Marty van Pelt, Portbase : Ook na Brexit gaat lading snel via de Nederlandse havens

Cargomagazine – De aanstaande Brexit creëert voor de logistieke ketens tussen Nederland en het Verenigd Koninkrijk een nieuwe werkelijkheid. Immers, wat de uitkomst van de politieke onderhandelingen ook is: bij elke vorm van Brexit ontstaan in het short sea- en ferryverkeer douaneformaliteiten. In het geval van een no-deal Brexit zelfs al direct de volgende dag. Maar ook bij een zachtere Brexit zijn douaneformaliteiten in de nabije toekomst een vaststaand feit. Port Community System Portbase nam samen met gezichtsbepalende bedrijven uit de havengemeenschap in september 2018 de stap om een oplossing en werkwijze te ontwikkelen die een vlotte afhandeling van douaneformaliteiten en een snelle doorstroom via de Nederlandse havens verzekert.

Lees het volledige artikel in Cargo Magazine op pagina 32 klik hier

 

Britse oefening bij Dover om verkeer bij een no-deal te simuleren.

Londen bereidt zich voor op no-dealbrexit

Financieel Dagblad – De nieuwe regering in Londen denkt dat de kans klein is dat de andere landen van de Europese Unie bereid zijn de deal over uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de EU aan te passen. Daarom bereidt men zich voor op een no-dealbrexit, zo hebben verschillende ministers uit het kabinet van premier Boris Johnson gisteren gezegd.

Johnson nam woensdag het premierschap over van Theresa May en beloofde dat het VK uiterlijk per 31 oktober de EU zal verlaten. Hij zegt een nieuwe deal na te streven over de brexit, nadat het Britse parlement de huidige regeling afwees. De EU heeft echter bij herhaling aangegeven dat heronderhandelingen niet mogelijk zijn.

Erg reëel

Michael Gove, in het Britse kabinet verantwoordelijk voor de voorbereiding van de brexit, schrijft in The Sunday Times, dat de regering er alles aan zal doen om een nieuw akkoord in de wacht te slepen, maar een no-dealbrexit noemt hij een ‘erg reële mogelijkheid’ en de regering moet dan ook alles doen om daar op voorbereid te zijn. ‘Plannen maken voor een no-deal is nu de nummer één prioriteit van de regering’, schrijft Gove.

Minister van financiën Sajid Javid schrijft in The Sunday Telegraph de ambtenaren op zijn ministerie opdracht te hebben gegeven de voorbereidingen voor een no-deal op te schroeven. Hij zegt om een onderzoek met de grootste spoed te hebben gevraagd om te beoordelen voor welke zaken geld nodig is vanwege de brexit. Zo moeten er middelen beschikbaar komen om vijfhonderd nieuwe douanebeambten aan te stellen.

Turbocharging

Minister van schatkist Rishi Sunak zegt dat er £26,6 mrd beschikbaar is op de begroting om de gevolgen van de brexit te verzachten. Hij zei zondag dat er zo veel vaart achter de voorbereiding van een brexit zonder deal met de EU wordt gezet, dat sprake is van ‘turbocharging’. Hij zei ook dat de regering beslist niet uit is op vervroeging van verkiezingen.

Labour- en oppositieleider Jeremy Corbyn herhaalde nog eens op ieder moment gereed te zijn voor nieuwe verkiezingen. Op Sky News zei hij zondag opnieuw zich te verzetten tegen een no-dealbrexit. In dat geval moeten de burgers er volgens hem het laatste woord over krijgen en dan zal Labour voor ‘remain’ – geen uittreding uit de EU – campagne voeren. Corbyn wilde niet zeggen of hij een motie van wantrouwen tegen het kabinet van Johnson indient en zegt dat te zullen beoordelen als het parlement in september terugkeert van reces.

Boris Johnson is ‘gonna get Brexit done’

VNONCW, Brexit-nieuwsbrief 25 juli 2019 – Nieuws, voorlichting en tips voor ondernemers nr. 34

Na een paar rustige weken is het weer tijd voor nieuws van het Brexit-front. Gisteren is Boris Johnson met een ruime meerderheid verkozen (92.000 stemmen tegenover 46.000 stemmen voor zijn rivaal Jeremy Hunt). Daarmee lijkt de kans op de gevreesde no-deal Brexit toe te nemen.

Boris Johnson ontvouwde zojuist ook zijn eerste plannen. Voor iedereen zit er daarbij wat in het vat. Van ouderen tot patiënten in de ziekenhuizen. Van de ruimtevaartsector tot infrastructuur. Alles en iedereen moet het beter krijgen in het VK. En gaat u verder maar rustig slapen, want de Brexit wordt de komende 99 dagen geregeld door Boris. Ja dit keer echt Dude!

