Als importeur klaar voor Brexit

Alle Nederlandse ferryterminals en shortsea-terminals stellen deelname aan onze ketenbrede oplossing voor Brexit verplicht. Zonder voorgemeld douanedocument kan lading de terminal niet af. 

Onderstaande checklist helpt u als importeur om lading vanuit het Verenigd Koninkrijk snel via de Nederlandse havens te vervoeren. Houdt u bovendien rekening met de douane-eisen die gelden sinds de invoering van het CVB

Klik op de afbeelding voor een vergroting

Uw checklist

Zorgt u als importeur dat uw lading snel via de Nederlandse havens gaat? Lees hier welke stappen u moet zetten voor zowel het vervoer via de shortsea als in het ferryverkeer.

Stap 1: Maak u bekend bij de Douane

Nog geen relatie met de Douane? Maak dan zo snel mogelijk bij de Douane een EORI-nummer aan. Elk bedrijf in Europa dat invoert of uitvoert heeft van de Douane een dergelijk uniek identificatienummer nodig. Ook als u als importeur de invoeraangiften overlaat aan een expediteur of douaneagent.
Let op! Werkte u tot nu toe met een Brits EORI-nummer? Door de Brexit moet u dit omzetten naar een EORI-nummer uit de EU.

Stap 2: Bepaal wie de invoeraangiften doet

Bepaal als importeur of u zelf bij de Douane invoeraangiften wilt doen, of dat u een expediteur of douaneagent inschakelt. Doet u de aangiften zelf, dan zijn aparte software en vergunningen nodig. Op de website van de Douane vindt u een lijst met softwareleveranciers die u kunnen helpen. Lees bij de Douane ook meer over het doen van invoer- en uitvoeraangiften.

Dit moet u misschien ook regelen:


Stap 3: Spreek af wie de douanedocumenten voormeldt

Voor invoer vanuit het Verenigd Koninkrijk is het via Portbase voormelden van de douanedocumenten bij alle Nederlandse ferryterminals en shortsea-terminals verplicht. Dit voormelden kunt u als importeur zelf doen, maar het kan ook door de expediteur, de douaneagent of bij gelegenheid de vervoerder gebeuren. Spreek dit goed af! Deze Nederlandse (douane-)expediteurs zouden u kunnen helpen. Doet u de voormeldingen zelf, dan kunnen deze softwareleveranciers desgewenst een systeemkoppeling maken. Zonder voormelding staat uw lading op de terminal vast.

Stap 4: Abonneer u op de Portbase-services

Het digitaal voormelden van de douanedocumenten bij shortsea- en ferryterminals doet u via Portbase.

Voor import (lading van het Verenigd Koninkrijk naar Nederland): service Melding Import Documentatie 


Het voormelden van de douanedocumenten kan zowel via het web als (bij grotere aantallen) door middel van een systeemkoppeling. Deze softwareleveranciers kunnen u helpen bij het maken van een dergelijke systeemkoppeling.

Let op! Aanvullende informatie voor bestaande klanten Melding Import Documentatie

  • Bestaande klanten van Melding Import Documentatie die willen gaan voormelden bij shortsea- en ferryterminals hebben een aanvullend terminalcontract nodig. In overleg met deze terminals heeft Portbase hiervoor één overkoepelend contract opgesteld. Via sales@portbase.com kunt u dit overkoepelende contract opvragen en na ondertekening weer aan Portbase retourneren.
  • Werkt u als bestaande klant van Melding Import Documentatie via een systeemkoppeling, check dan bij uw IT-afdeling of softwareleverancier dat u de juiste versie van de service gebruikt. De berichtspecificaties vindt u hier.

Kosten en aanmelden Melding Import Documentatie
De aansluitkosten voor het via Melding Import Documentatie voormelden van importdocumenten bij shortsea- en ferryterminals zijn voor nieuwe klanten eenmalig € 249,50 (ex. btw). Voor het dagelijks gebruik betaalt u een maandabonnement plus een bijdrage per bericht.

Benieuwd hoe de service werkt?

Melding Import Documentatie

Stap 5: Check vooraf of de terminal het douanedocument heeft

Na de voormelding kunt u de lading via Portbase real-time volgen. Zo nodig kunt u dan nog actie ondernemen, mocht met de voormelding iets niet in orde zijn.

Voor import (lading van het Verenigd Koninkrijk naar Nederland): service Import Status

Service voor real-time zicht op de douanestatus van binnenkomende lading bij shortsea- en ferryterminals. U ziet direct of aan de vereiste douaneverplichtingen is voldaan en of de Douane de zending eventueel wil controleren. Van uw vervoerder wordt verwacht dat hij vóór vertrek naar de terminal via Import Status checkt of het douanedocument daar bekend is. Zonder correct voorgemelde douanedocument kan de lading de terminal niet verlaten. De chauffeur die de lading komt halen, wordt dan doorverwezen naar een openbare parkeerlocatie. In overleg met zijn planner of met u als opdrachtgever kunnen de formaliteiten hier alsnog in orde worden gemaakt.

Kosten en aanmelden Import Status
Import Status is een gratis service.


Benieuwd hoe de service werkt?

Import Status

Deze terminals en rederijen doen mee

Zo werken de Brexit-services van Portbase