Brexit in 5 stappen

Geen document, geen vervoer! Alle ferryterminals en shortsea-terminals stellen deelname aan de Nederlandse ketenoplossing verplicht.

Bent u nieuw in het vervoer van en naar het Verenigd Koninkrijk? Volg de 5 stappen om zo snel mogelijk Ready for Brexit te zijn. Vervoerders, expediteurs, importeur, exporteurs en chauffeurs: iedereen heeft een taak. Zonder digitaal voorgemelde douanedocumenten kan lading níet de terminal op en af.

Klik op de afbeelding voor een vergroting

In 5 stappen klaar voor Brexit in de Nederlandse havens

 • Stap 1: maak u bekend bij de Douane

  Nog geen relatie met de Douane? Vraag zo snel mogelijk bij hen een EORI-nummer aan. Elk bedrijf in Europa dat invoert of uitvoert heeft van de Douane een dergelijk uniek identificatienummer nodig. Ook als u als importeur of exporteur uw invoer- en/of uitvoeraangiften overlaat aan een expediteur of douaneagent. Let op! Werkte u tot nu toe met een Brits EORI-nummer? Door de Brexit moet u dit omzetten naar een EORI-nummer uit de EU.

 • Stap 2: bepaal wie de invoer- of uitvoeraangiften doet

  Bepaal als importeur of exporteur of u zelf bij de Douane invoer- c.q. uitvoeraangiften wilt doen, of dat u een expediteur of douaneagent inschakelt. Doet u de aangiften zelf, dan zijn aparte software en vergunningen nodig. Voor deze software vindt u op de douanewebsite een overzicht van mogelijke leveranciers. Wellicht zijn ook afspraken met de NVWA en/of ILT nodig.

 • Stap 3: spreek af wie de douanedocumenten voormeldt

  Voor vervoer van en naar het Verenigd Koninkrijk is het via Portbase voormelden van douanedocumenten bij alle ferryterminals en shortsea-terminals verplicht. Dat kan de importeur/exporteur doen, maar ook de expediteur, douaneagent of bij gelegenheid de vervoerder. Spreek dit goed af! Zonder voormelding krijgt de vervoerder geen toegang tot de terminal.

 • Stap 5: check vooraf of de terminal het douanedocument heeft

  Alleen digitaal voorgemelde lading kan de terminal op en af. Anders komt de container of trailer hier tot stilstand. U wordt dan verwezen naar een openbare parkeerlocatie. U kunt daar contact opnemen met uw opdrachtgever of transportplanner om de noodzakelijke formaliteiten alsnog in orde te krijgen. Check daarom voordat u gaat rijden altijd via Portbase de status bij de terminal. Geen douanedocument, geen voormelding bij de terminal, géén vervoer!

Dit betekent Brexit voor u als:

Deze terminals en rederijen doen mee

Zo werken de Brexit-services van Portbase

Aanpassing invoeringsdata aan Britse zijde
De Britse regering heeft een aangepast tijdschema opgesteld voor de introductie van enkele van de nieuwe douaneregels voor invoer in het Verenigd Koninkrijk. Lees hier het nieuwsbericht. De informatie op deze Get Ready for Brexit website passen wij op korte termijn daarop aan.