Welke SCAC-code moet ik in Portbase voorafgaand aan het boekingsnummer ingeven bij de voormelding aan de ferryterminal?

Als u de vooraanmelding doet aan de ferryterminal dan zorgen de eerste 4 posities (SCAC code) van het boekingsnummer, dat de melding naar de juiste ferry-operator verstuurd wordt.  Lees de verdere toelichting over export en import op Portbase-Support.

Kan ik als chauffeur na Brexit met een ID-kaart naar het VK reizen? Of heb ik een paspoort nodig?

Sinds 1 oktober 2021 heeft u voor toegang tot het VK een geldig paspoort nodig. Woonde u voor 1 januari 2021 al in het VK? Of heeft u een document van het VK dat u een grensarbeider bent? Dan kunt u met uw ID-kaart blijven reizen tussen Nederland en het VK tot ten minste eind 2025. Lees meer op rijksoverheid.nl.

 

 

Vernieuwde Brexit-wegwijzer evofenedex, inclusief voorbeeldclausule

evofenedex.nl – VK heeft regels voor invoer dierlijke en plantaardige goederen uitgesteld.  De informatie over goederenketens in relatie tot brexit is op de evofenedex-website gebundeld in de Brexit-wegwijzer. Deze staat vol met Q&A’s op het gebied van handel en logistiek en bestaat uit 8 onderdelen. De wegwijzer is nu geactualiseerd. De belangrijkste wijzigingen en aanvullingen hebben betrekking op het onderdeel ‘Plantaardige en dierlijke goederen’ en bevinden zich onder de knop ‘Vergunningen en certificaten’.

Recent heeft het Verenigd Koninkrijk (VK) besloten de regels voor de invoer van dierlijke en plantaardige producten uit de Europese Unie (EU) met een halfjaar uit te stellen. Per 1 april en 1 juli zouden er namelijk certificeringseisen gaan gelden voor ondernemers die deze producten exporteren. Deze data zijn nu aangepast naar 1 oktober 2021 en 1 januari 2022. Uiteraard is dit uitstel direct verwerkt in onze Brexit-wegwijzer.

Aanvullingen voor exporteurs
De regels voor het importeren van dierlijke en plantaardige producten vanuit het VK zijn sinds 1 januari 2021 gewijzigd. Wanneer de documentatie juist is, is een voorspoedige afhandeling gewaarborgd. evofenedex raadt bedrijven aan afspraken met ketenpartners in het VK te formaliseren om alle benodigde gegevens en papieren in orde te maken. Hiervoor is in de Brexit-wegwijzer een link naar een voorbeeldclausule toegevoegd.

Leden van evofenedex kunnen voor verdieping bij ons terecht. Een goede voorbereiding van import en export van goederen draagt bij aan een efficiënte ketenlogistiek en duurzame handelsrelatie.

 

 

 

 

NVWA blijft wijzen op belang goede voorbereiding nieuwe grensformaliteiten VK

evofenedex.nl – Uitstel invoering fase 2 border operating model geeft exporteurs meer voorbereidingstijd. Nu de Britse overheid de invoering van nieuwe grensformaliteiten voor invoer uit de Europese Unie heeft uitgesteld, hebben bedrijven die handelen in bederfelijke agrarische producten meer tijd zich hierop voor te bereiden. De noodzaak hiervoor is volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit echter niet minder geworden. Brexit-coördinator Peter Verbaas legt uit waarom.

 

 

 

 

Voorkom fouten bij aangifte import vanuit Verenigd Koninkrijk

evofenedex.nl – De regels voor het importeren van dierlijke en plantaardige producten vanuit het Verenigd Koninkrijk (VK) zijn sinds 1 januari gewijzigd. Bedrijven en hun leveranciers hebben de afgelopen 3 maanden ervaring opgedaan met de nieuwe vereisten voor het doen van importaangiftes. Dit ging in veel gevallen niet direct goed en leidde tot verstoringen en vertraagde zendingen bij aankomst in de Europese Unie. Wanneer de documentatie juist is, is een voorspoedige afhandeling gewaarborgd. Een aanzienlijk deel van de veel voorkomende fouten is eenvoudig te voorkomen. evofenedex raadt bedrijven aan afspraken met ketenpartners in het VK te formaliseren om alle benodigde gegevens en papieren in orde te maken. Hiervoor is onder dit artikel een voorbeeldclausule toegevoegd.

 

 

 

 

Top 44 meest gestelde vragen aan de Douane over de Brexit

Belastingdienst.nl – Post Brexit zijn er nog veel vragen over de afspraken die gelden met het VK per 1 januari 2021. Lees hier de top 44 meest gestelde Brexit-vragen aan de Douane plus de antwoorden.

Leuk die Brexit-deal, toch betaal ik invoerrechten

Kamer van Koophandel, 19 maart 2021 – Na het sluiten van de deal tussen de EU en het VK haalde iedereen opgelucht adem. De handel tussen het VK en de EU gaat door zonder dat je invoerrechten betaalt als je importeert of exporteert. Toch zit er een addertje onder het gras. Dit heeft alles te maken met de oorsprong van je handel.

