Moet ik ook in Groot-Brittannië een EORI-nummer aanvragen?

Bij een harde Brexit moeten bedrijven uit de EU een EORI-nummer in Groot-Brittannië aanvragen om daar in te kunnen voeren. Groot-Brittannië heeft ervoor gekozen door te gaan met het principe ‘EORI nummer’. Dit is een GB EORI Nummer. Deze Britse EORI-nummers zijn alleen te gebruiken in Britse software en niet in software van de EU omdat deze nummers binnen de EU niet meer geldig zijn. Dit staat dus helemaal los van het EORI-nummer die de klant moet hebben in de EU, om handel te drijven in de EU.

Kan ik een EORI-nummer zelf samenstellen, of moet ik deze aanvragen?

U kunt alleen een EORI-nummer zelf samenstellen wanneer u aangifte doet in Nederland. Mocht u aangifte gaan doen in het buitenland, dient u een EORI-nummer aan te vragen. Aangezien u vanwege de Brexit aangifte gaat doen buiten Nederland, moet u een EORI-nummer aanvragen.

Hoe lang duurt het voordat ik mijn EORI-nummer krijg?

Het EORI-nummer wordt binnen 3 werkdagen afgegeven. De toekenningsbrief wordt binnen een week verzonden. Wil de klant in de tussentijd het EORI-nummer controleren, dan kan dat via deze site.

LET OP! Deze doorlooptijd geldt alleen voor bedrijven die al een fiscaalnummer hebben in Nederland. Als de klant nog geen fiscaalnummer heeft in Nederland, dan is de doorlooptijd gemiddeld 2 weken.

Kan ik nu alvast een EU EORI-nummer aanvragen ter vervanging van mijn GB-nummer?

Na de Brexit komen alle GB EORI-nummers te vervallen voor gebruik in de EU. Een Britse klant moet dan een EU EORI-nummer hebben. Is het hoofdkantoor van het bedrijf straks buiten de EU gevestigd, dan kan men voor het aanvragen een speciaal formulier gebruiken. De afdeling binnen de Douane die deze aanvragen behandelt, wacht tot zij het EORI-nummer mogen afgeven (in principe wanneer de GB EORI-nummers komen te vervallen, omdat er maar één geldig EORI-nummer mag zijn in de EU).

LET OP! De EORI-aanvraag wordt sneller afgehandeld als het bedrijf al een Nederlands fiscaalnummer heeft. De klant kan dit alvast aanvragen via dit formulier.

Hoe kan ik een EORI-nummer aanvragen?

Controleer allereerst hier of er nog geen EORI-nummer is. Het EORI-nummer is een afgeleide van het btw-nummer. Op deze site kan dus het btw-nummer ingevuld worden, zonder B01.

Op deze pagina van de belastingdienst zijn 2 aanvraagformulieren te vinden; één voor het aanvragen van een EORI-nummer voor bedrijven met een hoofdvestiging in Nederland, en één voor het aanvragen van het EORI-nummer voor bedrijven met een hoofdvestiging buiten de Europese Unie.

LET OP! Het is belangrijk dat het formulier digitaal wordt ingevuld. Daarnaast kan een EORI-nummer niet afgegeven worden op een fiscale eenheid, maar wel op de onderliggende entiteiten. De onderneming moet ook een geldige rechtsvorm hebben.

Gaat de Douane door de havenoplossing minder controleren?

De Douane voert risicogerichte controles uit. De Douane kijkt daarbij ook of de juiste formaliteiten zijn verricht (bijv. is er een uitvoeraangifte, anders mag de zending niet weg).
De oplossing gaat dus niet leiden tot minder controles. Het uitgangspunt van de Nederlandse Douane is slim toezicht met minimale inbreuk in de logistieke keten, daarbij ervan uitgaande dat alle formaliteiten vervuld zijn. Het via Get Ready for Brexit in de havens geautomatiseerde proces maakt dit mogelijk.

Wij maken gebruik van cookies

Deze website gebruikt cookies om het gedrag van bezoekers in kaart te brengen, te analyseren en de gebruikerservaring te verbeteren. Klik op 'voorkeuren aanpassen' om uw toestemmingen voor deze website te bekijken en in te stellen.

Lees onze privacy verklaring hier | Sluiten
Voorkeuren aanpassen