Top 44 meest gestelde vragen aan de Douane over de Brexit
Belastingdienst.nl – Post Brexit zijn er nog veel vragen over de afspraken die gelden met het VK per 1 januari 2021. Lees hier de top 44 meest gestelde Brexit-vragen aan de Douane plus de antwoorden.
Rotterdam telt af naar grote ‘brexittest’
FD – In het kort
- Het vrije vrachtverkeer van en naar het Verenigd Koninkrijk komt vrijdag 1 januari ten einde.
- Vervoerders krijgen te maken met douaneformaliteiten.
- In de Rotterdamse haven leeft de vrees dat niet alle vervoerders hun papieren op orde hebben.
- Dit kan leiden tot opstoppingen.
De Rotterdamse haven, de douane en bedrijven vrezen dat de eerste dagen van de brexit niet vlekkeloos zullen verlopen. Ondanks alle getroffen voorbereidingen houden zij vanaf vrijdag 1 januari rekening met files van vrachtwagens en oponthoud in de haven en bij de veerbootterminals.
‘Omdat het nog nooit is gebeurd, zit er een onzekerheidsfactor in’, aldus Jan Kamp, hoofd Douane Rotterdam Haven. ‘In de logistieke kant zit mijn grootste zorg. Bij de terminals is sprake van een continue stroom, als er ergens iets stokt en die vrachtwagens blijven maar komen, dan is dat voor de hele havengemeenschap een zorg.’
Vrijdag is de eerste dag waarop de daadwerkelijke uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie een feit is. Dan komt een einde aan een maandenlange overgangsfase waarin vrachtwagens nog zonder controles konden doorrijden. Voor export naar en import uit het Verenigd Koninkrijk gaan nu douaneformaliteiten gelden.
Hoewel het Havenbedrijf Rotterdam (HbR) hierop is toegerust, spreekt een woordvoerder van een ‘black box’ met onzekere factoren.
Ferryterminals
De onzekerheid zit niet alleen in de mate waarin exporterende en importerende bedrijven in Nederland zijn ingespeeld op de nieuwe situatie. ‘Wij horen dat de bedrijven in Engeland nog niet goed zijn voorbereid’, zegt John de Boom van logistiek dienstverlener en transporteur Freight Line Europe. Als dat tot congestie in Engeland leidt, kan dat ook gevolgen hebben in Rotterdam.
Vooral de ferryterminals van Stena Line, DFDS en P&O in het Rotterdamse havengebied krijgen te maken met de brexit. Zij vormen in de haven het logistieke middelpunt van de handel met het VK. Op doordeweekse dagen vertrekken er gemiddeld 2500 vrachtwagens richting Engeland.
Als er problemen ontstaan, dan gebeurt dat bij die terminals. Voordat vrachtwagens in Rotterdam, Vlaardingen of Hoek van Holland de veerboot naar Engeland op kunnen rijden, moeten de goederen namelijk op de juiste manier worden aangegeven via het havencommunicatiesysteem Portbase. Gebeurt dat niet goed, dan mogen de vrachtwagens de terminals niet op, wat kan leiden tot files.
Zwakke schakel
Hoewel Nederlandse bedrijven al twee jaar met allerlei campagnes zijn gewaarschuwd voor de gevolgen van de brexit, vormen juist zij nog de zwakke schakel. Veel van deze bedrijven doen alleen zaken binnen de EU en hebben dus niet eerder met douaneformaliteiten te maken gehad.
‘Van het exportvolume naar het Verenigd Koninkrijk is 94% aangemeld’, zegt de woordvoerder van HbR. ‘Maar dat wil niet zeggen dat zij dit systeem ook goed kunnen gebruiken en de vereiste gegevens goed invullen. Dat is een onbekende factor.’
Het risico bestaat dat er toch nog een aanzienlijk aantal chauffeurs hun douanepapieren niet op orde hebben. Zij moeten dan naar speciaal aangewezen bufferparkeerplaatsen in het havengebied. Daar is plek voor 700 vrachtwagens. Uit simulaties bleek dat er met maximaal 400 vrachtwagens iets mis kan zijn.
Rijkswaterstaat heeft verkeerscirculatieplannen gemaakt om bij problemen het verkeer in goede banen te leiden. Volgens een woordvoerder is de verkeerscentrale in Rhoon paraat om het wegverkeer in de gaten te houden en eventueel actie te ondernemen. ‘Als het nodig is kunnen we al bij Venlo het verkeer omleiden.’
