Infasering Border Operating Model officieel uitgesteld

Rijksoverheid – Het VK heeft aangegeven de infasering van verdere grensprocedures in het VK voor goederen die geïmporteerd worden vanuit de EU verder uit te stellen. Het gaat om de nieuwe regels voor handel in veterinaire en fytosanitaire goederen met het VK, waarvan bepaalde vereisten worden uitgesteld naar 1 juli 2022.

De introductie van douanecontroles is ongewijzigd en zal per 1 januari 2022 ingevoerd worden.

Het is positief dat Nederlandse bedrijven zich goed voorbereid hadden op de nieuwe procedures. Het is heel begrijpelijk dat het uitstel (relatief kort op de deadline) door deze bedrijven als vervelend kan worden ervaren.

Ook als Nederlandse overheid, Douane, NVWA, Portbase, de havenbedrijven in Rotterdam en Amsterdam, betrokken gemeenten waren we goed voorbereid. Vanuit de Rijksoverheid blijven we ons inzetten om bedrijfsleven te ondersteunen in voorbereidingen voor de deadlines van 1 januari 2022 respectievelijk 1 juli 2022.

De volgende wijzigingen in de infasering van het Border Operating Model zullen worden doorgevoerd:

  • De vereiste voor pre-notificatie voor de import van agro- en foodproducten zal per 1 januari 2022 worden geïntroduceerd, in plaats van gedeeltelijk al op 1 oktober 2021 (voor producten van dierlijke oorsprong, bepaalde dierlijke bijproducten en hoog-risico voedsel van niet-dierlijke oorsprong). 
  • De vereiste voor veterinaire gezondheidscertificaten, die op 1 oktober 2021 in zou gaan, zal nu per 1 juli 2022 worden geïntroduceerd.
  • Fytosanitaire certificaten en fysieke controles voor veterinaire en fytosanitaire producten op Border Control Posts, die op 1 januari 2022 zouden worden ingevoerd, zullen nu per 1 juli 2022worden geïntroduceerd. 
  • De vereiste voor Safety and Security Declarations zal per 1 juli 2022 worden geïntroduceerd, in plaats van op 1 januari 2022.

De intrekking van de versoepeling van douanemaatregelingen en de introductie van douanecontroles is ongewijzigd zal zoals gepland op 1 januari 2022 doorgang vinden.

De Rijksoverheid roept Nederlandse bedrijven nogmaals op goed geïnformeerd te blijven. Het is uitstel, geen afstel.