Aan de Britse grens

Met een stapsgewijze invoering van het Border Target Operating Model (BTOM) scherpt het Verenigd Koninkrijk (VK) de douane-eisen voor invoer verder aan. Zorg dat u steeds tijdig bent voorbereid. Zo voorkomt u dat u aan de grens van het VK of zelfs al in de Nederlandse haven stilstaat. Dit is de stand van zaken:

Laatste update
09 mei 2024 15:42

Voor exporteurs van veterinaire en fytosanitaire lading

Effectief sinds 31 januari 2024

Voor een grote groep dierlijke producten, planten en plantaardige producten vanaf een medium risico is voor invoer in het VK een fytosanitair dan wel veterinair certificaat verplicht.

Effectief sinds 30 april 2024

Het VK opent Border Control Posts voor de inspectie van binnenkomende dierlijke producten, planten en plantaardige producten vanaf een medium risico uit de EU.

Voor alle exporteurs

Start 31 oktober 2024

Alle exporteurs vanuit de EU worden verplicht om voorafgaand aan het vervoer naar het VK een veiligheidsverklaring (ENS) in te dienen.

Overige douaneregels VK

Effectief sinds 30 april 2024

  • Toegang tot het VK via het pre-lodgement en temporary storage model

    Voor toegang van lading tot de havens in het VK hanteert de Britse overheid sinds 1 januari 2022 twee verschillende modellen: pre-lodgement en temporary storage. In de Britse havens die vanuit Nederland worden aangelopen, zijn beide modellen toegestaan. Lees hier hoe Nederlandse ferryoperators daarmee omgaan.

  • Direct bij binnenkomst in het VK altijd een invoeraangifte nodig

    Zonder een nadere aangifte kan lading in de Britse haven (temporary storage) of zelfs al in de Nederlandse haven (pre-lodgement) niet verder.

  • Verplichte voormelding veterinaire en fytosanitaire lading in het VK

    De importeur in het VK moet veterinaire en fytosanitaire lading verplicht voormelden in het Britse IPAFFS (Import of products, animals, food and feed system).

Effectief sinds 1 januari 2021