De verwachting is dat de eerste echte brexittest voor de Rotterdamse haven op maandag 4 januari zal zijn. Nieuwjaarsdag is zowel aan de Engelse als aan de Europese zijde een feestdag. Op die dag heeft Stena Line als enige een afvaart uit Rotterdam richting Engeland.
Douane: Verwacht oponthoud in Mainport Rotterdam door Brexit
Belastingdienst.nl – De eerste vier tot zes weken van 2021 gaan onvermijdelijk gepaard met oponthoud en opstoppingen in en rond Mainport Rotterdam. Tientallen vrachtwagens en busjes op weg naar het Verenigd Koninkrijk zullen stranden omdat die niet op tijd zijn aangemeld of niet beschikken over de benodigde douanedocumenten. Naar verwachting beschikt een op vier van de vervoerders naar het Verenigd Koninkrijk niet over alle juiste documenten.
Dat concludeert Douane op basis van een inventarisatie van gegevens over de gevolgen van Brexit voor het goederenverkeer met het VK, gedaan onder ferryterminals, havenautoriteiten en bij de Douane-systemen zelf.
,,Ondanks de gerealiseerde voorzieningen en het vele voorbereidende werk van Douane en andere partijen in de haven, zal er oponthoud zijn”, zeg Nanette van Schelven, directeur-generaal van Douane. ,,We doen nogmaals de oproep aan ondernemers die handelen met het VK om in actie te komen zodat ze niet vast komen te staan en het oponthoud voor alle vervoerders zo beperkt mogelijk blijft.”
De Douane heeft eerder dit jaar – net als in 2019- brieven gestuurd naar 76.000 ondernemers die zaken doen met het VK, om hen te wijzen op maatregelen die zij in voorbereiding op Brexit moeten nemen. Ook andere samenwerkende partijen in de haven hebben op verschillende manieren duidelijk gemaakt hoe ze zich moeten voorbereiden op de gevolgen van Brexit. Vervoerders die hun lading niet op de juiste manier van te voren hebben aangemeld bij het communitysysteem in de haven, Portbase, krijgen geen toegang tot de ferryterminals en worden doorverwezen naar speciaal daarvoor ingerichte noodparkeerplaatsen. Op de tijdelijke parkeerplaatsen kunnen de vervoerders alsnog de documenten in orde maken. Om filevorming op het wegennet rondom de zeehavens te beperken, zijn verkeerscirculatieplannen door Rijkswaterstaat opgesteld. Bij filevorming treden die onmiddellijk in werking.
De Douane gaat in de eerste weken van januari in crisismodus werken, net als de samenwerkende partijen in de haven. Help- en servicedesks van Douane houden rekening met een toename van het aantal vragen. Er zijn afspraken gemaakt tussen alle betrokken servicedesks (Portbase, Logius, Brexitloket, Nationale Helpdesk Douane en de Douanetelefoon) over het beantwoorden van vragen van vervoerders. Ook zijn andere maatregelen genomen zoals ruimere openingstijden en extra personeel om problemen op te lossen.
,,Op de gevolgen van Brexit die we kunnen voorzien, zijn we zo goed mogelijk voorbereid”, zegt Van Schelven ,,Ook als er geen akkoord komt tussen het VK en de EU borgt de Douane de continuïteit van het goederenverkeer tussen ons land, de EU en het VK zo goed mogelijk.”
De Douane is klaar voor een forse toename van de aangiftevolumes, een forse toename van het aantal douaneklanten en meer reizigersbagage waarop douanetoezicht nodig is. Ook de inrichting van de douanesystemen voor nieuwe grensprocessen bij de ferry’s van en naar het VK is aangepast op de nieuwe situatie. Ruim 900 nieuwe douaniers zijn geworven en opgeleid speciaal voor de Brexit. Er worden voortdurend oefeningen gehouden op de ferryterminals, samen met ferrymaatschappijen, havenbedrijven, inspectiediensten en andere instanties. Ook is geïnvesteerd in extra werkplekken, uitrusting, controlemiddelen en zijn nieuwe controlelocaties op de ferryterminals gerealiseerd.