Luister hieronder terug wat onze man in Brussel -Winand Quaedvlieg- bij BNR over de verkiezing van Boris Johnson te vertellen had. Verder in deze nieuwsbrief aandacht voor de nieuwste KvK-cijfers over de Brexit-voorbereiding bij ondernemers. Een blog van Leon Kanters, de voorzitter van onze douanecommissie. En tot slot nog informatie over de ontwikkelingen bij de douane, de overwinningsspeech van Boris en de afscheidsspeech van May.

Een fijne zomer allemaal. Wij zijn er na de vakantie weer. En vergeet niet de Brexit-Impact-Scan  te doen als je dat nog steeds niet gedaan hebt. Op het strand is daar alle tijd voor de komende weken.

Lees hier de volledige nieuwsbrief van VNO-NCW

KiM: Brexit biedt Nederlandse havens ook kansen

De Brexit kan positief uitpakken voor Nederlandse havens als vestigingsplaats voor maritiem-juridische bedrijven, die het Verenigd Koninkrijk willen verruilen voor het Europese vasteland.

Dat zegt het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM), onderdeel van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW), in een studie naar de invloed van trends op de havensector. Op de goederenoverslag zal het vertrek volgens het instituut echter in alle scenario’s een negatief effect hebben met een verlies van tussen de 2 en 4% van het aantal tonnen. Dat komt neer op het verlies van tussen de twaalf en 24 miljoen ton per jaar.

Gevolgen

Het is een van de mogelijke gevolgen van de mondiale en regionale trends waaraan de havens volgens het KiM onderhevig zijn. De onderzoeksinstelling komt tot maar liefst 24 trends. Vijf daarvan krijgen het predikaat ‘megatrend’: digitalisering, energietransitie, extreme weer/klimaatverandering, anders en efficiënter werken en veranderende politieke en economische orde.

Die omvatten op hun beurt veertien ‘mainstream’ trends, die zeer waarschijnlijk invloed op de Nederlandse havens krijgen. Voorbeelden daarvan zijn autonoom vervoer (digitalisering), verduurzaming van schepen (energietransitie) en protectionisme (andere economische orde). Daarnaast ziet het KiM vijf potentiële trends die de havensector waarschijnlijk zullen beïnvloeden, zoals blockchain-technologie en de economische opkomst van Afrika.

Andere landen

In de studie is ook gekeken hoe vijf andere Europese landen, België, Duitsland, Frankrijk, Spanje en Italië, in hun havenbeleid anticiperen op trends. Rode draad: veel minder aandacht voor de gevolgen van klimaatverandering. Zo worden onderwerpen als autonoom vervoer, circulaire economie en ‘Parijs’ niet genoemd in Belgische beleidsstukken over zeehavenbeleid. Ook in Duitse stukken konden de onderzoekers weinig vinden over onderwerpen als circulaire economie en energietransitie.

Volgens het KiM beschrijven buitenlandse beleidsnota’s veelal ‘een wenselijk toekomstbeeld’. Zo gaat het in Franse stukken veel over infrastructuur en versterking van de concurrentiepositie. In Italië vallen onder meer de ‘actielijnen’ Aanpak van bureaucratie en het Ontwikkelen van corridors naar onder meer de Zwarte Zee- en Golfregio op. Spanje werkt momenteel aan een nieuw strategisch raamwerk voor zijn havens, waarin waarschijnlijk meer aandacht aan actuele trends besteed zal worden.

Bron: Nieuwsblad Transport d.d.8 juli jl.

Zij lopen zich warm om May op te volgen

www.ad.nl – Je zou zeggen: niemand wil de baan van Theresa May. Want: ruzie, slapeloze nachten en een hoop gedonder in eigen land en in Europa zijn gegarandeerd voor de volgende premier van Groot-Brittannië. Toch zijn er genoeg kandidaten. Dit zijn de belangrijkste kanshebbers.
Lees hier het volledige artikel op www.ad.nl

‘The end of May sees the end of May’

Brexit-nieuwsbrief 24 mei 2019 – Nieuws, voorlichting en tips voor ondernemers nr. 33

Na alle tegenslagen tot nu toe overleefd te hebben is nu dan toch het einde in zicht voor de ambtstermijn van Theresa May. Precies één dag na de Europese verkiezingen gaf ze aan op te stappen. Ze blijft nog aan tot 7 juni, om het bezoek van Trump nog in goede banen te leiden en tot er een opvolger is, maar daarna is het voorbij.

