Hoe kom ik snel in contact met de Douane met mijn Brexit-vragen?

Kijk op Brexit en uw douanezaken voor uitgebreide informatie. Komt u er niet uit? Bel of mail met de Nationale Helpdesk van de Douane via nhd.apeldoorn@douane.nl of +31 (0)88 1566655

 

 

Welke extra boekingsgegevens heeft de ferryoperator / shortsea-rederij bij import vanuit het VK naar de EU van mij nodig voor de ENS en ATO?

Download hier op Get Ready for Brexit het overzicht.

Hoe moet ik handelen met uit het Verenigd Koninkrijk terugkerende lege emballage geschikt voor herhaald gebruik?

Bekijk het Get Ready for Brexit infoblad over terugkerende lege verpakkingen en emballage uit het VK voor verdere toelichting.

Hoe werkt een voormelding bij de terminal via Melding Import Documentatie en Melding Export Documentatie bij TIR vervoer?

Lees hier het antwoord van de Douane.

Wat zijn de actuele landcodes voor het Verenigd Koninkrijk die ik gebruik in een invoer- en uitvoeraangifte?

De EU heeft nieuwe richtlijnen voor het gebruik van landcodes gepubliceerd. Lees hier de toelichting van de Douane.

Moet ik ook in Groot-Brittannië een EORI-nummer aanvragen?

Door Brexit moeten bedrijven uit de EU een EORI-nummer in Groot-Brittannië aanvragen om daar in te kunnen voeren. Groot-Brittannië heeft ervoor gekozen door te gaan met het principe ‘EORI nummer’. Dit is een GB EORI Nummer. Deze Britse EORI-nummers zijn alleen te gebruiken in Britse software en niet in software van de EU omdat deze nummers binnen de EU niet geldig zijn. Dit staat dus helemaal los van het EORI-nummer die de klant moet hebben in de EU, om handel te drijven in de EU. Lees hier een verdere toelichting.

Kan ik een EORI-nummer zelf samenstellen, of moet ik deze aanvragen?

U kunt alleen een EORI-nummer zelf samenstellen wanneer u aangifte doet in Nederland. Mocht u aangifte gaan doen in het buitenland, dient u een EORI-nummer aan te vragen.

Moet ik mijn GB EORI-nummers vervangen door een EU EORI-nummer?

Door Brexit zijn alle GB EORI-nummers vervallen voor gebruik in de EU. Een Britse klant moet voor gebruik in de EU een EU EORI-nummer hebben. Is het hoofdkantoor van het bedrijf buiten de EU gevestigd, dan kan men voor het aanvragen een speciaal formulier gebruiken.
Let op! De EORI-aanvraag wordt sneller afgehandeld als het bedrijf al een Nederlands RSIN fiscaalnummer heeft.