Als exporteur klaar voor Brexit

Alle Nederlandse ferryterminals en shortsea-terminals stellen deelname aan onze ketenbrede oplossing voor Brexit verplicht. Zonder voorgemeld douanedocument kan lading de terminal niet op.

Onderstaande checklist helpt u als exporteur om lading snel naar het Verenigd Koninkrijk te vervoeren.

Klik op de afbeelding voor een vergroting

Uw checklist

Zorgt u als exporteur dat uw lading snel via de Nederlandse havens gaat? Lees hier welke stappen u moet zetten voor zowel het vervoer via de shortsea als in het ferryverkeer.

Stap 1: Maak u bekend bij de Douane

Nog geen relatie met de Douane? Maak dan zo snel mogelijk bij de Douane een EORI-nummer aan. Elk bedrijf in Europa dat invoert of uitvoert heeft van de Douane een dergelijk uniek identificatienummer nodig. Ook als u als exporteur de uitvoeraangiften overlaat aan een expediteur of douaneagent.
Let op! Werkte u tot nu toe met een Brits EORI-nummer? Door de Brexit moet u dit omzetten naar een EORI-nummer uit de EU.

Stap 2: Bepaal wie de uitvoeraangiften doet

Bepaal als exporteur of u zelf bij de Douane uitvoeraangiften wilt doen, of dat u een expediteur of douaneagent inschakelt. Doet u de aangiften zelf, dan zijn aparte software en vergunningen nodig. Op de website van de Douane vindt u een lijst met softwareleveranciers die u kunnen helpen. Lees bij de Douane ook meer over het doen van invoer- en uitvoeraangiften.

Dit moet u misschien ook regelen:


Stap 3: Spreek af wie de douanedocumenten voormeldt

Voor vervoer naar het Verenigd Koninkrijk is het via Portbase voormelden van de douanedocumenten bij alle Nederlandse ferryterminals en shortsea-terminals verplicht. Dit voormelden kunt u als exporteur zelf doen, maar het kan ook door de expediteur, de douaneagent of bij gelegenheid de vervoerder gebeuren. Spreek dit goed af! Deze Nederlandse (douane-)expediteurs zouden u kunnen helpen. Doet u de voormeldingen zelf, dan kunnen deze softwareleveranciers desgewenst een systeemkoppeling maken. Zonder voormelding krijgt de vervoerder géén toegang tot de terminal.

Stap 4: Abonneer u op de Portbase-services

Het digitaal voormelden van de douanedocumenten bij shortsea- en ferryterminals doet u via Portbase.

Voor export (lading van Nederland naar het Verenigd Koninkrijk): service Melding Export Documentatie


Dit voormelden van douanedocumenten kan zowel via het web als (bij grotere aantallen) door middel van een systeemkoppeling. Deze softwareleveranciers kunnen u helpen bij het maken van een dergelijke systeemkoppeling.

Let op! Aanvullende informatie voor bestaande klanten Melding Export Documentatie
Werkt u al via een systeemkoppeling, dan is als bestaande klant een kleine aanpassing nodig. De berichtspecificaties daarvoor vindt u hier.

Kosten en aanmelden Melding Export Documentatie
Als nieuwe deelnemer betaalt u voor aansluiting eenmalig €249,50 (ex. btw). Het dagelijks gebruik is gratis.

Benieuwd hoe de service werkt?

Melding Export Documentatie

Stap 5: Check vooraf of de terminal het douanedocument heeft

Na uw voormelding kunt u de lading via Portbase real-time volgen. Zo nodig kunt u dan nog actie ondernemen, mocht met de voormelding iets niet in orde zijn.

Voor export (lading van Nederland naar het Verenigd Koninkrijk):  service Track & Trace Export

Deze service geeft 24/7 zicht op alle exportzendingen via de shortsea- en ferryterminals: vanaf de aankomst uit het achterland tot en met het vertrek naar zee. Van uw vervoerder wordt verwacht dat hij vóór vertrek naar de terminal via Track & Trace Export checkt of het douanedocument daar bekend is. Zonder correct voorgemelde douanedocument krijgt de vervoerder geen toegang tot de terminal. Zijn chauffeur wordt dan doorverwezen naar een openbare parkeerlocatie. In overleg met zijn planner of u als opdrachtgever kunnen de formaliteiten hier alsnog in orde worden gemaakt.

Kosten en aanmelden Track & Trace Export
Track & Trace Export is onderdeel van Melding Export Documentatie en werkt via het web. Na registratie voor Melding Export Documentatie is het gebruik van deze service gratis.


Benieuwd hoe de service werkt?

Track & Trace Export

Deze terminals en rederijen doen mee

Zo werken de Brexit-services van Portbase