Voorbereiding voor Brexit vanaf nu zichtbaar in haven Rotterdam

Portofrotterdam – De voorbereidingen voor de naderende Brexit worden zichtbaar in de haven van Rotterdam. Havenbedrijf Rotterdam en Rijkswaterstaat hebben tijdelijke bufferparkeerlocaties gerealiseerd voor vrachtwagenchauffeurs die, op weg naar het Verenigd Koninkrijk, hun papieren nog niet op orde blijken te hebben. Deze bufferparkeerlocaties worden vanaf vandaag ingericht.

Rijkswaterstaat is eindverantwoordelijk voor de verkeerscirculatieplannen rondom de ferryterminals. Deze plannen zijn samen met partners in de keten opgesteld. Via posters, flyers en borden boven de Rijkswegen worden vervoerders opgeroepen om nu stappen te nemen om straks zonder problemen hun lading in het VK te krijgen.

In goede samenwerking bereiden Havenbedrijf Rotterdam, Douane, NVWA, Rijkswaterstaat en ferryterminals zich al ruim twee jaar voor op Brexit. Desondanks kunnen, ook bij een handelsakkoord per 1 januari, verstoringen optreden bij de ferryterminals. Het doel is om oponthoud als gevolg van extra douaneformaliteiten op Nederlandse ferryterminals met een verbinding naar het VK tot een minimum te beperken. Hiervoor zijn uitgebreide verkeerscirculatieplannen opgesteld voor de ferryhavens waar deze problematiek kan spelen: Hoek van Holland, Europoort (2x), Rozenburg en Vlaardingen.

Lading digitaal vooraf aanmelden
Vanaf 1 januari gelden douaneformaliteiten voor goederenvervoer van en naar het VK. Om toch de goederenstroom soepel te laten verlopen moet ferryvracht vooraf digitaal worden aangemeld via port community systeem Portbase. Exporteurs die samen goed zijn voor circa 90% van de ferryvracht naar het VK gaat, zijn inmiddels aangesloten op Portbase.

Als bij de ferryterminal blijkt dat de chauffeur toch niet over de juiste papieren beschikt, zal hij of zij een flyer, die tevens toegangsbewijs is, ontvangen met een duidelijke route naar de toegewezen bufferparkeerlocatie. Deze flyer is in 8 talen opgesteld. Op de bufferparkeerlocatie kunnen vrachtwagenchauffeurs contact opnemen met hun opdrachtgever of transportplanner om de noodzakelijke formaliteiten alsnog op orde te krijgen en hun weg te vervolgen. De verwachting is dat de meeste chauffeurs na een paar uur de papieren op orde hebben.

De bufferparkeerlocaties
Al deze tijdelijke locaties zijn voorzien van een omheining, verlichting, sanitaire voorzieningen, catering, toegangscontrole en 24/7 beveiliging. Ook wordt er volgends de RIVM richtlijnen regelmatig schoongemaakt en worden chauffeurs in meerdere talen gewezen op de huisregels inclusief de regels tegen Corona. De parkeerlocaties zijn gratis, en een chauffeur mag er maximaal 24 uur parkeren om de papieren in orde te maken. Na 24 uur kunnen chauffeurs terecht op commerciële truckparkings of gaan ze retour naar de plaats van herkomst. De totale capaciteit aan Brexit bufferlocaties in de haven van Rotterdam bedraagt circa 700 parkeerplaatsen. Naast de tijdelijke parkeerterreinen nabij de ferryterminals zijn er ook zogenoemde overlooplocaties aangewezen verder van de terminals in geval van toenemende verkeersdrukte.

Rotterdam, Hoek van Holland en Vlaardingen
Op de noordoever in Hoek van Holland heeft Rijkswaterstaat is samenwerking met de gemeente Rotterdam het terrein Oranjeheuvel gerealiseerd. Dit terrein ligt in de nabijheid van de ferryterminal in Hoek van Holland. Er is daar ruimte gerealiseerd voor circa 200 vrachtwagens. In Maasdijk, gemeente Westland, heeft Rijkswaterstaat een bufferlocatie voor circa 24 vrachtwagens ingericht. In de gemeente Vlaardingen worden op het DFDS-terrein 80 plekken gerealiseerd. Daarnaast wordt aan de Waterleidingstraat een secundaire opvanglocatie ingericht voor circa 80 vrachtwagens.

Op de zuidoever worden bufferparkeerlocaties ingericht aan de Moezelweg, een terrein van het Havenbedrijf Rotterdam. Dit terrein biedt ruimte aan circa 280 vrachtwagens en ligt in de nabijheid van de ferryterminals die opereren vanuit havengebieden Europoort en Rozenburg. Het terrein is goed bereikbaar vanaf de snelweg A15, zowel vanuit oostelijke als westelijke richting.

Lees meer over Brexit