Theresa May heeft opeens last van dealdrang

FD – Theresa May heeft haast. Na ruim een maand overleg met oppositiepartij Labour, wil de Britse premier deze week een brexitcompromis sluiten. ‘Let’s do a deal’, schreef ze uitnodigend in de Mail on Sunday.

De haast is begrijpelijk. Mays Conservative Party verloor afgelopen donderdag ruim een kwart van haar gemeenteraadsleden bij lokale verkiezingen in Engeland. Een nieuwe electorale martelgang dreigt, met de Europese verkiezingen van 23 mei in aantocht.
De Britse premier Theresa May zou bereid zijn een douane-unie met de EU te accepteren. Er moet iets gebeuren en volgens May is het beslechten van de brexitimpasse, drie jaar nadat de Britten voor een vertrek uit de EU kozen, de oplossing. Dus de details van haar voorstel aan Labour werden, zoals dat gaat in de Britse politiek, gelekt naar de pers. En ministers werden erop uitgestuurd om uit te leggen waarom een pact met de duivel – Labour in de ogen van veel Tories – nodig is.

Verlanglijstje van Labour

Drie concessies heeft May in petto, volgens de vaak goed ingevoerde The Sunday Times. Zo is May bereid een douane-unie met de EU te accepteren, staat ze toe om voor goederen de regels van de interne markt te blijven volgen en belooft ze de Europese werknemersrechten in de Britse wet vast te leggen. Deze drie punten staan inderdaad op het verlanglijstje van Labour. Maar kanttekeningen zijn op zijn plaats. De term ‘douane-unie’ wordt vermeden in Mays voorstel, omdat die term op teveel weerstand bij haar achterban zou stuit. Dus wordt gesproken vaneen ‘douaneregeling’. Zeker zo belangrijk: deze cruciale en gevoelige concessie geldt slechts tot aan de nieuwe verkiezingen, die uiterlijk in 2022 plaatsvinden. Een nieuwe premier kan de afspraken straks dus zomaar weer verscheuren.

Deal in de lucht

Volgens Rory Stewart, die sinds vorige week minister van ontwikkelingssamenwerking is, hangt een deal met Labour in de lucht. ‘We zijn er erg, erg dichtbij’, vertelde hij in een praatprogramma op Sky. Stewart, die en passant liet weten dat hij May op termijn wil opvolgen, had liever de oorspronkelijke brexitdeal van de Britse premier gehad. Maar die is al driemaal afgewezen door het Lagerhuis. Dan maar dit, zei hij in een separaat interview met The Sunday Times. ‘We kunnen niet aan rode lijnen blijven vasthouden.’ Dinsdag heeft Mays team een nieuwe ontmoeting met Labour, dat bij de lokale verkiezingen had verwacht zetels te winnen, maar in plaats daarvan 4% terugviel en dus ook iets moet doen. Idealiter moet de deal dan beklonken worden. Of het zover komt, is ondanks Stewarts optimisme maar zeer de vraag.

‘Daad van kwade trouw’

John McDonnell, de rechterhand van Labour-leider Jeremy Corbyn, liet zondag merken totaal niet gecharmeerd te zijn van het nieuwe offensief van May. Het lekken naar de pers noemde hij ‘een daad van kwade trouw’ tijdens een BBC-praatprogramma. ‘In onderhandelingen probeer je een relatie op te bouwen. Ik begrijp nu waarom ze (May) geen goede deal met de EU kon regelen.’ Over het feit dat een douaneregeling slechts overeengekomen wordt tot aan de nieuwe verkiezingen, zei McDonnell: ‘Dat is alsof je een contract opstelt met een bedrijf dat ieder moment in surseance kan gaan waarbij je weet dat de mensen die het straks gaan overnemen niet bereid het contract zijn uit te voeren.’ Labour vreest dat elk compromis waardeloos zal zijn als May straks vervangen wordt door bijvoorbeeld Boris Johnson, die er geen probleem mee heeft de EU zonder deal te verlaten. De partij wil daarom een permanente douane-unie. Toch gooide McDonnell de deur niet helemaal dicht. ‘Zo kunnen we niet onderhandelen. Maar laten we het proberen.’

Neem even 5 minuten de tijd…

en lees de privacy verklaring die van toepassing is op deze website. Klik op 'privacy instellingen' om uw toestemmingen voor deze website te bekijken en in te stellen.

Lees onze privacy verklaring hier