Brexit in 5 stappen

Geen document, geen vervoer! Alle ferryterminals en de meeste shortsea-terminals stellen deelname aan de Nederlandse ketenoplossing verplicht. Kom nu in actie en volg de 5 stappen om tijdig Ready for Brexit te zijn.

Klik op de afbeelding rechts om de 5 stappen in de infographic te bekijken.

In 5 stappen klaar voor de Brexit in de Nederlandse havens

 • Stap 1: maak u bekend bij de Douane

  Nog geen relatie met de Douane? Vraag zo snel mogelijk bij hen een EORI-nummer aan.
  Elk bedrijf in Europa dat invoert of uitvoert heeft van de Douane een dergelijk uniek identificatienummer nodig. Ook als u als importeur of exporteur uw invoer- en/of uitvoeraangiften overlaat aan een expediteur of douaneagent.
  Let op! Werkt u momenteel met een Brits EORI-nummer? Na de Brexit moet u dit omzetten naar een EORI-nummer uit de EU.

 • Stap 2: bepaal wie de invoer- of uitvoeraangiften doet

  Bepaal als importeur of exporteur of u na de Brexit zelf bij de Douane invoer- c.q. uitvoeraangiften wilt doen, of dat u een expediteur of douaneagent inschakelt. Doet u de aangiften zelf, dan zijn aparte software en vergunningen nodig. Wellicht zijn ook afspraken met de NVWA en/of ILT nodig. Of als vervoerder een CEMT-vergunning.

 • Stap 3: spreek af wie de douanedocumenten voormeldt

  Na de Brexit is het via Portbase voormelden van douanedocumenten bij alle ferryterminals en het merendeel van de shortsea-terminals verplicht. Dat kan de importeur/exporteur doen, maar ook de expediteur, douaneagent of bij gelegenheid de vervoerder. Spreek dit goed af! Zonder voormelding krijgt de vervoerder geen toegang tot de terminal.

 • Stap 5: check vooraf of de terminal het douanedocument heeft

  Alleen digitaal voorgemelde lading kan de terminal op en af. Anders komt de container of trailer hier tot stilstand. U wordt  dan verwezen naar een tijdelijke parkeerlocatie. U kunt daar contact opnemen met uw opdrachtgever of transportplanner om de noodzakelijke formaliteiten alsnog in orde te krijgen.

  Check daarom voordat u gaat rijden altijd via Portbase de status bij de terminal. Geen douanedocument, geen voormelding bij de terminal, géén vervoer!

Lees hier specifieke informatie voor:

Neem even 5 minuten de tijd…

en lees de privacy verklaring die van toepassing is op deze website. Klik op 'privacy instellingen' om uw toestemmingen voor deze website te bekijken en in te stellen.

Lees onze privacy verklaring hier