Lees hier het hele artikel op kvk.nl.

 

Britten stellen nieuwe douaneregels rond brexit uit

evofenedex.nl, 12 maart 2021 – Bedrijven die dierlijke- en plantaardige producten exporteren naar het Verenigd Koninkrijk (VK) kunnen even opgelucht ademhalen. De Britten hebben besloten de regels voor de invoer van deze goederen uit de Europese Unie (EU) met een half jaar uit te stellen. Per 1 april en 1 juli zouden er namelijk certificeringseisen gelden voor ondernemers die deze producten exporteren.

Lees hier het hele artikel op evofenedex.nl.

 

Rotterdam telt af naar grote ‘brexittest’

FD –  In het kort

  • Het vrije vrachtverkeer van en naar het Verenigd Koninkrijk komt vrijdag 1 januari ten einde.
  • Vervoerders krijgen te maken met douaneformaliteiten.
  • In de Rotterdamse haven leeft de vrees dat niet alle vervoerders hun papieren op orde hebben.
  • Dit kan leiden tot opstoppingen.

De Rotterdamse haven, de douane en bedrijven vrezen dat de eerste dagen van de brexit niet vlekkeloos zullen verlopen. Ondanks alle getroffen voorbereidingen houden zij vanaf vrijdag 1 januari rekening met files van vrachtwagens en oponthoud in de haven en bij de veerbootterminals.

‘Omdat het nog nooit is gebeurd, zit er een onzekerheidsfactor in’, aldus Jan Kamp, hoofd Douane Rotterdam Haven. ‘In de logistieke kant zit mijn grootste zorg. Bij de terminals is sprake van een continue stroom, als er ergens iets stokt en die vrachtwagens blijven maar komen, dan is dat voor de hele havengemeenschap een zorg.’

Vrijdag is de eerste dag waarop de daadwerkelijke uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie een feit is. Dan komt een einde aan een maandenlange overgangsfase waarin vrachtwagens nog zonder controles konden doorrijden. Voor export naar en import uit het Verenigd Koninkrijk gaan nu douaneformaliteiten gelden.

Hoewel het Havenbedrijf Rotterdam (HbR) hierop is toegerust, spreekt een woordvoerder van een ‘black box’ met onzekere factoren.

Ferryterminals
De onzekerheid zit niet alleen in de mate waarin exporterende en importerende bedrijven in Nederland zijn ingespeeld op de nieuwe situatie. ‘Wij horen dat de bedrijven in Engeland nog niet goed zijn voorbereid’, zegt John de Boom van logistiek dienstverlener en transporteur Freight Line Europe. Als dat tot congestie in Engeland leidt, kan dat ook gevolgen hebben in Rotterdam.

Vooral de ferryterminals van Stena Line, DFDS en P&O in het Rotterdamse havengebied krijgen te maken met de brexit. Zij vormen in de haven het logistieke middelpunt van de handel met het VK. Op doordeweekse dagen vertrekken er gemiddeld 2500 vrachtwagens richting Engeland.

Als er problemen ontstaan, dan gebeurt dat bij die terminals. Voordat vrachtwagens in Rotterdam, Vlaardingen of Hoek van Holland de veerboot naar Engeland op kunnen rijden, moeten de goederen namelijk op de juiste manier worden aangegeven via het havencommunicatiesysteem Portbase. Gebeurt dat niet goed, dan mogen de vrachtwagens de terminals niet op, wat kan leiden tot files.

Zwakke schakel
Hoewel Nederlandse bedrijven al twee jaar met allerlei campagnes zijn gewaarschuwd voor de gevolgen van de brexit, vormen juist zij nog de zwakke schakel. Veel van deze bedrijven doen alleen zaken binnen de EU en hebben dus niet eerder met douaneformaliteiten te maken gehad.

‘Van het exportvolume naar het Verenigd Koninkrijk is 94% aangemeld’, zegt de woordvoerder van HbR. ‘Maar dat wil niet zeggen dat zij dit systeem ook goed kunnen gebruiken en de vereiste gegevens goed invullen. Dat is een onbekende factor.’

Het risico bestaat dat er toch nog een aanzienlijk aantal chauffeurs hun douanepapieren niet op orde hebben. Zij moeten dan naar speciaal aangewezen bufferparkeerplaatsen in het havengebied. Daar is plek voor 700 vrachtwagens. Uit simulaties bleek dat er met maximaal 400 vrachtwagens iets mis kan zijn.

Rijkswaterstaat heeft verkeerscirculatieplannen gemaakt om bij problemen het verkeer in goede banen te leiden. Volgens een woordvoerder is de verkeerscentrale in Rhoon paraat om het wegverkeer in de gaten te houden en eventueel actie te ondernemen. ‘Als het nodig is kunnen we al bij Venlo het verkeer omleiden.’

De verwachting is dat de eerste echte brexittest voor de Rotterdamse haven op maandag 4 januari zal zijn. Nieuwjaarsdag is zowel aan de Engelse als aan de Europese zijde een feestdag. Op die dag heeft Stena Line als enige een afvaart uit Rotterdam richting Engeland.