De aankondiging volgde op het mislukken van het Brexit-overleg tussen Labour en de Conservatieven om er samen uit te komen en een meerderheid te halen in het Lagerhuis. De concessies die May daarbij deed werden door een deel van haar eigen fractie verworpen. Wie deze ondankbare baan nu op zich neemt laat zich nog raden, al heeft Boris Johnson al aangegeven zich graag aan te bieden.

Het aftreden van May zet een streep door het streven van de Britse regering om het VK vóór de installatie van de nieuwe Europarlementariërs met een deal uit de EU te loodsen. Dit was nog steeds de ijdele hoop van veel Brexiteers. De Brexit-soap gaat hiermee weer een nieuwe fase in tot 31 oktober. Wat betekent dit voor ondernemers? De kans op een no-deal en een keiharde Brexit is hiermee in ieder geval niet afgenomen. Die kans is misschien zelfs wel groter, al is het begrijpelijk dat de meeste ondernemers de deadlines ondertussen wel een beetje zat zijn of er niks meer van begrijpen.

Voor ons dus van belang om iedereen in deze nieuwsbrief weer even te herinneren aan wat je allemaal al kan doen. Verder blikken we terug op de afgelopen verkiezingen. Ondertussen ook een klein beetje goed nieuws. Ondanks de Brexit heeft Nederland in het afgelopen jaar meer winst behaald door handel met het VK!

Lees hier de volledige nieuwsbrief van VNO-NCW

A2B-online: Klaar voor en met de Brexit

Nieuwsblad Transport – ‘ De grootste rollercoaster uit onze geschiedenis’. Zo karakteriseer sales director Barry van ’t Hof van VK-specialist A2B-online uit Moerdijk het jaar tot nu toe. Waar tot eind maart alle zeilen bijgezet moesten worden om op de vraagexplosie in te spelen, is het nu rust wat de klok slaat. Lees hier het hele artikel.

Brexit kan zo maar in een stroomversnelling komen

www.vno-ncw.nl, artikel Winand Quaedvlieg – De Brexit lijkt even in een wat onwerkelijke fase te zijn beland. De EU-27-leiders hebben aan het Verenigd Koninkrijk een half jaar uitstel gegeven om zijn eigen knoop te ontwarren. En ze hebben – ongetwijfeld met enige binnenpret – Halloweendag (31 oktober) als volgende deadline vastgesteld. Onderwijl voeren de grote Britse politieke partijen een schimmenspel op van onderhandelingen over een Brexitoplossing. Iedereen verwacht dat dat deze week een roemloos einde zal vinden. Verder bereidt het VK zich voor op verkiezingen voor het Europese Parlement, waarbij de kandidaten ervan uit moeten gaan dat ze misschien na een paar maanden weer thuis in het VK op de stoep staan. En wat er verder in het verschiet ligt – een nieuw referendum, een implosie van de bestaande partijen – is alleen het rijk van speculatie. Het VK lijkt een dolende in zijn eigen huis die de uitgang niet kan vinden. En de EU laat zich niet voor het karretje spannen om de deur open te zetten. Bij zoveel groteske onduidelijkheid is het begrijpelijk dat bedrijven even achteroverleunen en kijken wat er gaat gebeuren.

Blijf alert!

En dáár zit nu precies het risico. Want het blijft wel degelijk mogelijk dat er plotseling stroomversnelling in het proces komt. Nu Tottenham en Liverpool in de finale van de Champions League zitten is dat voor sommige Britten het ultieme teken dat ze de EU niet meer nodig hebben. Ze vergeten daarbij dat de meerderheid van de spelers en de trainers uit de EU komen. Serieuzer is dat de Britse zusterorganisatie van VNO-NCW van Britse parlementsleden hoort dat de steun voor een No Deal bij hun achterban groeit. Zij wil daarom haar campagne opvoeren om te waarschuwen voor de negatieve effecten van een chaotisch vertrek uit de EU.

De Europese Commissie is om precies diezelfde reden bezig haar standpunt te verharden. Zij wil duidelijk maken dat een zogenaamde managed No Deal, waarbij de scherpe kantjes eraf geveild worden door ad-hocafspraken te maken, niet op haar agenda staat. Zij zegt ook geen verdere initiatieven te zullen nemen om ‘contingency’-maatregelen te nemen. Dat is onderhandelingstechnisch misschien begrijpelijk, maar voor bedrijven is het volstrekt onacceptabel. Dataverkeer bijvoorbeeld móet gewoon geregeld zijn tussen de EU en het VK, welke vorm van Brexit er ook komt. Iets anders kun je aan bedrijven niet uitleggen.

