Britse oefening bij Dover om verkeer bij een no-deal te simuleren.

Londen bereidt zich voor op no-dealbrexit

Financieel Dagblad – De nieuwe regering in Londen denkt dat de kans klein is dat de andere landen van de Europese Unie bereid zijn de deal over uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de EU aan te passen. Daarom bereidt men zich voor op een no-dealbrexit, zo hebben verschillende ministers uit het kabinet van premier Boris Johnson gisteren gezegd.

Johnson nam woensdag het premierschap over van Theresa May en beloofde dat het VK uiterlijk per 31 oktober de EU zal verlaten. Hij zegt een nieuwe deal na te streven over de brexit, nadat het Britse parlement de huidige regeling afwees. De EU heeft echter bij herhaling aangegeven dat heronderhandelingen niet mogelijk zijn.

Erg reëel

Michael Gove, in het Britse kabinet verantwoordelijk voor de voorbereiding van de brexit, schrijft in The Sunday Times, dat de regering er alles aan zal doen om een nieuw akkoord in de wacht te slepen, maar een no-dealbrexit noemt hij een ‘erg reële mogelijkheid’ en de regering moet dan ook alles doen om daar op voorbereid te zijn. ‘Plannen maken voor een no-deal is nu de nummer één prioriteit van de regering’, schrijft Gove.

Minister van financiën Sajid Javid schrijft in The Sunday Telegraph de ambtenaren op zijn ministerie opdracht te hebben gegeven de voorbereidingen voor een no-deal op te schroeven. Hij zegt om een onderzoek met de grootste spoed te hebben gevraagd om te beoordelen voor welke zaken geld nodig is vanwege de brexit. Zo moeten er middelen beschikbaar komen om vijfhonderd nieuwe douanebeambten aan te stellen.

Turbocharging

Minister van schatkist Rishi Sunak zegt dat er £26,6 mrd beschikbaar is op de begroting om de gevolgen van de brexit te verzachten. Hij zei zondag dat er zo veel vaart achter de voorbereiding van een brexit zonder deal met de EU wordt gezet, dat sprake is van ‘turbocharging’. Hij zei ook dat de regering beslist niet uit is op vervroeging van verkiezingen.

Labour- en oppositieleider Jeremy Corbyn herhaalde nog eens op ieder moment gereed te zijn voor nieuwe verkiezingen. Op Sky News zei hij zondag opnieuw zich te verzetten tegen een no-dealbrexit. In dat geval moeten de burgers er volgens hem het laatste woord over krijgen en dan zal Labour voor ‘remain’ – geen uittreding uit de EU – campagne voeren. Corbyn wilde niet zeggen of hij een motie van wantrouwen tegen het kabinet van Johnson indient en zegt dat te zullen beoordelen als het parlement in september terugkeert van reces.

Neem even 5 minuten de tijd…

en lees de privacy verklaring die van toepassing is op deze website. Klik op 'privacy instellingen' om uw toestemmingen voor deze website te bekijken en in te stellen.

Lees onze privacy verklaring hier