Vervoerders opgelet! Temporary storage en pre-lodgement stellen nieuwe eisen aan invoer in VK

www.getreadyforbrexit.eu – Sinds 1 januari hanteert de Britse overheid twee verschillende modellen voor toegang van lading tot het VK: temporary storage en pre-lodgement.

Temporary storage
Lading die het VK binnenkomt, kan tot 90 dagen aan de grens worden opgeslagen in een tijdelijke opslagfaciliteit (veelal de terminal). Voor de vervoerder verandert er aan de Nederlandse kant niets aan het boekingsproces of terminalbezoek. Na de aangifte door de importeur of zijn vertegenwoordiger bij de Britse Douane reizen de goederen door naar hun eindbestemming.

Pre-lodgement
De Britse importeur of zijn vertegenwoordiger doet de aangifte al vóór vertrek van de ferry in Nederland. Vervoerder aan Nederlandse zijde opgelet! Vóórdat de chauffeur naar de ferryterminal rijdt, moet u eerst in de Britse Goods Verhicle Management Service (GMVS) de in het VK gedane aangifte(n) koppelen aan uw trailer. Hoe dit werkt, leest u hier. Bij aankomst in het VK kan de lading vervolgens in de regel direct verder, dan wel wordt de chauffeur voor inspectie verwezen naar een Inland Border Facility (IBF).

Wanneer temporary storage, wanneer pre-lodgement?
De havens waarop de Nederlandse ferryoperators varen, staan beide toegangsmodellen toe. Kijk in dit schema per ferryoperator wanneer voor uw lading temporary storage geldt en wanneer pre-lodgement.

Vraag als vervoerder per zending ook goed na welk model de Britse importeur (of zijn vertegenwoordiger) kiest: temporary storage of pre-lodgement. Onnodige vertragingen op de Nederlandse ferryterminal en aan de Britse grens zijn zo te voorkomen.

Let op! Een foutieve keuze in het model kan na aankomst op de Nederlandse ferryterminals veelal niet meer worden gecorrigeerd. De zending valt dan automatisch in het temporary storage model.