Als vervoerder klaar voor Brexit

Alle Nederlandse ferryterminals en shortsea-terminals stellen deelname aan onze ketenbrede oplossing voor Brexit verplicht. Zonder voorgemeld douanedocument kan uw chauffeur de terminal niet op of af.

Onderstaande checklist helpt u als vervoerder om lading snel van en naar het Verenigd Koninkrijk te vervoeren.

Klik op de afbeelding voor een vergroting

Uw checklist

Zorgt u als vervoerder dat uw (nieuwe) klanten snel via de Nederlandse havens kunnen vervoeren? Lees hier welke stappen u moet zetten voor zowel het shortsea- als het ferryverkeer.

Extra gegevens nodig bij uw boeking

Let op! De ferryoperator en de shortsea-rederij hebben door de Brexit bij uw boeking meer gegevens van u nodig. Klik hier om de lijst te bekijken.

Deze Get Ready for Brexit stap moet u als vervoerder altijd doen

Van de 5 stappen voor Get Ready for Brexit, moet u als vervoerder in ieder geval stap 5 doen.

Stap 5: Check vooraf of de terminal het douanedocument heeft

De Nederlandse shortsea- en ferryterminals vragen u om voordat uw chauffeur gaat rijden, altijd te checken of het douanedocument van de lading bij de terminal is voorgemeld. Zonder door uw opdrachtgever correct voorgemeld douanedocument krijgt u géén toegang tot de terminal en krijgt u de lading hier niet mee. Uw chauffeur wordt dan doorverwezen naar een openbare parkeerlocatie. In overleg met u of uw opdrachtgever kan hij hier alsnog de douaneformaliteiten in orde maken.

Uw check vooraf op de aanwezigheid van douanedocumenten doet u via Portbase:

Voor import (lading van het Verenigd Koninkrijk naar Nederland): service Import Status

Deze gratis service toont u real-time de douanestatus van importlading op shortsea- en ferryterminals. U ziet direct of aan de vereiste douaneverplichtingen is voldaan. Mogelijk dat de Douane de zending ook wil controleren. Alleen als beide op ‘groen’ staan bent u op de shortsea- of ferryterminal welkom. In alle andere gevallen heeft u géén toegang. Het heeft dan geen zin om uw chauffeur toch naar de terminal te laten rijden.

Kosten en aanmelden Import Status
Import Status is een gratis service die werkt via het web.


Voor export (lading van Nederland naar het Verenigd Koninkrijk): service Track & Trace Export

Via deze service checkt u vóór vertrek van uw chauffeur naar de shortsea- of ferryterminal of het bij de lading horende douanedocument daar bekend is. Zonder correct voorgemeld douanedocument krijgt uw chauffeur géén toegang tot de terminal.

Kosten en aanmelden Track & Trace Export
Track & Trace Export is onderdeel van de service Melding Export Documentatie en werkt via het web. Na registratie voor Melding Export Documentatie is het gebruik van deze service gratis.


Benieuwd hoe de services werken?

Zie hoe eenvoudig Import Status werkt

Leer meer over Track & Trace export

Wat veel van uw collega-vervoerders ook doen

Zonder voormelding krijgt u als vervoerder géén toegang tot de terminal. Veel vervoerders kiezen er daarom voor om naast stap 5 – de check bij de terminal op de aanwezigheid van douanedocumenten – ook stap 3 en 4 te doen.

Stap 3: Spreek af wie de douanedocumenten voormeldt

Uit oogpunt van dienstverlening aan uw opdrachtgever (de importeur, exporteur of expediteur) meldt u dan uit zijn naam via Portbase de douanedocumenten voor bij de shortsea- en ferryterminals. Let op! Dit betreft dus alleen het voormelden van de noodzakelijke douanedocumenten waarvoor uw opdrachtgever zélf eerder bij de Douane de invoer- of uitvoeraangifte heeft gedaan. Mocht u dit voormelden van douanedocumenten willen doen, spreek dit dan goed af met uw opdrachtgever!

Voormelden kan zowel via het web als (bij grotere aantallen) door middel van een systeemkoppeling. Deze softwareleveranciers kunnen u helpen bij het maken van een dergelijke systeemkoppeling.

