Brexit in 5 stappen

Bent u nieuw in het vervoer van en naar het Verenigd Koninkrijk? Volg de 5 stappen om zo snel mogelijk Ready for Brexit te zijn.

Alle Nederlandse ferryterminals en shortsea-terminals stellen deelname aan de Get Ready for Brexit ketenoplossing verplicht. Vervoerders, expediteurs, importeurs, exporteurs en chauffeurs: iedereen heeft een taak. Zonder digitaal voorgemelde douanedocumenten kan lading níet de terminal op en af. Geen document, geen vervoer!

Klik op de afbeelding voor een vergroting

In 5 stappen klaar voor Brexit in de Nederlandse havens

 • Stap 1: maak u bekend bij de Douane

  Nog geen relatie met de Douane? Vraag zo snel mogelijk bij hen een EORI-nummer aan. Elk bedrijf in Europa dat invoert of uitvoert heeft van de Douane een dergelijk uniek identificatienummer nodig. Ook als u als importeur of exporteur uw invoer- en/of uitvoeraangiften overlaat aan een expediteur of douaneagent. Let op! Werkte u tot nu toe met een Brits EORI-nummer? Door de Brexit moet u dit omzetten naar een EORI-nummer uit de EU.

 • Stap 2: bepaal wie de invoer- of uitvoeraangiften doet

  Bepaal als importeur of exporteur of u zelf bij de Douane invoer- c.q. uitvoeraangiften wilt doen, of dat u een expediteur of douaneagent inschakelt. Doet u de aangiften zelf, dan zijn aparte software en vergunningen nodig. Voor deze software vindt u op de douanewebsite een overzicht van mogelijke leveranciers. Wellicht zijn ook afspraken met de NVWA en/of ILT nodig.

 • Stap 3: spreek af wie de douanedocumenten voormeldt

  Voor vervoer van en naar het Verenigd Koninkrijk is het via Portbase voormelden van douanedocumenten bij alle ferryterminals en shortsea-terminals verplicht. Dat kan de importeur/exporteur doen, maar ook de expediteur, douaneagent of bij gelegenheid de vervoerder. Spreek dit goed af! Zonder voormelding krijgt de chauffeur geen toegang tot de terminal.

 • Stap 5: check vooraf of de terminal het douanedocument heeft

  Alleen digitaal voorgemelde lading kan de terminal op en af. Anders komt de container of trailer hier tot stilstand. U wordt dan verwezen naar een openbare parkeerlocatie. U kunt daar contact opnemen met uw opdrachtgever of transportplanner om de noodzakelijke formaliteiten alsnog in orde te krijgen. Check daarom voordat u gaat rijden altijd via Portbase de status bij de terminal. Geen douanedocument, geen voormelding bij de terminal, géén vervoer!

Dit betekent Brexit voor u als:

Deze terminals en rederijen doen mee

Zo werken de Brexit-services van Portbase