Als exporteur klaar voor de Brexit

Onderstaande checklist helpt u als exporteur om ook vanaf 1 januari 2021 lading snel van en naar het Verenigd Koninkrijk te vervoeren. Alle Nederlandse ferryterminals en de meeste shortsea-terminals stellen deelname aan onze ketenbrede oplossing voor de komende douaneformaliteiten verplicht. Geen voorgemeld document bij de terminal betekent geen toegang. Volg de vijf stappen om tijdig Ready for Brexit te zijn. Zorg dat u er klaar voor bent!

Klik op de afbeelding voor een vergroting

Uw checklist

Zorgt u als exporteur dat u tijdig klaar bent voor Brexit in de Nederlandse havens? Lees hier welke stappen u moet zetten voor zowel het vervoer via de shortsea als in het ferryverkeer.

Stap 1: Maak u bekend bij de Douane

Nog geen relatie met de Douane? Maak dan zo snel mogelijk bij de Douane een EORI-nummer aan. Elk bedrijf in Europa dat invoert of uitvoert heeft van de Douane een dergelijk uniek identificatienummer nodig. Ook als u als exporteur de uitvoeraangiften overlaat aan een expediteur of douaneagent.

Let op! Werkt u momenteel met een Brits EORI-nummer? Na de Brexit moet u dit omzetten naar een EORI-nummer uit de EU.

Stap 2: Bepaal wie de uitvoeraangiften doet

Bepaal als exporteur of u na de Brexit zelf bij de Douane uitvoeraangiften wilt doen, of dat u een expediteur of douaneagent inschakelt. Doet u de aangiften zelf, dan zijn aparte software en vergunningen nodig. Op de website van de Douane vindt u een lijst met softwareleveranciers die u kunnen helpen. Lees bij de Douane ook meer over het doen van invoer- en uitvoeraangiften.

Dit moet u misschien ook regelen:


Stap 3: Spreek af wie de douanedocumenten voormeldt

Na de Brexit is het via Portbase voormelden van de douanedocumenten bij alle Nederlandse ferryterminals en het merendeel van de shortsea-terminals verplicht. Dit voormelden kunt u als exporteur zelf doen, maar het kan ook door de expediteur, de douaneagent of bij gelegenheid de vervoerder gebeuren. Spreek dit goed af! Deze Nederlandse (douane-)expediteurs zouden u kunnen helpen. Doet u de voormeldingen zelf, dan kunnen deze softwareleveranciers desgewenst een systeemkoppeling maken. Zonder voormelding krijgt de vervoerder géén toegang tot de terminal.

Stap 4: Abonneer u op de Portbase-services

Het digitaal voormelden van de lading bij shortsea- en ferryterminals doet u via Portbase.

Voor export (lading van Nederland naar het Verenigd Koninkrijk): service Melding Export Documentatie

Na de Brexit kunt u via deze bestaande service alle exportdocumenten voormelden bij shortsea- en ferryterminals. Dit kan zowel via het web als (bij grotere aantallen) door middel van een systeemkoppeling. Deze softwareleveranciers kunnen u helpen bij het maken van een dergelijke systeemkoppeling.

Let op! Aanvullende informatie voor bestaande klanten Melding Export Documentatie

Werkt u al via een systeemkoppeling, dan is als bestaande klant een kleine aanpassing nodig. De berichtspecificaties daarvoor vindt u hier.

Kosten en aanmelden Melding Export Documentatie

Als nieuwe deelnemer betaalt u voor aansluiting eenmalig €249,50 (ex. btw). Het dagelijks gebruik is gratis.


Benieuwd hoe de service werkt?

Melding Export Documentatie

Stap 5: Check vooraf of de terminal het douanedocument heeft

Na uw voormelding kunt u de lading via Portbase real-time volgen. Zo nodig kunt u dan nog actie ondernemen, mocht met de voormelding iets niet in orde zijn.

Voor export (lading van Nederland naar het Verenigd Koninkrijk):  service Track & Trace Export

Deze bestaande service geeft na de Brexit 24/7 zicht op alle exportzendingen via de shortsea- en ferryterminals: vanaf de aankomst uit het achterland tot en met het vertrek naar zee. Van uw vervoerder wordt verwacht dat hij vóór vertrek naar de terminal via Track & Trace Export checkt of de douanedocumenten daar bekend zijn. Zonder correct voorgemelde douanedocumenten krijgt de vervoerder geen toegang tot de terminal. Zijn chauffeur wordt dan doorverwezen naar een tijdelijke parkeerlocatie in het havengebied. In overleg met zijn planner of u als opdrachtgever kunnen de formaliteiten alsnog in orde worden gemaakt.

Kosten en aanmelden Track & Trace Export
Track & Trace Export is onderdeel van Melding Export Documentatie en werkt via het web. Na registratie voor Melding Export Documentatie is het gebruik van deze service gratis.


Benieuwd hoe de service werkt?

Track & Trace Export

Lees alle details in het Get Ready for Brexit handboek.

Deze terminals en rederijen doen mee

Wij maken gebruik van cookies

Deze website gebruikt cookies om het gedrag van bezoekers in kaart te brengen, te analyseren en de gebruikerservaring te verbeteren. Klik op 'voorkeuren aanpassen' om uw toestemmingen voor deze website te bekijken en in te stellen.

Lees onze privacy verklaring hier | Sluiten
Voorkeuren aanpassen