Laatste update
19 mei 2021 16:24

Bereid u voor op strengere
Britse douane-eisen vanaf 1 oktober 2021

Forse aanscherpingen aan de Britse grens in zicht

Door Brexit heeft u ook aan de Britse grens voortaan te maken met douaneformaliteiten. De invoering van deze in het Border Operating Model (BOM) vastgelegde douaneregels gebeurt stapsgewijs. In de huidige fase 1 zijn controles nog beperkt.

Maar let op! Vanaf 1 oktober 2021 scherpt het Verenigd Koninkrijk (VK) de douane-eisen fors aan. Zorg dat u tijdig hierop bent voorbereid. Zo voorkomt u dat u aan de grens van het VK of zelfs al in de Nederlandse haven stilstaat. Deze pagina vertelt u in het kort aan welke douaneregels u moet voldoen.

 • Huidige situatie – fase 1 Border Operating Model

  Voor invoer vanuit de EU hebben Britse importeurs t/m 31 december 2021 voor standaard goederen twee opties. Men kan direct bij binnenkomst een invoeraangifte doen of er voor kiezen de goederen vereenvoudigd in te schrijven in de eigen administratie. De aangifte doet men dan pas zes maanden later. Aan de Britse grens zijn hierdoor momenteel in de praktijk niet of nauwelijks vertragingen.

  De uitzonderingen

  1. Importregels en grenscontroles gelden in het VK wel altijd voor een beperkte groep goederen op de controlled list.
  2. Voor levende dieren en ‘hoog risico’ landbouwgoederen, zoals bomen en vaste planten is voor toegang tot het VK een veterinair of fytosanitair gezondheidscertificaat vereist. Dit certificaat wordt verstrekt door een inspectiedienst – zoals de NVWA – in het land van herkomst.
 • 1 oktober 2021 – fase 2 Border Operating Model

  Verplichte certificering merendeel veterinaire lading

  De belangrijkste extra douane-eis per 1 oktober 2021 voor invoer in het VK is een verplicht veterinair gezondheidscertificaat voor vlees, eieren, zuivel, visserijproducten en veel producten van dierlijke oorsprong. Zonder certificaat géén toegang. Als Nederlandse exporteur vraagt u het certificaat voorafgaand aan het vervoer digitaal aan bij de NVWA of voor specifieke producten bij een van de andere inspectiediensten.

 • 1 januari 2022 – fase 3 Border Operating Model

  1. Toegang tot het VK via pre-lodgement of temporary storage model

  Toegang van lading tot de Britse havens gebeurt per 1 januari 2022 via het pre-lodgement of het temporary storage model. Elke haven maakt daarin eigen keuzes. De Nederlandse ferrymaatschappijen streven ernaar om in hun Britse aanloophavens een combinatie van beide modellen te kunnen toepassen. Per 1 januari 2022 vervalt in het VK de regeling voor zes maanden uitstel van invoeraangiften.

  2. Verplichte veiligheidsaangiften – ENS

  Voorafgaand aan binnenkomst in het VK is vanaf 1 januari 2022 voor alle lading een Entry Summary Declaration (ENS) nodig. De exacte eisen voor deze veiligheidsaangiften maakt het VK later bekend. Ook is nog niet bepaald welke partij deze ENS moet (of kan) doen. Meer informatie volgt.

  3. Certificering resterende landbouwgoederen

  Voor ‘laag risico’ landbouwgoederen zoals snijbloemen, groenten en fruit vereist het VK vanaf 1 januari 2022 een fytosanitair certificaat. Als Nederlandse exporteur vraagt u dit certificaat voorafgaand aan het vervoer aan bij de betreffende inspectiedienst. Dit doet u via e-CERTNL.

  4. Keuring lading bij Border Control Posts

  Het VK gaat veterinaire en fytosanitaire lading vanaf 1 januari 2022 aan de buitengrens inspecteren. Dit gebeurt bij Border Control Posts (BCP). Per deze datum geldt dit eerst voor:

  1. vlees, eieren, zuivel, visserijproducten en veel producten van dierlijke oorsprong
  2. ‘hoog risico’ plantaardige landbouwgoederen, zoals bomen en vaste planten

  Controles van transporten van levende dieren en ‘laag-risico’ landbouwgoederen, zoals snijbloemen, groenten en fruit starten per 1 maart 2022.

Meer informatie

De exacte invulling van de aanstaande douaneregels in het VK is op onderdelen nog in ontwikkeling. Via deze website houden wij u actueel op de hoogte. Andere voor u nuttige informatiebronnen:

Wij maken gebruik van cookies

Deze website gebruikt cookies om het gedrag van bezoekers in kaart te brengen, te analyseren en de gebruikerservaring te verbeteren. Klik op 'voorkeuren aanpassen' om uw toestemmingen voor deze website te bekijken en in te stellen.

Lees onze privacy verklaring hier | Sluiten
Voorkeuren aanpassen