Als douaneagent klaar voor de Brexit

Onderstaande checklist helpt u als douaneagent om ook vanaf 1 januari 2021 lading snel van en naar het Verenigd Koninkrijk te vervoeren. Alle Nederlandse ferryterminals en de meeste shortsea-terminals stellen deelname aan onze ketenbrede oplossing voor de komende douaneformaliteiten verplicht. Geen voorgemeld document bij de terminal betekent geen toegang. Volg de vijf stappen om tijdig Ready for Brexit te zijn. Zorg dat u er klaar voor bent!

Klik op de afbeelding voor een vergroting

Uw checklist

Zorgt u als douaneagent dat uw (nieuwe) klanten tijdig klaar zijn voor de Brexit? Lees hier welke stappen u moet zetten voor zowel het shortsea- als het ferryverkeer.

Stap 1: Zorg dat uw klant bekend is bij de Douane

Gaat uw klant door de Brexit voor het eerst importeren en/of exporteren? Regel dan zo snel mogelijk een EORI-nummer van de Douane. Elk bedrijf in Europa dat invoert of uitvoert heeft van de Douane een dergelijk uniek identificatienummer nodig. Ook als het de invoer- en uitaangiften door u laat uitvoeren.

Let op! Werkt u momenteel met een Brits EORI-nummer? Na de Brexit moet u dit omzetten naar een EORI-nummer uit de EU.

Stap 2: Doe voor uw klant de invoer- of uitvoeraangiften

Uw dagelijks werk van invoer- en uitvoeraangiften behoeft van onze kant geen toelichting.

Dit moet u misschien ook regelen:


Stap 3: Spreek af wie de douanedocumenten voormeldt

Na de Brexit is het via Portbase voormelden van de douanedocumenten bij alle Nederlandse ferryterminals en het merendeel van de shortsea-terminals verplicht. Dit voormelden kunt ú als douaneagent doen, maar kan ook door de importeur/exporteur zelf, de expediteur of bij gelegenheid de vervoerder gebeuren. Spreek dit goed af! Zonder voormelding krijgt de vervoerder géén toegang tot de terminal.

Stap 4: Abonneer u op de Portbase-services

Het digitaal voormelden van de lading bij shortsea- en ferryterminals doet u via Portbase.

Voor import (lading van het Verenigd Koninkrijk naar Nederland): service Melding Import Documentatie 

Vernieuwde service om na de Brexit ook bij shortsea- en ferryterminals alle douanedocumenten te kunnen voormelden.

Let op! Aanvullende informatie voor bestaande klanten van Melding Import Documentatie

  • Bestaande klanten van Melding Import Documentatie die willen gaan voormelden bij shortsea- en ferryterminals hebben een aanvullend terminalcontract nodig. In overleg met deze terminals heeft Portbase hiervoor één overkoepelend contract opgesteld. Via sales@portbase.com kunt u dit overkoepelende contract opvragen en na ondertekening weer aan Portbase retourneren.
  • Werkt u als bestaande klant van Melding Import Documentatie via een systeemkoppeling, check dan bij uw IT-afdeling of softwareleverancier dat u de juiste versie van de service gebruikt. De berichtspecificaties vindt u hier.

Kosten en aanmelden Melding Import Documentatie

De aansluitkosten voor het via Melding Import Documentatie voormelden van importdocumenten bij shortsea- en ferryterminals zijn voor nieuwe klanten eenmalig € 249,50 (ex. btw). Voor het dagelijks gebruik betaalt u een maandabonnement (voor web € 6,24 en voor een systeemkoppeling € 20,84) plus een bijdrage van € 0,18 per bericht. (Vanaf 1/1/2021 zijn de prijzen € 6,34 per maand voor web en € 21,17 per maand voor een systeemlink. De transactie fee per container en aansluitkosten wijzigen niet.)


Voor export (lading van Nederland naar het Verenigd Koninkrijk): service Melding Export Documentatie

Na de Brexit kunt u via deze bestaande service alle exportdocumenten ook voormelden bij shortsea- en ferryterminals.

Aanvullende informatie voor bestaande klanten van Melding Export Documentatie

Werkt u via een systeemkoppeling, dan is als bestaande klant een kleine aanpassing nodig. De berichtspecificaties daarvoor vindt u hier.

Kosten en aanmelden Melding Export Documentatie

Voor aansluiting betaalt u € 249,50 (ex. btw). Het dagelijks gebruik is gratis.


Benieuwd hoe de services werken?

Bekijk de video over Melding Import Documentatie

Leer meer over Melding Export Documentatie

Stap 5: Check vooraf of de terminal het douanedocument heeft

Na uw voormelding kunt u de lading via Portbase real-time volgen. Zo nodig kunt u dan nog actie ondernemen, mocht met de voormelding iets niet in orde zijn.

Voor import (lading van het Verenigd Koninkrijk naar Nederland): service Import Status

Service voor real-time zicht op de douanestatus van binnenkomende lading bij shortsea- en ferryterminals. U ziet direct of aan de vereiste douaneverplichtingen is voldaan en of de Douane de zending eventueel wil controleren. Van de vervoerder wordt verwacht dat hij voor aankomst van het schip via Import Status checkt of de douanedocumenten bij de terminal bekend zijn. Zonder correct voorgemelde douanedocumenten kan de lading de terminal niet verlaten. De chauffeur die de lading komt halen, wordt dan doorverwezen naar een tijdelijke parkeerlocatie in het havengebied. In overleg met zijn planner of u als opdrachtgever kunnen de formaliteiten hier alsnog in orde worden gemaakt.

Kosten en aanmelden Import Status
Import Status is een gratis service.


Voor export (lading van Nederland naar het Verenigd Koninkrijk): service Track & Trace Export

Deze bestaande service geeft na de Brexit 24/7 zicht op alle exportzendingen op shortsea- en ferryterminals: vanaf de aankomst uit het achterland tot en met het vertrek naar zee. Van de vervoerder wordt verwacht dat hij vóór vertrek naar de terminal via Track & Trace Export checkt of de douanedocumenten daar bekend zijn. Zonder correct voorgemelde douanedocumenten krijgt de vervoerder geen toegang tot de terminal. Zijn chauffeur wordt dan doorverwezen naar een tijdelijke parkeerlocatie in het havengebied. In overleg met zijn planner of u als opdrachtgever kunnen de formaliteiten hier alsnog in orde worden gemaakt.

Kosten en aanmelden Track & Trace Export
Track & Trace Export is onderdeel van Melding Export Documentatie en werkt via het web. Na registratie voor Melding Export Documentatie is het gebruik van deze service volledig gratis.


Benieuwd hoe de services werken?

Zie hoe eenvoudig Import Status werkt

Leer meer over Track & Trace export

Lees alle details in het Get Ready for Brexit handboek.

Deze terminals en rederijen doen mee

Wij maken gebruik van cookies

Deze website gebruikt cookies om het gedrag van bezoekers in kaart te brengen, te analyseren en de gebruikerservaring te verbeteren. Klik op 'voorkeuren aanpassen' om uw toestemmingen voor deze website te bekijken en in te stellen.

Lees onze privacy verklaring hier | Sluiten
Voorkeuren aanpassen