Snel ‘geruster’ over voorbereiding op no-dealbrexit na bezoek aan terminal

FD.nl – ‘Wat is een mobiele drip’?, vraagt staatssecretaris Menno Snel van Financiën. Hier en daar wordt er wat gegrinnikt; blijkbaar hield die term meer mensen in het gezelschap bezig. ‘Drip staat voor Dynamisch Route Informatie Paneel’, antwoordt een medewerker van Rijkswaterstaat.
Snel heeft net aan boord van de Stena Transporter geluisterd naar een presentatie van Rijkswaterstaat over de verkeerscirculatieplannen rond de terminal van ferrybedrijf Stena Line in Hoek van Holland, in het geval er op 31 oktober een no-dealbrexit komt.
Woorden als ‘maatregelgebied’ en ‘effectgebied’ vallen. Op een kaart laat de man van Rijkswaterstaat zien met welke verkeersmaatregelen en tijdelijke opstelplaatsen voor gestrande vrachtauto’s voorkomen moet worden dat op 31 oktober en 1 november ellenlange files ontstaan. ‘In twee weken is een weiland van 40.000 m² veranderd in een parkeerterrein.’

Meer werk voor Douane
Terwijl er in Brussel en Londen nog hard wordt nagedacht over het vermijden van een Britse uittreding uit de EU zonder akkoord, wil de staatssecretaris van Financiën weten hoe het in Hoek van Holland met de voorbereidingen staat als het uiteindelijk toch uitloopt op een no-deal.
Snel is de politieke baas van de Douane, en die dienst krijgt het een stuk drukker als er geen akkoord komt tussen de EU en premier Boris Johnson. ‘We krijgen er 33% aan exporterende bedrijven bij’, zegt Hans Klunder, programmadirecteur brexit van de Douane. Daarvoor heeft de Douane 928 nieuwe medewerkers aangetrokken. ‘Daarvan zijn er eind oktober 600 inzetbaar’, aldus Klunder. Die extra mensen kosten Financiën structureel €78 mln per jaar.

Snelkookcursus
De terminal van Stena is niet lukraak gekozen voor deze snelkookcursus. Het nabijgelegen Westland met zijn vele tuinders en handelsbedrijven in verse groenten en fruit is voor zijn handel met het Verenigd Koninkrijk afhankelijk van de veerboten van Stena Line.
Of, zoals directeur Annika Hult van Stena Line het omschrijft: ‘Wij zijn voor de bedrijven de motorways of the seas.’ Vrachtauto’s rijden in Hoek van Holland de boot op om bij aankomst in Harwich weer af te rijden, richting de versmarkten in Londen.

Snelheid is alles
In een voor de gelegenheid gehuurde touringbus krijgt Snel, in aanwezigheid van de top van de Douane en vertegenwoordigers van de Koninklijke Marechaussee en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, een rondgang over de 2,7 kilometer lange terminal van Stena Line.
Op die terminal is alles gericht op snelheid en punctualiteit, maakt operationeel manager Marcel van der Vlugt van Stena Line duidelijk. ‘Het gaat om versproducten. Vaak komen de vrachtauto’s pas vlak voor vertrek van de veerboot aan op de terminal. Dan moet de doorstroming vlot zijn.’
Daarom is het van groot belang dat bedrijven die handel drijven met het Verenigd Koninkrijk hun lading vooraanmelden bij het digitale havensysteem Portbase. Want alleen dan komen ze de terminal op. Als de documenten niet in orde zijn, moeten de chauffeurs terug naar een van de uitwijkplekken. ‘En daar gaan we vanaf dag één superstreng in zijn’, waarschuwt Hult.

Rustiger slapen
Snel wil weten welk percentage van de exporterende ondernemingen zich heeft aangemeld. ‘Dat is 82% van het volume richting het VK’, zegt directeur Iwan van der Wolf van Portbase. Snel: ‘Maar je wilt toch naar 100%?’ Van der Wolf: ‘Dat is nog een uitdaging. Bij 90% ga ik rustiger slapen.’
Na de rondgang zegt Snel ‘geruster’ te zijn over de voorbereidingen. ‘Maar het percentage bedrijven dat meedoet aan het digitale systeem zou nog wel hoger moeten. ‘Het blijft dus een kwestie van vinger aan de pols houden.’ En de Douane? ‘Voor mij was van belang dat we voldoende extra mensen hadden. Ik ben er trots op dat dit is gelukt.’

Neem even 5 minuten de tijd…

en lees de privacy verklaring die van toepassing is op deze website. Klik op 'privacy instellingen' om uw toestemmingen voor deze website te bekijken en in te stellen.

Lees onze privacy verklaring hier