Stap 4: Abonneer u op de Portbase-services

Om als vervoerder voor uw opdrachtgevers douanedocumenten te kunnen voormelden bij shortsea- en ferryterminals, abonneert u zich op twee Portbase-services.

Voor import (lading van het Verenigd Koninkrijk naar Nederland): service Melding Import Documentatie 


Service om bij shortsea- en ferryterminals alle douanedocumenten voor import te kunnen voormelden. Dit kan zowel via het web als (bij grotere aantallen) door middel van een systeemkoppeling. Deze softwareleveranciers kunnen u helpen bij het maken van een dergelijke systeemkoppeling.

Let op! Aanvullende informatie voor bestaande klanten Melding Import Documentatie

  • Bestaande klanten van Melding Import Documentatie die willen gaan voormelden bij shortsea- en ferryterminals hebben een aanvullend terminalcontract nodig. In overleg met deze terminals heeft Portbase hiervoor één overkoepelend contract opgesteld. Via sales@portbase.com kunt u dit overkoepelende contract opvragen en na ondertekening weer aan Portbase retourneren.
  • Werkt u als bestaande klant van Melding Import Documentatie via een systeemkoppeling, check dan bij uw IT-afdeling of softwareleverancier dat u de juiste versie van de service gebruikt. De berichtspecificaties vindt u hier.

Kosten en aanmelden Melding Import Documentatie
De aansluitkosten voor het via Melding Import Documentatie voormelden van importdocumenten bij shortsea- en ferryterminals zijn voor nieuwe klanten eenmalig € 249,50 (ex. btw). Voor het dagelijks gebruik betaalt u een maandabonnement plus een bijdrage per bericht.

Voor export (lading van Nederland naar het Verenigd Koninkrijk): service Melding Export Documentatie


Via deze service meldt u alle exportdocumenten voor bij shortsea- en ferryterminals. Dit kan zowel via het web als (bij grotere aantallen) door middel van een systeemkoppeling. Deze softwareleveranciers kunnen u helpen bij het maken van een dergelijke systeemkoppeling.

Let op! Aanvullende informatie voor bestaande klanten Melding Export Documentatie
Werkt u al via een systeemkoppeling, dan is als bestaande klant een kleine aanpassing nodig. De berichtspecificaties daarvoor vindt u hier.

Kosten en aanmelden Melding Export Documentatie
Als nieuwe deelnemer betaalt u voor aansluiting eenmalig € 249,50 (ex. btw). Het dagelijks gebruik is gratis.

Benieuwd hoe de services werken?

Bekijk de video over Melding Import Documentatie

Leer meer over Melding Export Documentatie

Dit kunt u als vervoerder eventueel ook doen

Stap 1: Zorg dat uw klant bekend is bij de Douane

Sommige vervoerders gaan in de dienstverlening aan hun klanten nog verder. Zij verzorgen uit naam van hun opdrachtgever (de importeur, exporteur of expediteur) óók de invoer- en uitvoeraangiften bij de Douane. Mocht u als vervoerder deze douanedienstverlening willen bieden, zorg dan dat uw klant eerst zelf (indien nog niet eerder gedaan) bij de Douane een EORI-nummer aanmaakt. Elk bedrijf in Europa dat invoert of uitvoert heeft van de Douane een dergelijk uniek identificatienummer nodig. Ook als het de invoer- en uitaangiften door u laat uitvoeren.
Let op! Werkte u tot nu toe met een Brits EORI-nummer? Door de Brexit moet u dit omzetten naar een EORI-nummer uit de EU.

Stap 2: Doe voor uw klant de invoer- of uitvoeraangiften

Wilt u uit oogpunt van dienstverlening aan uw opdrachtgever bij de Douane invoer- en uitvoeraangiften kunnen indienen, dan zijn aparte software en vergunningen nodig. Voor deze software vindt u op de douanewebsite een overzicht van mogelijke leveranciersLees bij de Douane ook meer over het doen van invoer- en uitvoeraangiften.

Dit moet u misschien ook regelen:


Deze terminals en rederijen doen mee

Zo werken de Brexit-services van Portbase