Wat moet ik per transport bij de Douane doen en wat bij Portbase?

Bij de Douane doet u een douaneaangifte. Hierin laat u hen weten welke goederen u vervoert. Voordat u een douaneaangifte kunt doen, heeft u een EORI-nummer nodig. Dit is een identificatienummer dat uw bedrijf eenmalig moet aanvragen bij de Douane, zodat u daar bekend bent. Nadat u een douaneaangifte heeft gedaan, krijgt u van hen een uniek nummer terug (bijv. Movement Reference Number (MRN)) voor de ingediende zending terug.

Dit documentnummer van de Douane heeft u nodig om via Portbase de douanedocumenten voor te melden bij de terminal. In Portbase koppelt u de douanegegevens (MRN) aan de benodigde logistieke gegevens (welke truck/container/trailer, terminal, tijden etc.). Portbase zorgt ervoor dat alle benodigde douaneformaliteiten automatisch op de terminal voor u worden geregeld. Zo kan uw transport zonder oponthoud plaatsvinden.

Ik heb de afvaart gemist. Moeten de douanedocumenten voor mijn zending opnieuw voorgemeld worden via Portbase?

Dit is afhankelijk van de geldende procedures bij de ferrymaatschappijen. Zodra uw boekingsnummer verandert, zal er een correctie nodig zijn in de voormelding van uw douanedocumenten via Portbase.

Ik kan mijn MID niet versturen aan de terminal, waar komt dit door?

Controleer of de klant gebruik maakt van Melding Domproc of transitaangifte. Beide services ondersteunen op dit moment voor expediteurs alleen containerlading op deep sea terminals. Dit wordt op korte termijn opgelost.

Welk documenttype moet ik in welke situatie gebruiken?

Zie de “Handleiding Melding import documentatie Rotterdamse haven (MID)” van de Douane.

Welke statussen kan ik ontvangen van de terminals?

Niet alle deepsea terminals ondersteunen op dit moment een acceptatiebericht. Voor deze terminals is de eindstatus ‘verzonden’ (AQ). Voor terminals die dit bericht wel ondersteunen (ferry/shortsea) ontvangt u binnen enkele minuten de status ‘geaccepteerd door terminal’ (AP) of ‘geweigerd door terminal’ (RE).

Ik kan een documenttype niet gebruiken. Hoe komt dit?

U bent niet geautoriseerd om het betreffende documenttype te gebruiken bij de betreffende terminal. Controleer uw terminalcontract en pas deze in overleg met sales aan.

Importdocument is niet bekend bij de terminal of niet op orde. Hoe komt dat?

  • Controleer de status van uw melding: Is de status ‘geweigerd’ (door PCS of terminal) of mislukt dan is de melding niet geaccepteerd. Los de foutmelding op en verstuur de melding opnieuw.
  • Controleer of het juiste documentnummer, documenttype en container-/zendingsnummer ingevoerd is. Indien dit niet het geval is, voer de juiste informatie opnieuw in en verstuur de melding opnieuw.
  • Controleer of u de juiste terminal heeft ingevoerd. Het komt soms voor dat lading last-minute uitwijkt naar een andere terminal, dit wordt niet automatisch gewijzigd in uw Melding import documentatie.
  • Controleer in Ladinginformatie 2.0 of Import status of uw zending of container gelost is. Bij sommige terminals wordt het importdocument pas in het terminalsysteem beschikbaar nadat de lading opgenomen is in de RTO (= Gelost op de kade).
  • Indien alle informatie correct is kan er een (kortstondige) verstoring geweest zijn bij de terminal of het PCS. Verstuur uw melding opnieuw.
  • Tip: Gebruik voor de Brexit-terminals de service Import status om de aanwezigheid en status van het importdocument op te zoeken voordat contact gelegd wordt met de terminal of Portbase.

Welk type documenten kan ik voormelden?

Via Portbase kunnen alle typen douanedocumenten worden voorgemeld (dus export, TIR, ATA Carnets, Transit, etc.).

Wat als de douaneaangiften niet op orde zijn?

Voordat een lading geïmporteerd of geëxporteerd kan worden, moet er een invoer- of uitvoeraangifte gedaan worden bij de douane. Nadat de aangifte gedaan is, moeten de documenten voorgemeld worden bij Portbase. Als deze formaliteiten niet op orde zijn, kan de chauffeur zijn lading niet verder transporteren.

Er zijn dan twee opties:

1. Chauffeur neemt contact op met zijn eigen planner of opdrachtgever. Die zal moeten zorgen dat alle benodigde handelingen alsnog verricht worden.
2. Er wordt contact gezocht met een bedrijf dat reeds aangesloten is bij Portbase zoals een expediteur of douaneagent die de meldingen voor hen kan doen.

Wij maken gebruik van cookies

Deze website gebruikt cookies om het gedrag van bezoekers in kaart te brengen, te analyseren en de gebruikerservaring te verbeteren. Klik op 'voorkeuren aanpassen' om uw toestemmingen voor deze website te bekijken en in te stellen.

Lees onze privacy verklaring hier | Sluiten
Voorkeuren aanpassen