Aankondiging nieuwe Brexit-deal Noord-Ierland

Transport en Logistiek Nederland – De Britse regering heeft overeenstemming bereikt met de EU over belangrijke wijzigingen in het Noord-Ierse protocol. Het protocol is het deel van de Brexit-deal dat de handelsregels met Noord-Ierland vastlegt.

Het houdt Noord-Ierland binnen de Britse interne markt voor goederen van de EU. Dat heeft tot gevolg dat het de Ierse landgrens open houdt, maar betekent dat producten die vanuit de rest van het VK in Noord-Ierland aankomen, aan controles en papierwerk worden onderworpen. De nieuwe deal is bedoeld om het aantal controles aanzienlijk te verminderen.

Er worden twee rijstroken gecreëerd voor goederen die vanuit Groot-Brittannië in Noord-Ierland aankomen:

  1. Een ‘green lane’ voor goederen die in Noord-Ierland zullen blijven. Producten die door de green lane gaan, krijgen te maken met minimale controles en papierwerk. De aanvullende aangifte, wat betond uit een zeer gedetailleerd formulier, hoeft niet langer ingevuld te worden.
  2. Een ‘red lane’ voor goederen die naar de EU kunnen worden verzonden. Producten die door de ‘red lane’ gaan zullen aan douaneprocessen en controles blijven worden onderworpen.
    Om de green lane te gebruiken, moeten bedrijven zich registreren als een vertrouwde handelaar in het kader van de nieuwe Interne Marktregeling van het Verenigd Koninkrijk (UKIMS).

Om bedrijven en particulieren de tijd te geven zich voor te bereiden, zal de uitvoering van de nieuwe deal geleidelijk worden ingevoerd. Een aantal van de nieuwe regelingen voor goederen, agrifood, huisdieren en plantenbewegingen zullen later dit jaar worden geïntroduceerd en het overige in 2024. In de tussentijd blijven de huidige tijdelijke standstillregelingen van toepassing.

De Britse regering zal niet langer doorgaan met de Northern Ireland Protocol Bill, omdat het VK en de EU tot een onderhandelde overeenkomst zijn gekomen. Evenzo zal de overeenkomst betekenen dat de EU alle juridische stappen die zij tegen het VK heeft ondernomen, intrekt. Lees meer in dit BBC-artikel.