‘Voor iedereen een passende softwareoplossing’

“Een softwareleverancier heeft de paden voor het communiceren met de systemen van de Nederlandse (en soms zelfs de Britse) Douane en Portbase al bewandeld,” zo zegt Jan Akkermans die optreedt namens een groot aantal in de Alliantie Douane Software (ADS) samen optrekkende softwareleveranciers. “Dat werk hoef je als bedrijf niet meer zelf te doen. Het zijn bureaucratische trajecten waarin je de weg moet weten. Wat is er dan beter dan dat een softwareleverancier een kantenklare oplossing biedt. Alles wat nodig is voor de Brexit hebben zij in het voortraject al opgelost.”

Voor grote en kleine bedrijven
Belangrijk is dat je als bedrijf een softwareleverancier kiest die bij je past, zo benadrukt Akkermans. “Je kunt een oplossing van tienduizenden euro’s aanschaffen, maar met maar drie zendingen per jaar is afrekenen per aangifte natuurlijk veel aantrekkelijker. Die verscheidenheid in oplossingen is er, zeker op douanegebied.”

Advies aan importeurs en exporteurs
Akkermans adviseert importeurs en exporteurs om voor Brexit te kijken naar oplossingen die een douaneaangifte combineren met het automatisch voormelden via Portbase. “Die combinatie van software is in aanschaf misschien iets duurder, maar uiteindelijk toch goedkoper dan twee keer een handeling doen of een vervoerder moeten zoeken die voor jou het traject richting Portbase verzorgt. Hoe meer geautomatiseerd, hoe makkelijker.”

Alternatieven afwegen
“Uiteraard kun je voor het gehele aangifte- en voormeldtraject ook een logistieke dienstverlener of douane-expediteur inschakelen,” aldus Akkermans. “Veel van die partijen hebben hun automatisering goed op peil. Vaak zijn deze echter al volgeboekt. In de zoektocht naar een Brexit-oplossing zul je echt moeten zien of dit een realistisch alternatief is of dat je beter zorgt dat je zelfvoorzienend bent.”

Advies nodig? De Alliantie Douane Software kan helpen.

Wij maken gebruik van cookies

Deze website gebruikt cookies om het gedrag van bezoekers in kaart te brengen, te analyseren en de gebruikerservaring te verbeteren. Klik op 'voorkeuren aanpassen' om uw toestemmingen voor deze website te bekijken en in te stellen.

Lees onze privacy verklaring hier | Sluiten
Voorkeuren aanpassen