Voor wie is het BTOM relevant?

In fase 1 (31-01-2024) en fase 2 (30-04-2024) is het BTOM allereerst belangrijk voor exporteurs en hun ketenpartners die vanuit het EU veterinaire en fytosanitaire lading exporteren naar het VK. In fase 3 (31-10-2024) heeft het TOM consequenties voor álle exporteurs en hun ketenpartners.

Wanneer gaat het BTOM in?

De Britse overheid voert het BTOM gefaseerd in:

  1. 31 januari 2024
    Verplichtstelling van gezondheidsverklaringen en fytosanitaire certificaten voor de invoer in het VK van dierlijke producten, planten en plantaardige producten met een medium risico uit de EU.
  2. 30 april 2024
    Invoering van checks op documenten en van risico-gebaseerde identiteits- en fysieke controles van dierlijke producten, planten en plantaardige producten met een medium risico uit de EU.
  3. 31 oktober 2024
    Alle exporteurs vanuit de EU worden verplicht om voorafgaand aan het vervoer naar het VK een veiligheidsverklaring (ENS) in te dienen.

Wat is het verschil tussen BTOM en BOM?

De douaneregels in het Border Target Operating Model (BTOM) zijn een aanvulling op in het Border Operating Model (BOM) vastgelegde bestaande douaneformaliteiten.

Wat is het BTOM?

BTOM staat voor Border Target Operating Model. De Britse overheid introduceert via het BTOM aanvullende douaneregels en een vernieuwd controleregime voor toegang van goederen tot het VK.