Voor persveragen: Bob van ’t Klooster, 06-34828398/Roul Velleman 06-117962
Voorbereiding voor Brexit vanaf nu zichtbaar in haven Rotterdam
Portofrotterdam – De voorbereidingen voor de naderende Brexit worden zichtbaar in de haven van Rotterdam. Havenbedrijf Rotterdam en Rijkswaterstaat hebben tijdelijke bufferparkeerlocaties gerealiseerd voor vrachtwagenchauffeurs die, op weg naar het Verenigd Koninkrijk, hun papieren nog niet op orde blijken te hebben. Deze bufferparkeerlocaties worden vanaf vandaag ingericht.
Rijkswaterstaat is eindverantwoordelijk voor de verkeerscirculatieplannen rondom de ferryterminals. Deze plannen zijn samen met partners in de keten opgesteld. Via posters, flyers en borden boven de Rijkswegen worden vervoerders opgeroepen om nu stappen te nemen om straks zonder problemen hun lading in het VK te krijgen.
In goede samenwerking bereiden Havenbedrijf Rotterdam, Douane, NVWA, Rijkswaterstaat en ferryterminals zich al ruim twee jaar voor op Brexit. Desondanks kunnen, ook bij een handelsakkoord per 1 januari, verstoringen optreden bij de ferryterminals. Het doel is om oponthoud als gevolg van extra douaneformaliteiten op Nederlandse ferryterminals met een verbinding naar het VK tot een minimum te beperken. Hiervoor zijn uitgebreide verkeerscirculatieplannen opgesteld voor de ferryhavens waar deze problematiek kan spelen: Hoek van Holland, Europoort (2x), Rozenburg en Vlaardingen.
Lading digitaal vooraf aanmelden
Vanaf 1 januari gelden douaneformaliteiten voor goederenvervoer van en naar het VK. Om toch de goederenstroom soepel te laten verlopen moet ferryvracht vooraf digitaal worden aangemeld via port community systeem Portbase. Exporteurs die samen goed zijn voor circa 90% van de ferryvracht naar het VK gaat, zijn inmiddels aangesloten op Portbase.
Als bij de ferryterminal blijkt dat de chauffeur toch niet over de juiste papieren beschikt, zal hij of zij een flyer, die tevens toegangsbewijs is, ontvangen met een duidelijke route naar de toegewezen bufferparkeerlocatie. Deze flyer is in 8 talen opgesteld. Op de bufferparkeerlocatie kunnen vrachtwagenchauffeurs contact opnemen met hun opdrachtgever of transportplanner om de noodzakelijke formaliteiten alsnog op orde te krijgen en hun weg te vervolgen. De verwachting is dat de meeste chauffeurs na een paar uur de papieren op orde hebben.
De bufferparkeerlocaties
Al deze tijdelijke locaties zijn voorzien van een omheining, verlichting, sanitaire voorzieningen, catering, toegangscontrole en 24/7 beveiliging. Ook wordt er volgends de RIVM richtlijnen regelmatig schoongemaakt en worden chauffeurs in meerdere talen gewezen op de huisregels inclusief de regels tegen Corona. De parkeerlocaties zijn gratis, en een chauffeur mag er maximaal 24 uur parkeren om de papieren in orde te maken. Na 24 uur kunnen chauffeurs terecht op commerciële truckparkings of gaan ze retour naar de plaats van herkomst. De totale capaciteit aan Brexit bufferlocaties in de haven van Rotterdam bedraagt circa 700 parkeerplaatsen. Naast de tijdelijke parkeerterreinen nabij de ferryterminals zijn er ook zogenoemde overlooplocaties aangewezen verder van de terminals in geval van toenemende verkeersdrukte.
Rotterdam, Hoek van Holland en Vlaardingen
Op de noordoever in Hoek van Holland heeft Rijkswaterstaat is samenwerking met de gemeente Rotterdam het terrein Oranjeheuvel gerealiseerd. Dit terrein ligt in de nabijheid van de ferryterminal in Hoek van Holland. Er is daar ruimte gerealiseerd voor circa 200 vrachtwagens. In Maasdijk, gemeente Westland, heeft Rijkswaterstaat een bufferlocatie voor circa 24 vrachtwagens ingericht. In de gemeente Vlaardingen worden op het DFDS-terrein 80 plekken gerealiseerd. Daarnaast wordt aan de Waterleidingstraat een secundaire opvanglocatie ingericht voor circa 80 vrachtwagens.
