij de Britse Douane reizen de goederen door naar hun eindbestemming.

Pre-lodgement: eerst actie, dan pas rijden
Bij pre-lodgement doet de Britse importeur of zijn vertegenwoordiger de aangifte al vóór vertrek van de ferry in Nederland. Vervoerder aan Nederlandse zijde opgelet! Vóórdat de chauffeur naar de ferryterminal rijdt, moet u eerst in de Britse Goods Vehicle Management Service (GMVS) het volgende doen:

 • In GVMS koppelt u de in het VK gedane invoeraangifte aan uw trailer. Dit doet u met behulp van de door de Britse importeur of zijn vertegenwoordiger aan u doorgegeven MRN(‘s).
 • De Goods Movement Reference (GMR) die GVMS vervolgens genereert, geeft u op bij uw ferryboeking. Alleen als de ferryterminal bij aankomst van uw trailer over de GMR beschikt, kan uw lading zonder vertraging verder.

Lees hier hoe u voor iedere zending een GMR verkrijgt 

 Eenmalige registratie in GVMS
Om voor pre-lodgement zendingen GVMS te kunnen gebruikenregistreert u zich als vervoerder eenmalig bij de Britse overheid.

 Handige hulp voor goed gebruik GVMS
De Britse overheid biedt meerdere handige ingangen die u voor GVMS op weg helpen:

Inspectie in het VK ja of nee
Bij aankomst in het VK kan GVMS-lading in de regel direct verder. Het kan ook dat de chauffeur voor inspectie wordt verwezen naar een Inland Border Facility (IBF). Vóór aankomst in het VK checkt u via deze handige website van de Britse overheid of dit voor uw lading geldt. Het invullen van de GMR van uw lading volstaat. Eén klik en u weet waaraan u toe bent. Is inderdaad inspectie vereist, dan helpt de in twaalf talen beschikbare website u ook verder op weg.

Ook Britse overheid helpt u op weg!

www.getreadyforbrexit.eu – Net zoals gebeurt in Nederland, spant ook de Britse overheid zich in om u optimaal te informeren over alle eisen die gelden in het vervoer met het Verenigd Koninkrijk.

24/7 Gov.UK hulplijn voor urgente problemen bij grensdoorgang
Voor alle vragen over uw export naar of import vanuit het VK  belt u 24/7 met de hulplijn van de Britse Douane (HMRC): +44 300 322 9434. Chatten met de HMRC kan ook.

Urgent probleem aan de grens?
Staat uw lading vast aan de grens? Met urgente vragen belt u +44 300 322 9434, optie 1.

Handboek vervoerders
Via een Handboek voor vervoerders (Engelstalig) biedt de Britse overheid transportbedrijven een uitgebreid naslagwerk met de regels voor alle verschillende soorten RoRo-vervoer (begeleid en onbegeleid) tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk.

Website biedt nog meer informatie
Heel veel informatie over zakendoen met het Verenigd Koninkrijk vindt u ook op deze website van de Britse overheid (Engelstalig).

Uitstel verdere douaneregels VK tot eind 2023

www.getreadyforbrexit.eu – Het Verenigd Koninkrijk (VK) heeft de invoering van de voor 1 juli 2022 e.v. aangekondigde douaneregels uitgesteld. Concreet betekent het dat het bedrijfsleven zich voor het moment NIET hoeft voor te bereiden op:

 • Verplichte veiligheidsaangiften voor alle lading – ENS
 • Certificering voor merendeel van de veterinaire en fytosanitaire lading
 • Checks van deze veterinaire en fytosanitaire lading bij Border Control Posts
 • Certificering en checks voor alle zuivelproducten
 • Certificering en checks voor alle resterende veterinaire lading

De Britse overheid heeft aangekondigd in de herfst van 2022 een nieuw regime voor invoercontroles te willen publiceren. Dit gebeurt in een Target Operating Model. Invoering start dan eind 2023.

Het officiële statement van de Britse regering over het uitstel leest u hier. Een doorvertaling van deze informatie voor het bedrijfsleven leest us op rvo.nl.

Let op! Alle al bestaande douaneregels in het VK blijven onveranderd van kracht.

VK stelt volgende fase van grenscontroles voor EU-producten weer uit

RVO.nl – De Britse regering heeft uitstel aangekondigd van de volgende fase van het Border Operating Model. Het gaat om uitstel van alle resterende importcontroles op EU-goederen, waaronder de invoering van verplichte certificaten voor agrofood- en visserijproducten en de safety & security (S&S) aangifte. De resterende importcontroles zouden eigenlijk per 1 juli 2022 worden ingevoerd, maar zijn nu uitgesteld tot ten minste eind 2023. De Britse regering heeft aangekondigd komende herfst meer duidelijkheid te geven over de nieuwe importregels. De volledige douaneaangifte en douanecontroles aan de grens die per 1 januari 2022 werden ingevoerd blijven van kracht.

Lees hier het hele bericht op rvo.nl

 

Geen verdere invoercontroles op EU-goederen aan de Britse grens per 1 juli 2022

Britse ambassade – De Minister voor Brexit Opportunities en Government Efficiency heeft aangekondigd dat er dit jaar geen verdere invoercontroles worden ingevoerd op EU goederen. Dat betekent dat bedrijven nu kunnen stoppen met hun voorbereidingen voor de formaliteiten die in juli zouden worden ingevoerd. De Britse regering zal in de herft een Target Operating Model publiceren dat uiteen zal zetten hoe het nieuwe regime van invoercontroles eruit zal komen te zien. De herziene datum voor de invoering van deze controles is eind 2023.

Deze nieuwe aanpak zal zowel van toepassing zijn op goederen uit de EU als op goederen uit de rest van de wereld. Concreet zullen de volgende controles die gepland waren voor invoering vanaf juli 2022 nu niet worden ingevoerd:

 • De vereiste om verdere sanitaire en fytosanitaire (SPS) controles op EU-invoer die momenteel op bestemming worden gedaan te verplaatsen naar een grenscontrolepost (BCP)
 • Safety & Security verklaringen bij invoer uit de EU
 • Verdere gezondheidscertificering en SPS-controles voor invoer uit de EU
 • Verboden en beperkingen op de invoer van gekoeld vlees uit de EU

Het Border Operating Model zal worden bijgewerkt om dit weer te geven. De reeds ingevoerde controles blijven van kracht.

Voor meer informatie, zie hier de Written Ministerial Statement en lees hier het persbericht van de Britse overheid.