Brexit in 5 stappen

Geen document, geen vervoer! Alle ferryterminals en shortsea-terminals stellen deelname aan de Nederlandse ketenoplossing verplicht. Volg de 5 stappen om zo snel mogelijk Ready for Brexit te zijn. Of u nu chauffeur bent, vervoerder, expediteur, importeur of exporteur: iedereen heeft een taak. Zonder digitaal voorgemelde douanedocumenten, heeft u geen toegang tot de terminal.

Wat betekent Brexit voor u als:
douaneagent expediteur exporteur importeur vervoerder softwareleverancier

In 5 stappen klaar voor Brexit in de Nederlandse havens

 • Stap 1: maak u bekend bij de Douane

  Nog geen relatie met de Douane? Vraag zo snel mogelijk bij hen een EORI-nummer aan.
  Elk bedrijf in Europa dat invoert of uitvoert heeft van de Douane een dergelijk uniek identificatienummer nodig. Ook als u als importeur of exporteur uw invoer- en/of uitvoeraangiften overlaat aan een expediteur of douaneagent.
  Let op! Werkte u tot nu toe met een Brits EORI-nummer? Door de Brexit moet u dit omzetten naar een EORI-nummer uit de EU.

 • Stap 2: bepaal wie de invoer- of uitvoeraangiften doet

  Bepaal als importeur of exporteur of u zelf bij de Douane invoer- c.q. uitvoeraangiften wilt doen, of dat u een expediteur of douaneagent inschakelt. Doet u de aangiften zelf, dan zijn aparte software en vergunningen nodig. Voor deze software vindt u op de douanewebsite een overzicht van mogelijke leveranciers. Wellicht zijn ook afspraken met de NVWA en/of ILT nodig. Of als vervoerder een CEMT-vergunning.

 • Stap 3: spreek af wie de douanedocumenten voormeldt

  Voor vervoer van en naar het Verenigd Koninkrijk is het via Portbase voormelden van douanedocumenten bij alle ferryterminals en shortsea-terminals verplicht. Dat kan de importeur/exporteur doen, maar ook de expediteur, douaneagent of bij gelegenheid de vervoerder. Spreek dit goed af! Zonder voormelding krijgt de vervoerder geen toegang tot de terminal.

 • Stap 5: check vooraf of de terminal het douanedocument heeft

  Alleen digitaal voorgemelde lading kan de terminal op en af. Anders komt de container of trailer hier tot stilstand. U wordt  dan verwezen naar een openbare parkeerlocatie. U kunt daar contact opnemen met uw opdrachtgever of transportplanner om de noodzakelijke formaliteiten alsnog in orde te krijgen.

  Check daarom voordat u gaat rijden altijd via Portbase de status bij de terminal. Geen douanedocument, geen voormelding bij de terminal, géén vervoer!

Lees hier specifieke informatie voor:

Deze terminals en rederijen doen mee

Zo werken de Brexit-services van Portbase

Wij maken gebruik van cookies

Deze website gebruikt cookies om het gedrag van bezoekers in kaart te brengen, te analyseren en de gebruikerservaring te verbeteren. Klik op 'voorkeuren aanpassen' om uw toestemmingen voor deze website te bekijken en in te stellen.

Lees onze privacy verklaring hier | Sluiten
Voorkeuren aanpassen