Op de zuidoever worden bufferparkeerlocaties ingericht aan de Moezelweg, een terrein van het Havenbedrijf Rotterdam. Dit terrein biedt ruimte aan circa 280 vrachtwagens en ligt in de nabijheid van de ferryterminals die opereren vanuit havengebieden Europoort en Rozenburg. Het terrein is goed bereikbaar vanaf de snelweg A15, zowel vanuit oostelijke als westelijke richting.
Voorbereiding RWS voor Brexit vanaf nu zichtbaar
De voorbereidingen voor de naderende Brexit worden zichtbaar in het straatbeeld rondom Rotterdam en IJmuiden. Rijkswaterstaat is eindverantwoordelijk voor de verkeerscirculatieplannen rondom de ferryterminals, deze zijn samen met partners in de keten opgesteld. Daarnaast zijn tijdelijke bufferparkeerlocaties gerealiseerd voor vrachtwagenchauffeurs die, op weg naar het Verenigd Koninkrijk, hun papieren nog niet op orde blijken te hebben. Deze worden vanaf vandaag ingericht. Daarnaast worden door onder andere posters, flyers en borden boven de Rijkswegen chauffeurs gevraagd nu stappen te nemen om straks zonder problemen hun lading in het VK te krijgen.
Ondanks alle voorbereidingen kunnen ook bij een handelsakkoord per 1 januari verstoringen optreden bij de ferryterminals. Het doel is om oponthoud als gevolg van extra douaneformaliteiten
op Nederlandse ferryterminals met een verbinding naar het VK tot een minimum te beperken. Hiervoor zijn uitgebreide verkeerscirculatieplannen voor de zes ferryhavens waar deze problematiek kan spelen, opgesteld: Hoek van Holland, Europoort (2x), Rozenburg, Vlaardingen en IJmuiden. Rijkswaterstaat werkt hierbij nauw samen met alle betrokken partners waaronder Douane, havenbedrijven, NVWA, ILT, Portbase, ferrymaatschappijen, politie, KMar, veiligheidsregio’s, gemeenten en provincies.
Bij de terminal geweigerd?
Als bij de ferryterminal blijkt dat de chauffeur toch niet over de juiste papieren beschikt zal hij of zij een flyer, die tevens toegangsbewijs is, ontvangen met een duidelijke route naar de toegewezen
bufferparkeerlocatie. Deze flyer is in 8 talen opgesteld. Op de bufferparkeerlocatie kunnen vrachtwagenchauffeurs contact opnemen met hun opdrachtgever of transportplanner om de noodzakelijke formaliteiten alsnog op orde te krijgen en hun weg te vervolgen. De verwachting is dat de meeste chauffeurs na een paar uur de papieren op orde hebben.
De bufferparkeerlocaties
Al deze tijdelijke locaties zijn voorzien van een omheining, verlichting, sanitaire voorzieningen, catering, toegangscontrole en 24/7 beveiliging. Ook wordt er volgends de RIVM richtlijnen regelmatig schoongemaakt en worden chauffeurs in meerdere talen gewezen op de huisregels inclusief de regels tegen Corona. De parkeerlocaties zijn gratis, en een chauffeur mag er maximaal
24u parkeren om de papieren in orde te maken. Na 24 uur kunnen chauffeurs terecht op commerciële truckparkings of gaan ze retour naar de plaats van herkomst. Er is voldoende capaciteit geregeld. Naast de tijdelijke parkeerterreinen nabij de ferryterminals zijn er ook zogenoemde overlooplocaties aangewezen verder van de terminals in geval van toenemende verkeersdrukte.
Rotterdam, Hoek van Holland en Vlaardingen
Op de noordoever in Hoek van Holland heeft Rijkswaterstaat is samenwerking met de gemeente Rotterdam het terrein Oranjeheuvel gerealiseerd. Dit terrein ligt in de nabijheid van de f ferryterminal in Hoek van Holland. Er is daar ruimte gerealiseerd voor circa 200 vrachtwagens. In Maasdijk, gemeente Westland, heeft Rijkswaterstaat een bufferlocatie voor circa 24 vrachtwagens ingericht. In de gemeente Vlaardingen worden op het DFDS-terrein 80 plekken gerealiseerd. Daarnaast wordt aan de Waterleidingstraat een secundaire opvanglocatie ingericht voor circa 80 vrachtwagens.
Op de zuidoever worden bufferparkeerlocaties ingericht aan de Moezelweg, een terrein van het Havenbedrijf Rotterdam. Dit terrein biedt ruimte aan circa 280 vrachtwagens en ligt in de nabijheid van de ferryterminals die opereren vanuit havengebieden Europoort en Rozenburg. Het terrein is goed bereikbaar vanaf de snelweg A15, zowel vanuit oostelijke als westelijke richting.
