Als douaneagent in 5 stappen klaar

In de ketenbrede oplossing voor de douaneverplichtingen die na de Brexit ontstaan in het shortsea- en ferryverkeer heeft iedereen in de logistieke keten een eigen taak en verantwoordelijkheid. Alle informatie gaat de lading vooruit. Dit maakt slim toezicht van de Douane mogelijk, met minimale inbreuk op het digitale proces. Zo reist ook na de Brexit alle lading altijd snel via de Nederlandse havens. Alle Nederlandse ferryterminals en de meeste shortsea-terminals stellen deelname verplicht. Geen voorgemeld document betekent geen toegang!

Uw checklist

Zorgt u als douaneagent dat uw (nieuwe) klanten tijdig klaar zijn voor de Brexit? Lees hier welke stappen u moet zetten voor zowel het shortsea- als het ferryverkeer.

Stap 1: Zorg dat uw klant bekend is bij de Douane

Gaat uw klant door de Brexit voor het eerst importeren en/of exporteren? Regel dan zo snel mogelijk een EORI-nummer van de Douane. Elk bedrijf in Europa dat invoert of uitvoert heeft van de Douane een dergelijk uniek identificatienummer nodig. Ook als het de invoer- en uitaangiften door u laat uitvoeren.

Stap 2: Doe voor uw klant de invoer- of uitvoeraangiften

Uw dagelijks werk van invoer- en uitvoeraangiften behoeft van onze kant geen toelichting.

Dit moet u misschien ook regelen:


Stap 3: Spreek af wie de douanedocumenten voormeldt

Na de Brexit is het via Portbase voormelden van de douanedocumenten bij alle Nederlandse ferryterminals en het merendeel van de shortsea-terminals verplicht. Dit voormelden kunt ú als douaneagent doen, maar kan ook door de importeur/exporteur zelf, de expediteur of bij gelegenheid de vervoerder gebeuren. Spreek dit goed af! Zonder voormelding krijgt de vervoerder géén toegang tot de terminal.

Stap 4: Abonneer u op de Portbase-services

Het digitaal voormelden van de lading bij shortsea- en ferryterminals doet u via Portbase.

Voor import: service Melding Import Documentatie 

Vernieuwde service om na de Brexit ook bij shortsea- en ferryterminals alle douanedocumenten te kunnen voormelden. Let op! Ook bestaande klanten moeten zich voor het gebruik van Melding Import Documentatie bij shortsea- en ferryterminals opnieuw bij Portbase aanmelden.

Kosten en aanmelden Melding Import Documentatie

De aansluitkosten voor het via Melding Import Documentatie voormelden van importdocumenten bij shortsea- en ferryterminals zijn eenmalig € 249,50 (ex. btw). Voor het dagelijks gebruik betaalt u een maandabonnement (voor web € 6,12 en voor een systeemkoppeling € 20,43) plus een bijdrage van € 0,18 per bericht.


Voor export: service Melding Export Documentatie

Na de Brexit kunt u via deze bestaande service alle exportdocumenten ook voormelden bij shortsea- en ferryterminals. Werkt u via een systeemkoppeling, dan is als bestaande klant een kleine aanpassing nodig. De berichtspecificaties daarvoor vindt u hier.

Kosten en aanmelden Melding Export Documentatie

Voor aansluiting betaalt u € 249,50 (ex. btw). Het dagelijks gebruik is gratis.


Stap 5: Check vooraf of de terminal het douanedocument heeft

Na uw voormelding kunt u de lading via Portbase real-time volgen. Zo nodig kunt u dan nog actie ondernemen, mocht met de voormelding iets niet in orde zijn.

Voor import: service Import Status

Nieuwe service voor real-time zicht op de douanestatus van binnenkomende lading bij shortsea- en ferryterminals. U ziet direct of aan de vereiste douaneverplichtingen is voldaan en of de Douane de zending eventueel wil controleren.

Kosten en aanmelden Importstatus
Import Status is een gratis service.


Voor export: service Track & Trace Export

Deze bestaande service geeft na de Brexit 24/7 ook zicht op alle exportzendingen op shortsea- en ferryterminals: vanaf de aankomst uit het achterland tot en met het vertrek naar zee.

Kosten en aanmelden Track & Trace Export
Track & Trace Export is onderdeel van Melding Export Documentatie en werkt via het web. Na registratie voor Melding Export Documentatie is het gebruik van deze service is volledig gratis.


Lees alle details in het Get Ready for Brexit handboek

Deze terminals en rederijen doen mee

Neem even 5 minuten de tijd…

en lees de privacy verklaring die van toepassing is op deze website.Klik op 'privacy instellingen' om uw toestemmingen voor deze website te bekijken en in te stellen.

Lees onze privacy verklaring hier