Aan de Britse grens

Het Verenigd Koninkrijk (VK) scherpt vanwege Brexit de douane-eisen stap voor stap verder aan. Zorg dat u steeds tijdig hierop bent voorbereid. Zo voorkomt u dat u aan de grens van het VK of zelfs al in de Nederlandse haven stilstaat. Deze pagina vertelt u in het kort aan welke douaneregels u momenteel moet voldoen.

Let op! De Britse overheid wil in de herfst van 2022 een nieuw douaneregime bekendmaken voor onder meer veiligheidsaangiften (ENS) en de controle van het VK inkomende veterinaire en fytosanitaire lading. De invoering daarvan start eind 2023.

Laatste update
05 mei 2022 11:41

Huidige douaneregels VK

Effectief sinds 1 januari 2022

  • Toegang tot het VK via het pre-lodgement en temporary storage model

    Voor toegang van lading tot de havens in het VK hanteert de Britse overheid sinds 1 januari 2022 twee verschillende modellen: pre-lodgement en temporary storage. In de Britse havens die vanuit Nederland worden aangelopen, zijn beide modellen toegestaan. Lees hier hoe Nederlandse ferryoperators daarmee omgaan.

  • Direct bij binnenkomst in het VK altijd een invoeraangifte nodig

    De regeling die in 2021 in het VK gold voor zes maanden uitstel voor het indienen van invoeraangiften is per 1 januari 2022 vervallen. Zonder een nadere aangifte kan lading in de Britse haven (temporary storage) of zelfs al in de Nederlandse haven (pre-lodgement) niet verder.

  • Verplichte voormelding veterinaire en fytosanitaire lading in het VK

    De importeur in het VK moet veterinaire en fytosanitaire lading verplicht voormelden in het Britse IPAFFS (Import of products, animals, food and feed system) of PEACH (Procedure for Electronic Application for Certificates from the Horticultural Marketing Inspectorate).

Effectief sinds 1 januari 2021