Als vervoerder klaar voor de Brexit

De Nederlandse ketenoplossing om na de Brexit snel van en naar het Verenigd Koninkrijk te kunnen vervoeren, omvat 5 eenvoudige stappen. Op het plaatje hiernaast ziet u welke dat zijn. Iedereen in de logistieke keten heeft daarbij een eigen taak en verantwoordelijkheid. Ook als vervoerder heeft u een rol. Onderstaand leggen wij uit wat van u wordt verwacht. Dat geldt zowel voor het vervoer via de shortsea als in het ferryverkeer. Zorgt u als vervoerder dat u tijdig klaar bent voor Brexit in de Nederlandse havens?

Checklist voor de vervoerder

Van de 5 stappen, moet u als vervoerder in ieder geval stap 5 doen. Klik op onderstaande stappen om meer informatie te lezen.

Let op! Vervoert u via een ferryterminal, dan heeft de ferryoperator na de Brexit bij uw boeking meer gegevens van u nodig.

Dit moet u altijd doen

Stap 5: Check vooraf of de terminal het douanedocument heeft

De Nederlandse shortsea- en ferryterminals vragen u om voordat uw chauffeur gaat rijden, altijd te checken of de douanedocumenten van de lading bij de terminal zijn voorgemeld. Zonder door uw opdrachtgever correct voorgemelde douanedocumenten krijgt u géén toegang tot de terminal en krijgt u de lading hier niet mee. Uw chauffeur wordt dan doorverwezen naar één van de tijdelijke parkeerlocaties in het havengebied. In overleg met u of uw opdrachtgever kan hij hier alsnog de douaneformaliteiten in orde maken.

Uw check vooraf op de aanwezigheid van douanedocumenten doet u via Portbase:

Voor import (lading van het Verenigd Koninkrijk naar Nederland): service Import Status

Deze nieuwe gratis service toont u real-time de douanestatus van importlading op shortsea- en ferryterminals. U ziet direct of aan de vereiste douaneverplichtingen is voldaan. Mogelijk dat de Douane de zending ook wil controleren. Alleen als beide in orde zijn – op ‘groen’ staan – bent u op de shortsea- of ferryterminal welkom. In alle andere gevallen heeft u géén toegang. Het heeft dan geen zin om uw chauffeur toch naar de terminal te laten rijden.

Kosten en aanmelden Importstatus
Import Status is een gratis service die werkt via het web.


Voor export (lading van Nederland naar het Verenigd Koninkrijk): service Track & Trace Export

Via deze bestaande service checkt u vóór vertrek van uw chauffeur naar de shortsea- of ferryterminal of de bij de lading horende douanedocumenten daar bekend zijn. Zonder correct voorgemelde douanedocumenten krijgt uw chauffeur géén toegang tot de terminal.

Kosten en aanmelden Track & Trace Export
Track & Trace Export is onderdeel van de service Melding Export Documentatie en werkt via het web. Voor het gebruik van Melding Export Documentatie betaalt u eenmalig aansluitkosten. Het dagelijks gebruik – inclusief Track & Trace Export – is verder gratis.


Wat veel van uw collega-vervoerders ook doen

Stap 3: Spreek af wie de douanedocumenten voormeldt

Zonder voormelding krijgt u als vervoerder géén toegang tot de terminal. Veel vervoerders kiezen er daarom voor om naast stap 5 – de check bij de terminal op de aanwezigheid van douanedocumenten – ook stap 3 en 4 te doen. Uit oogpunt van dienstverlening aan uw opdrachtgever (de importeur, exporteur of expediteur) meldt u dan uit zijn naam via Portbase de douanedocumenten voor bij de shortsea- en ferryterminals. Let op! Dit betreft dus alleen het voormelden van de noodzakelijke douanedocumenten waarvoor uw opdrachtgever zélf eerder bij de Douane de invoer- of uitvoeraangifte heeft gedaan. Mocht u dit voormelden van douanedocumenten willen doen, spreek dit dan goed af met uw opdrachtgever!

Stap 4: Abonneer u op de Portbase-services

Om als vervoerder voor uw opdrachtgevers lading te kunnen voormelden bij shortsea- en ferryterminals, abonneert u zich op twee Portbase services.

Voor import (lading van het Verenigd Koninkrijk naar Nederland): service Melding Import Documentatie 

Vernieuwde service om na de Brexit ook bij shortsea- en ferryterminals alle douanedocumenten voor import te kunnen voormelden. Let op! Ook bestaande klanten van deze service moeten zich voor het gebruik van Melding Import Documentatie bij shortsea- en ferryterminals opnieuw bij Portbase aanmelden.

Kosten en aanmelden Melding Import Documentatie

De aansluitkosten voor het via Melding Import Documentatie voormelden van importdocumenten bij shortsea- en ferryterminals zijn eenmalig € 249,50 (ex. btw). Voor het dagelijks gebruik betaalt u een maandabonnement (voor web € 6,12 en voor een systeemkoppeling € 20,43) plus een bijdrage van € 0,18 per bericht.


Voor export (lading van Nederland naar het Verenigd Koninkrijk): service Melding Export Documentatie

Na de Brexit kunt u via deze bestaande service alle exportdocumenten voormelden bij shortsea- en ferryterminals.

Kosten en aanmelden Melding Export Documentatie

Als nieuwe deelnemer betaalt u voor aansluiting eenmalig € 249,50 (ex. btw). Het dagelijks gebruik is gratis. De service is zowel beschikbaar via het web als door middel van een systeemkoppeling.


Dit kunt u als vervoerder eventueel ook doen

Stap 1: Zorg dat uw klant bekend is bij de Douane

Sommige vervoerders gaan in de dienstverlening aan hun klanten nog verder. Zij verzorgen uit naam van hun opdrachtgever (de importeur, exporteur of expediteur) óók de invoer- en uitvoeraangiften bij de Douane. Mocht u als vervoerder deze douanedienstverlening willen bieden, zorg dan dat uw klant eerst zelf (indien nog niet eerder gedaan) bij de Douane een EORI-nummer aanmaakt. Elk bedrijf in Europa dat invoert of uitvoert heeft van de Douane een dergelijk uniek identificatienummer nodig. Ook als het de invoer- en uitaangiften door u laat uitvoeren.

Let op! Werkt u momenteel met een Brits EORI-nummer? Na de Brexit moet u dit omzetten naar een EORI-nummer uit de EU.

Stap 2: Doe voor uw klant de invoer- of uitvoeraangiften

Wilt u uit oogpunt van dienstverlening aan uw opdrachtgever bij de Douane invoer- en uitvoeraangiften kunnen indienen, dan zijn aparte software en vergunningen nodig.

Lees bij de Douane meer over het doen van invoer- en uitvoeraangiften.

Dit moet u misschien ook regelen:


Lees alle details in het Get Ready for Brexit handboek

Deze terminals en rederijen doen mee

Agenda voor de vervoerder

Neem even 5 minuten de tijd…

en lees de privacy verklaring die van toepassing is op deze website. Klik op 'privacy instellingen' om uw toestemmingen voor deze website te bekijken en in te stellen.

Lees onze privacy verklaring hier