Als douaneagent klaar voor de Brexit

Alle Nederlandse ferryterminals en shortsea-terminals stellen deelname aan onze ketenbrede oplossing voor Brexit verplicht. Zonder voorgemeld douanedocument kan lading de terminal niet op of af.

Onderstaande checklist helpt u als douaneagent bij het snel regelen van de douaneformaliteiten. Houdt u bovendien voor import rekening met de douane-eisen die gelden sinds de invoering van het CVB?

Klik op de afbeelding voor een vergroting

Uw checklist

Zorgt u als douaneagent dat uw (nieuwe) klanten snel via de Nederlandse havens kunnen vervoeren? Lees hier welke stappen u moet zetten voor zowel het shortsea- als het ferryverkeer.

Stap 1: Zorg dat uw klant bekend is bij de Douane

Gaat uw klant door de Brexit voor het eerst importeren en/of exporteren? Regel dan zo snel mogelijk een EORI-nummer van de Douane. Elk bedrijf in Europa dat invoert of uitvoert heeft van de Douane een dergelijk uniek identificatienummer nodig. Ook als het de invoer- en uitaangiften door u laat uitvoeren.

Let op! Werkte u tot nu toe met een Brits EORI-nummer? Door de Brexit moet u dit omzetten naar een EORI-nummer uit de EU.

Stap 2: Doe voor uw klant de invoer- of uitvoeraangiften

Uw dagelijks werk van invoer- en uitvoeraangiften behoeft van onze kant geen toelichting.

Dit moet u misschien ook regelen:


Stap 3: Spreek af wie de douanedocumenten voormeldt

Het via Portbase voormelden van de douanedocumenten is bij alle Nederlandse ferryterminals en shortsea-terminals verplicht. Dit voormelden kunt ú als douaneagent doen, maar kan ook door de importeur/exporteur zelf, de expediteur of bij gelegenheid de vervoerder gebeuren. Spreek dit goed af! Zonder voormelding kan lading niet de terminal op of af.

Stap 4: Abonneer u op de Portbase-services

Het digitaal voormelden van de douanedocumenten bij shortsea- en ferryterminals doet u via Portbase.

Voor import (lading van het Verenigd Koninkrijk naar Nederland): service Melding Import Documentatie 


Let op! Aanvullende informatie voor bestaande klanten van Melding Import Documentatie

  • Bestaande klanten van Melding Import Documentatie die willen gaan voormelden bij shortsea- en ferryterminals hebben een aanvullend terminalcontract nodig. In overleg met deze terminals heeft Portbase hiervoor één overkoepelend contract opgesteld. Via sales@portbase.com kunt u dit overkoepelende contract opvragen en na ondertekening weer aan Portbase retourneren.
  • Werkt u als bestaande klant van Melding Import Documentatie via een systeemkoppeling, check dan bij uw IT-afdeling of softwareleverancier dat u de juiste versie van de service gebruikt. De berichtspecificaties vindt u hier.

Kosten en aanmelden Melding Import Documentatie
De aansluitkosten voor het via Melding Import Documentatie voormelden van importdocumenten bij shortsea- en ferryterminals zijn voor nieuwe klanten eenmalig € 249,50 (ex. btw). Voor het dagelijks gebruik betaalt u een maandabonnement plus een bijdrage per bericht.

Voor export (lading van Nederland naar het Verenigd Koninkrijk): service Melding Export Documentatie


Aanvullende informatie voor bestaande klanten van Melding Export Documentatie
Werkt u via een systeemkoppeling, dan is als bestaande klant een kleine aanpassing nodig. De berichtspecificaties daarvoor vindt u hier.

Kosten en aanmelden Melding Export Documentatie
Voor aansluiting betaalt u € 249,50 (ex. btw). Het dagelijks gebruik is gratis.

Benieuwd hoe de services werken?

Bekijk de video over Melding Import Documentatie

Leer meer over Melding Export Documentatie

Stap 5: Check vooraf of de terminal het douanedocument heeft

Na uw voormelding kunt u de lading via Portbase real-time volgen. Zo nodig kunt u dan nog actie ondernemen, mocht met de voormelding iets niet in orde zijn.

Voor import (lading van het Verenigd Koninkrijk naar Nederland): service Import Status

Service voor real-time zicht op de douanestatus van binnenkomende lading bij shortsea- en ferryterminals. U ziet direct of aan de vereiste douaneverplichtingen is voldaan en of de Douane de zending eventueel wil controleren. Van de vervoerder wordt verwacht dat hij voor aankomst van het schip via Import Status checkt of de douanedocumenten bij de terminal bekend zijn. Zonder correct voorgemelde douanedocumenten kan de lading de terminal niet verlaten. De chauffeur die de lading komt halen, wordt dan doorverwezen naar een openbare parkeerlocatie. In overleg met zijn planner of u als douaneagent kunnen de formaliteiten hier alsnog in orde worden gemaakt.

Kosten en aanmelden Import Status
Import Status is een gratis service.


Voor export (lading van Nederland naar het Verenigd Koninkrijk): service Track & Trace Export

Deze service geeft 24/7 zicht op alle exportzendingen op shortsea- en ferryterminals: vanaf de aankomst uit het achterland tot en met het vertrek naar zee. Van de vervoerder wordt verwacht dat hij vóór vertrek naar de terminal via Track & Trace Export checkt of de douanedocumenten daar bekend zijn. Zonder correct voorgemelde douanedocumenten krijgt de vervoerder geen toegang tot de terminal. Zijn chauffeur wordt dan doorverwezen naar een openbare parkeerlocatie. In overleg met zijn planner of u als douaneagent kunnen de formaliteiten hier alsnog in orde worden gemaakt.

Kosten en aanmelden Track & Trace Export
Track & Trace Export is onderdeel van Melding Export Documentatie en werkt via het web. Na registratie voor Melding Export Documentatie is het gebruik van deze service volledig gratis.


Benieuwd hoe de services werken?

Zie hoe eenvoudig Import Status werkt

Leer meer over Track & Trace export

Deze terminals en rederijen doen mee

Zo werken de Brexit-services van Portbase