Als expediteur in 5 stappen klaar

Onze ketenbrede oplossing omvat 5 eenvoudige stappen voor de douaneverplichtingen die na de Brexit ontstaan in het shortsea- en ferryverkeer. Iedereen in de logistieke keten heeft daarbij een eigen taak en verantwoordelijkheid. Alle informatie gaat de lading vooruit. Dit maakt slim toezicht van de Douane mogelijk, met minimale inbreuk op het digitale proces. Zo reist ook na de Brexit alle lading altijd snel via de Nederlandse havens. Alle Nederlandse ferryterminals en de meeste shortsea-terminals stellen deelname verplicht. Geen voorgemeld document betekent geen toegang.

Uw checklist

Zorgt u als expediteur dat uw klanten tijdig klaar zijn voor Brexit in de Nederlandse havens? Lees hier welke stappen u moet zetten voor zowel het vervoer via de shortsea als in het ferryverkeer.

Stap 1: Zorg dat uw klant bekend is bij de Douane

Gaat uw klant door de Brexit voor het eerst importeren en/of exporteren? Regel dan zo snel mogelijk een EORI-nummer van de Douane. Elk bedrijf in Europa dat invoert of uitvoert heeft van de Douane een dergelijk uniek identificatienummer nodig. Ook als het de invoer- en uitaangiften overlaat aan u of een douaneagent.

Let op! Werkt u momenteel met een Brits EORI-nummer? Na de Brexit moet u dit omzetten naar een EORI-nummer uit de EU.

Stap 2: Doe voor uw klant de invoer- of uitvoeraangiften

Via uw eigen douaneafdeling of een douaneagent regelt u voor uw klant steeds tijdig de invoer- en uitvoeraangiften.

Dit moet u misschien ook regelen:


Stap 3: Spreek af wie de douanedocumenten voormeldt

Na de Brexit is het via Portbase voormelden van de douanedocumenten bij alle Nederlandse ferryterminals en het merendeel van de shortsea-terminals verplicht. Dit voormelden kunt ú als expediteur doen, maar het kan ook door de importeur/exporteur zelf, de douaneagent of bij gelegenheid de vervoerder gebeuren. Spreek dit goed af! Zonder voormelding krijgt de vervoerder géén toegang tot de terminal.

Stap 4: Abonneer u op de Portbase-services

Het digitaal voormelden van de lading bij shortsea- en ferryterminals doet u via Portbase.

Voor import (lading van het Verenigd Koninkrijk naar Nederland): service Melding Import Documentatie

Vernieuwde service om na de Brexit ook bij shortsea- en ferryterminals alle douanedocumenten te kunnen voormelden.
Let op!

  • Ook bestaande klanten moeten zich voor het gebruik van Melding Import Documentatie bij shortsea- en ferryterminals opnieuw bij Portbase aanmelden.
  • Werkt u als bestaande klant via een systeemkoppeling, check dan bij uw IT-afdeling of softwareleverancier dat u de juiste versie van de service gebruikt. De berichtspecificaties vindt u hier.

Kosten en aanmelden Melding Import Documentatie

De aansluitkosten voor het via Melding Import Documentatie voormelden van importdocumenten bij shortsea- en ferryterminals zijn eenmalig € 249,50 (ex. btw). Voor het dagelijks gebruik betaalt u een maandabonnement (voor web € 6,12 en voor een systeemkoppeling € 20,43) plus een bijdrage van € 0,18 per bericht.


Voor export (lading van Nederland naar het Verenigd Koninkrijk): service Melding Export Documentatie

Na de Brexit kunt u via deze bestaande service alle exportdocumenten ook voormelden bij shortsea- en ferryterminals. Werkt u via een systeemkoppeling, dan is als bestaande klant een kleine aanpassing nodig. De berichtspecificaties daarvoor vindt u hier.

Kosten en aanmelden Melding Export Documentatie

Als nieuwe deelnemer betaalt u eenmalig € 249,50 (ex. btw). Het dagelijks gebruik is gratis.


Stap 5: Check vooraf of de terminal het douanedocument heeft

Na de voormelding kunt u de lading via Portbase real-time volgen. Zo nodig kunt u dan nog actie ondernemen, mocht met de voormelding iets niet in orde zijn.

Voor import (lading van het Verenigd Koninkrijk naar Nederland): service Import Status

Service voor real-time zicht op de douanestatus van binnenkomende lading bij shortsea- en ferryterminals. U ziet direct of aan de vereiste douaneverplichtingen is voldaan en of de Douane de zending eventueel wil controleren. Van de vervoerder wordt verwacht dat hij voor aankomst van het schip via Import Status checkt of de douanedocumenten bij de terminal bekend zijn. Zonder correct voorgemelde douanedocumenten kan de lading de terminal niet verlaten. De chauffeur die de lading komt halen, wordt dan doorverwezen naar een tijdelijke parkeerlocatie in het havengebied. In overleg met zijn planner of u als opdrachtgever kunnen de formaliteiten hier alsnog in orde worden gemaakt.

Kosten en aanmelden Import Status
Import Status is een gratis service.


Voor export (lading van Nederland naar het Verenigd Koninkrijk):  service Track & Trace Export

Deze bestaande service geeft na de Brexit 24/7 ook zicht op alle exportzendingen via de shortsea- en ferryterminals: vanaf de aankomst uit het achterland tot en met het vertrek naar zee. Van de vervoerder wordt verwacht dat hij vóór vertrek naar de terminal via Track & Trace Export checkt of de douanedocumenten daar bekend zijn. Zonder correct voorgemelde douanedocumenten krijgt de vervoerder geen toegang tot de terminal. Zijn chauffeur wordt dan doorverwezen naar een tijdelijke parkeerlocatie in het havengebied. In overleg met zijn planner of u als opdrachtgever kunnen de formaliteiten hier alsnog in orde worden gemaakt.

Kosten en aanmelden Track & Trace Export
Track & Trace Export is onderdeel van Melding Export Documentatie en werkt via het web. Na registratie voor Melding Export Documentatie is het gebruik van deze service gratis.


Lees alle details in het Get Ready for Brexit handboek.

Deze terminals en rederijen doen mee

Neem even 5 minuten de tijd…

en lees de privacy verklaring die van toepassing is op deze website. Klik op 'privacy instellingen' om uw toestemmingen voor deze website te bekijken en in te stellen.

Lees onze privacy verklaring hier