IJmuiden
Rijkswaterstaat richt samen met gemeente Velsen en Zeehaven IJmuiden een parkeerlocatie in op het ‘Blokkenterrein’ (opslagterrein van Rijkswaterstaat) aan de Zandvoortstraat in IJmuiden. Ook op deze tijdelijke locatie kunnen vrachtwagenchauffeurs in overleg met hun opdrachtgever of transportplanner de noodzakelijke formaliteiten alsnog in orde maken zonder (parkeer)overlast te veroorzaken. De tijdelijke parkeergelegenheid heeft capaciteit voor 45 vrachtwagens.
bron: Rijkswaterstaat
Gezamenlijke flyeractie tijdens landelijke Brexit Actiedag
Portofrotterdam.com – Havenbedrijf Rotterdam, Douane, Rijkswaterstaat en Portbase delen op de DFDS ferryterminal Get ready for Brexit-flyers uit aan vrachtwagenchauffeurs
Dinsdag 1 december is Brexit Actiedag. In de Nederlandse havens worden die dag flyers uitgedeeld aan vrachtwagenchauffeurs die lading vervoeren van en naar Britse havens. Rijkswaterstaat projecteert vanaf die dag de Get Ready for Brexit-boodschap op matrixborden boven snelwegen naar havens.
De gezamenlijke actie is bedoeld om chauffeurs en hun opdrachtgevers eraan te herinneren wat er in de Nederlandse havens verandert per 1 januari 2021 door het uittreden van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. Vanaf die datum moeten douanedocumenten altijd vooraf via het Port Community System van Portbase digitaal zijn aangemeld bij de shortsea- en ferryterminals. Zo niet, dan krijgt de chauffeur hier geen toegang. Deze aanpak geldt op alle ferry- en shortsea-terminals. Doel is om goederen ook na het verstrijken van de Brexit- overgangstermijn op 31 december altijd soepel door de Nederlandse havens te loodsen.
Havenbedrijf Rotterdam, Douane, Rijkswaterstaat en Portbase – vier van de totaal 29 samenwerkende partijen in de Get Ready for Brexit-campagne (www.www.getreadyforbrexit.eu) – waren op 1 december te gast op de DFDS ferryterminal. Onder toeziend oog van het blauwe Brexit-monster kregen chauffeurs informatie over wat er voor hen vanaf 1 januari 2021 verandert aan hun terminalbezoek. De flyer is opgesteld in acht talen en toont tevens aan naar welke tijdelijke parkeerplaats chauffeurs moeten rijden als hun douanedocumenten niet in orde zijn voor Brexit. Er zijn vijf bufferparkeerplaatsen in de haven van Rotterdam voor honderden vrachtwagens en één tijdelijke parkeerplaats in de haven van IJmuiden. Al deze tijdelijke locaties zijn voorzien van een omheining, verlichting, sanitaire voorzieningen en beveiliging. Ook is er voor elke ferryterminal een verkeerscirculatieplan opgesteld met het doel vertragingen zo veel als mogelijk te voorkomen.
Landelijke Brexit Actiedag
Alle Nederlandse terminals (ferry en shortsea) zijn 1 december gestart met het informeren van bezoekende chauffeurs. Deze groep wordt opgeroepen om niet te gaan rijden naar de haven voordat zij gecheckt hebben of alle vinkjes in Portbase op groen staan. Er is een aparte flyer voor shortsea-terminals en één voor ferryterminals. Bekijk hier een impressie van de activiteiten op de Nederlandse terminals:
Wat is / doet het Port Community System?
Het Port Community System (PCS) van Portbase is de digitale verbinding met de slimme havens van Nederland. Het PCS heeft bijna landelijke dekking en is beschikbaar voor alle havensectoren: containers, stukgoed, droge bulk en natte bulk. Iedereen in de logistieke keten kan via de meer dan 40 services in het PCS eenvoudig en efficiënt informatie uitwisselen.
Waarom betaal ik voor Portbase aansluitkosten?
Aansluitkosten worden berekend voor het doorlopen van een aantal stappen om gebruik te kunnen maken van de ‘digitale grens’ van Portbase.
Portbase werkt kostendekkend. De aansluitkosten bedragen per service € 249,50.