Aan de Britse grens

Het Verenigd Koninkrijk (VK) scherpt vanwege Brexit de douane-eisen fors aan. Zorg dat u tijdig hierop bent voorbereid. Zo voorkomt u dat u aan de grens van het VK of zelfs al in de Nederlandse haven stilstaat. Deze pagina vertelt u in het kort aan welke douaneregels u moet voldoen.

Let op! Onderstaande informatie is het nieuwe tijdschema zoals door de Britse overheid in september 2021 is bekendgemaakt.

Laatste update
30 september 2021 00:01

Huidige situatie

Border Operating Model
Fase 1

Beperkte controle van invoer aan de Engelse grens.

1 januari 2022

Border Operating Model
fase 2

Nú actie nodig voor:

• Invoering pre-lodgement en temporary storage model
• Einde zes maanden uitstel invoeraangiften

1 juli 2022

Border Operating Model
fase 3

Belangrijk voor alle partijen die exporteren naar het VK

• Certificering veterinaire en fytosanitaire goederen
• Keuring lading bij Border Control Posts
• Verplichte veiligheidsaangiften – ENS

Forse aanscherpingen aan de Britse grens in zicht

Door Brexit heeft u ook aan de Britse grens voortaan te maken met douaneformaliteiten. De invoering van deze in het Border Operating Model (BOM) vastgelegde douaneregels gebeurt stapsgewijs. In de huidige fase 1 zijn controles nog beperkt. Maar let op! Volgende fases vragen uw aandacht.

 • Huidige situatie – fase 1 Border Operating Model

  Voor invoer vanuit de EU hebben Britse importeurs t/m 31 december 2021 voor standaard goederen twee opties. Men kan direct bij binnenkomst een invoeraangifte doen of er voor kiezen de goederen vereenvoudigd in te schrijven in de eigen administratie. De aangifte doet men dan pas zes maanden later. Aan de Britse grens zijn hierdoor momenteel in de praktijk niet of nauwelijks vertragingen.

  De uitzonderingen

  1. Importregels en grenscontroles gelden in het VK wel al voor een beperkte groep goederen op de controlled list.
  2. Voor levende dieren en ‘hoog risico’ landbouwgoederen, zoals bomen en vaste planten is voor toegang tot het VK een veterinair of fytosanitair gezondheidscertificaat vereist. Dit certificaat wordt verstrekt door een inspectiedienst – zoals de NVWA – in het land van herkomst.
 • 1 januari 2022 – fase 2 Border Operating Model

  1. Toegang tot het VK via pre-lodgement of temporary storage model
  Toegang van lading tot de Britse havens gebeurt per 1 januari 2022 via het pre-lodgement of het temporary storage model. Elke haven maakt daarin eigen keuzes. De Nederlandse ferrymaatschappijen streven ernaar om in hun Britse aanloophavens een combinatie van beide modellen toe te passen.

  2. Direct bij binnenkomst in het VK is een invoeraangifte nodig. De regeling voor zes maanden uitstel vervalt.

 • 1 juli 2022 – fase 3 Border Operating Model

  1. Verplichte certificering veterinaire en fytosanitaire lading
  Voor invoer in het VK van vlees, eieren, zuivel, visserijproducten en producten van dierlijke oorsprong is per 1 juli 2022 een gezondheidscertificaat verplicht. Dat geldt ook voor fytosanitaire lading, zoals snijbloemen, groenten en fruit. Zonder certificaat géén toegang. Als Nederlandse exporteur vraagt u het certificaat voorafgaand aan het vervoer digitaal aan bij de NVWA of voor specifieke producten bij een van de andere inspectiediensten. Dit doet u via e-CERTNL.

  Meer weten? NVWA is de veterinaire Brexit-vraagbaak
  Voor alle Brexit-informatie over het vervoer van veterinaire lading is de website van de NVWA in Nederland de centrale ingang. Actuele wijzigingen in regels maakt de NVWA bovendien bekend via verschillende Vakberichten voor Export en Import. U kunt zich hierop gratis abonneren. Meer inzicht in het importproces van veterinaire lading vanuit het Verenigd Koninkrijk naar Nederland krijgt u ook via deze beeldende infographic.

  2. Keuring lading bij Border Control Posts
  Het VK gaat veterinaire en fytosanitaire lading vanaf 1 juli 2022 aan de buitengrens inspecteren. Dit gebeurt bij Border Control Posts (BCP).

  3. Verplichte veiligheidsaangiften – ENS
  Voorafgaand aan binnenkomst in het VK is vanaf 1 juli 2022 voor alle lading een Entry Summary Declaration (ENS) nodig.  Actuele informatie hierover vindt u op de website van de Britse overheid.