De positie van premier May lijkt steeds zwakker te worden. Als zij opstapt en er een ruigere Brexiteer komt als opvolger, dan zou die wel eens de stekker uit alle overleg kunnen trekken, waardoor je nog vóór eind oktober een Brexit zou krijgen. Dat is niet te hopen, maar uitgesloten is het niet.

En dan hoor je ook steeds meer van bedrijven dat elk uitstel met hoge kosten gepaard gaat. Productiestops plannen of extra voorraden aanleggen rond een aangekondigde Brexitdatum kost bakken met geld. Veel bedrijven kunnen zich dat niet permitteren. En als een bedrijf het wel kan, dan één keer, maar niet steeds weer. Dat moeten regeringsleiders beseffen. Bovendien wordt de overgangsperiode in het Withdrawal-akkoord dan navenant korter. Sommige bedrijven pleiten daarom voor snelle zekerheid, zelfs al zal die pijn doen.

Er zijn dus nog genoeg redenen om als bedrijf alert te blijven en je Brexitvoorbereidingen klaar te hebben. Lees hier het artikel op vnoncw.nl.

Uitstel Brexit – statement Portbase

Portbase – Afgelopen nacht zijn het Verenigd Koninkrijk (VK) en de Europese Unie (EU) akkoord gegaan met een verlenging van de artikel 50 termijn tot uiterlijk 31 oktober 2019. Hiermee is de no deal situatie over twee dagen afgewend inclusief de nadelige gevolgen die daarmee samenhangen.

Wat betekent het uitstel voor de oplossing in de Nederlandse havens?

Portbase had de aanpassingen aan haar systeem op 29 maart klaar om de oplossing via de Nederlandse havens te faciliteren. Daar verandert dus niet zoveel. Het uitstel betekent wel meer tijd voor bedrijven om zich voor te bereiden en zich aan te sluiten. Die oproep zal vanuit de verschillende organisaties in de havens gedaan blijven worden. Er zijn nog veel (met name buitenlandse) bedrijven die zich aan moeten sluiten bij Portbase om na Brexit goederen via de Nederlandse havens te kunnen blijven vervoeren.

Welke data moeten goed in de gaten gehouden worden?

31 oktober is nu de nieuwe deadline. Dan kunnen er 3 zaken gebeuren:

  • Is er op 31 oktober (of wellicht al eerder) een deal dan gaat de overgangsperiode in, die loopt tot 31 december 2020. Tijdens deze periode blijven de EU-regels en -wetten in het Verenigd Koninkrijk nog gelden;
  • Als er op 31 oktober nog geen deal is, kan er een no-deal Brexit ontstaan waarmee het VK per direct zonder afspraken de EU verlaat;
  • Ten slotte kan er door de EU ook een nieuw uitstel verleend worden.

Een andere interessante datum is 1 juni. Als de Britten niet mee (willen) doen aan de verkiezingen voor het Europees Parlement op 23-26 mei, dan verlaat het VK de EU per 1 juni – met of zonder deal.

Wat moeten bedrijven nu gaan doen?

Er is meer tijd, maar de mogelijkheid van een no-deal Brexit blijft aanwezig. We raden bedrijven aan zich te blijven voorbereiden. 1 juni en 31 oktober zijn data waarop het nog steeds kan gebeuren dat het VK zonder deal de EU verlaat. Hierdoor blijft het noodzakelijk dat bedrijven tijdig voorbereid zijn.

Meer informatie? Kijk portbase.com.

Uitstel Brexit verandert niets aan noodzaak tot registratie via Portbase

Port of Rotterdam – In de nacht van 10 op 11 april zijn het Verenigd Koninkrijk (VK) en de Europese Unie (EU) akkoord gegaan met een verlenging van de Artikel 50 termijn tot uiterlijk 31 oktober 2019. Voorwaarde is wel dat het VK deelneemt aan de eerstvolgende Europese verkiezingen van 23 tot 26 mei 2019. Het VK mag vóór 31 oktober 2019 de EU verlaten indien de eerder gesloten uittredingsovereenkomst geaccepteerd wordt door het Britse Lagerhuis. Havenbedrijf roept bedrijven in logistieke keten op om zich vóór 1 juni aan te sluiten op Portbase.

Lees het hele nieuwsbericht op portofrotterdam.com.

Neem even 5 minuten de tijd…

en lees de privacy verklaring die van toepassing is op deze website.Klik op 'privacy instellingen' om uw toestemmingen voor deze website te bekijken en in te stellen.

Lees onze privacy verklaring hier