Temporary storage en pre-lodgement veranderen invoer in het VK sinds 1 januari 2022

www.getreadyforbrexit.eu – Sinds 1 januari hanteert de Britse overheid twee verschillende modellen voor toegang van lading tot het VK.
In het kort:

Model 1: Temporary storage

Lading die het VK binnenkomt, kan tot 90 dagen aan de grens worden opgeslagen in een tijdelijke opslagfaciliteit (veelal de terminal). Voor u als vervoerder verandert er niets aan uw boekingsproces of terminalbezoek. Na de aangifte door de importeur of zijn vertegenwoordiger bij de Britse Douane reizen de goederen door naar hun eindbestemming.

Model 2: Pre-lodgement

De Britse importeur of zijn vertegenwoordiger doet de aangifte al vóór vertrek van de ferry in Nederland. Ook de vervoerder in de Europese Unie moet dan voordat hij gaat rijden actie ondernemen. Bij aankomst in het VK kan de lading vervolgens in de regel direct verder, dan wel wordt de chauffeur voor inspectie verwezen naar een Inland Border Facility (IBF).

Wanneer temporary storage, wanneer pre-lodgement?

De Britse havens bepalen zelf hun keuze in het gebruik van toegangsmodel(len). De havens waarop de Nederlandse ferryoperators varen, staan beide modellen toe. Kijk in dit schema per ferryoperator wanneer voor uw lading temporary storage geldt en wanneer pre-lodgement.