EORI-nummer, Portbase en pallets en houten kisten; Ben je klaar voor “brexit”?

FreshPlaza.es – Het Nederlandse transportbedrijf Europe (FLE) transportbureau, in samenwerking met de logistiek en douane-inklaring dienstverlener CSI Fresh, organiseerde een conferentie over Brexit op woensdag 25 september in Ridderkerk. “We moeten aannemen dat het Verenigd Koninkrijk op enig moment de EU zal verlaten en daarom zijn we erg blij met uw grote instroom hier in Ridderkerk,” zei John de Boom van FLE. “Ons doel is om iedereen ervan bewust te maken dat een goede en tijdige voorbereiding op een brexit niet alleen noodzakelijk is, maar ook kansen biedt. Drie van de vijf presentaties vandaag verwijzen naar problemen die nu geen deel uitmaken van onze keten, maar waarop we na de Brexit gedeeltelijk kunnen vertrouwen. De extra stappen in het proces maken de automatisering van gegevensuitwisseling en de nauwkeurigheid ervan noodzakelijk om snelheid in de processen te genereren en stagnaties te voorkomen. Samenwerking tussen alle geïnteresseerde partijen is daarom van groot belang. ”

CSI-Fresh
Het is de eerste keer sinds 1993 dat veerboten naar het Verenigd Koninkrijk opnieuw douaneprocedures moeten uitvoeren. Ronald Hoekstra van CSI-Fresh, samen met zijn Britse partner Andy Tomlinson van RBF Cargo Care, zet het publiek aan het denken. “45% van de Nederlandse bedrijven lijkt op dit moment niet voorbereid te zijn”, vertelt Ronald aan het publiek. “Wat heb je tot nu toe gedaan om na brexit naar het Verenigd Koninkrijk te blijven exporteren? Wat zijn de gevolgen van een brexit zonder overeenkomst? Als u vragen heeft, stel deze dan. Wij helpen u graag verder. “Het gesprek zou daarom als volgt kunnen worden samengevat:” Bereid u genoeg voor, zolang het nog kan!”

KCB
Hayo Andreae, van KCB, het Office of Quality Control in Nederland, ziet de bijeenkomst als een wake-up call voor Nederlandse bedrijven. “Binnenkort zijn er fytosanitaire en kwaliteitscontroles op groenten- en fruitproducten die naar het Verenigd Koninkrijk gaan. Een paspoort van planten of een CITES-verklaring zal verplicht zijn, vooral voor sommige soorten groenten, maar het zal ook van toepassing zijn op mandarijnen of sinaasappels met bladeren. Hoe zit het met de gebruikte houten pallets? Ze moeten binnenkort voldoen aan de voorwaarden van de ISPM-15 [International Standard for Phytosanitary Measures] en een kwaliteitskeurmerk krijgen. ”

PortBase
Ondertussen bereidt de haven zich ook voor op brexit . Met portbase digitale infrastructuur moet congestie in de haven worden vermeden. “Het is belangrijk dat bedrijven zich bij de douane registreren als ze dat nog niet hebben gedaan”, aldus Diederik van Daal. “Het is ook belangrijk dat de verschillende partijen onderling overeenkomen wie de aangifte van uitvoer of invoer van de lading bij de douane doet. De verlader, de vervoerder of de exporteur? Om files in de terminal te voorkomen, moet de lading binnenkort vooraf elektronisch worden gemeld via Portbase. Ook hier moet worden onthouden welk deel van de keten het beheer zal doen. De vervoerder moet vóór vertrek kunnen verifiëren of alle informatie bij de havenautoriteiten bekend is.”

Stena Online
Nell Eichhorn van Stena Line, een van de grootste veerbootmaatschappijen ter wereld, benadrukt ook het belang van al deze voorbereidingen tegen brexit . “In goede samenwerking met verschillende partijen, waaronder PortBase, is Stena Line degene die de geleide of niet-begeleide vrachteenheid aan het begin of na de uitvoering van de zending zal toestaan ​​of zal moeten afwijzen. U moet er dus voor zorgen dat de MED-, ENS- en MID-rapporten op tijd op orde zijn, in combinatie met de reserveringsreferentie van Stena Line. ”

Na de presentaties was er nog tijd voor een drankje en een praatje over de volgende cruciale datum, 19 oktober, die niet ver weg is, vóór de brexit-dag op 31 oktober.

Bron & Fotoverslag

Voor meer informatie:
Freight Line Europe BV
Bart Bouwman / Viktor Vijverberg
Tel.: +31 (0) 174 225 450
brexit@fle-nl.com
www.fle-nl.com

CSI-Fresh BV
Johan Hagoort / Ronald Hoekstra
Tel.: +31 (0) 180 641 111
info@csi-fresh.com

Neem even 5 minuten de tijd…

en lees de privacy verklaring die van toepassing is op deze website. Klik op 'privacy instellingen' om uw toestemmingen voor deze website te bekijken en in te stellen.

Lees onze privacy verklaring hier