Check altijd of vóór vertrek naar het VK actie nodig is

www.getreadyforbrexit.eu – Voor toegang van lading tot het VK hanteert de Britse overheid tegenwoordig twee verschillende modellen: temporary storage en pre-lodgement. Als vervoerder moet u vooraf weten welk toegangsmodel voor uw lading geldt. Bij pre-lodgement is vóórdat uw chauffeur naar de ferryterminal rijdt van uw kant nadrukkelijk actie nodig. Vraag daarom per zending goed na welk model geldt. Onnodige vertragingen op de Nederlandse ferryterminal en aan de Britse grens zijn zo te voorkomen.

Wanneer temporary storage, wanneer pre-lodgement?
De Britse havens waarop de Nederlandse ferryoperators varen, staan beide toegangsmodellen toe. Kijk in dit schema per ferryoperator wanneer voor uw lading temporary storage geldt en wanneer pre-lodgement. Let op! Een foutieve keuze in het model kan na aankomst op de Nederlandse ferryterminals veelal niet meer worden gecorrigeerd. De zending valt dan automatisch in het temporary storage model.

 Temporary storage: vooraf geen actie nodig
Lading die onder temporary storage het VK binnenkomt, kan tot 90 dagen aan de grens worden opgeslagen in een tijdelijke opslagfaciliteit (veelal de terminal). Voorafgaand aan het vertrek van uw chauffeur naar de Nederlandse ferryterminal is geen aparte actie nodig. Na de aangifte door de Britse importeur of zijn vertegenwoordiger bij de Britse Douane reizen de goederen door naar hun eindbestemming.

Pre-lodgement: eerst actie, dan pas rijden
Bij pre-lodgement doet de Britse importeur of zijn vertegenwoordiger de aangifte al vóór vertrek van de ferry in Nederland. Vervoerder aan Nederlandse zijde opgelet! Vóórdat de chauffeur naar de ferryterminal rijdt, moet u eerst in de Britse Goods Vehicle Management Service (GMVS) het volgende doen:

  • In GVMS koppelt u de in het VK gedane invoeraangifte aan uw trailer. Dit doet u met behulp van de door de Britse importeur of zijn vertegenwoordiger aan u doorgegeven MRN(‘s).
  • De Goods Movement Reference (GMR) die GVMS vervolgens genereert, geeft u op bij uw ferryboeking. Alleen als de ferryterminal bij aankomst van uw trailer over de GMR beschikt, kan uw lading zonder vertraging verder.

Lees hier hoe u voor iedere zending een GMR verkrijgt 

 Eenmalige registratie in GVMS
Om voor pre-lodgement zendingen GVMS te kunnen gebruikenregistreert u zich als vervoerder eenmalig bij de Britse overheid.

 Handige hulp voor goed gebruik GVMS
De Britse overheid biedt meerdere handige ingangen die u voor GVMS op weg helpen:

Inspectie in het VK ja of nee
Bij aankomst in het VK kan GVMS-lading in de regel direct verder. Het kan ook dat de chauffeur voor inspectie wordt verwezen naar een Inland Border Facility (IBF). Vóór aankomst in het VK checkt u via deze handige website van de Britse overheid of dit voor uw lading geldt. Het invullen van de GMR van uw lading volstaat. Eén klik en u weet waaraan u toe bent. Is inderdaad inspectie vereist, dan helpt de in twaalf talen beschikbare website u ook verder op weg.