Nederlandse verladers: ‘Risico van een no-dealbrexit is substantieel’

Financieel Dagblad – De timing was achteraf gezien precair. Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken trok donderdag de aandacht met een plagerige brexitpop, premier Mark Rutte zette het Verenigd Koninkrijk in een interview weg als een klein eiland in de Atlantische Oceaan en zijn Britse ambtsgenoot Theresa May werd op een nieuwe nederlaag in het Lagerhuis getrakteerd. Lees hier het hele artikel op fd.nl.

Deze mensen helpen Nederland de Brexit door

NRC – Lees hier het hele artikel op nrc.nl.Massaal werven Douane en voedsel- en warenautoriteit personeel. Want de scheiding tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk nadert, zonder dat er goede afspraken zijn. Wie zijn de mensen die de mogelijke chaos het hoofd moeten bieden?

De Rotterdamse haven bereidt zich met honderden extra mensen voor op de brexit

trouw.nl – Zo’n duizend uur voor de brexit weet ook Allard Castelein, directeur van het Rotterdamse Havenbedrijf, niet wat er zal gebeuren op en na 29 maart. Er zijn, zegt hij, driehonderd extra douaniers aangesteld door het Rijk. Er zijn negentig dierenartsen aangenomen. De digitale verwerking van exportzendingen naar het Verenigd Koninkrijk is verbeterd. Zelf heeft het Havenbedrijf ruimte gezocht, en deels gevonden, voor parkeerplaatsen waar chauffeurs die hun papierwinkel niet op orde hebben hun trucks kunnen parkeren – in afwachting van toestemming voor de overtocht. Ook is er ruimte voor inspecties van dieren die de Noordzee over moeten. Lees hier het hele artikel op trouw.nl.

Brexit; de soap die maar niet wil stoppen

VNO-NCW – Het is Brexit wat de klok slaat in de media en in diverse publicaties. Dat is niet voor niks. Een groeiend deel van het Nederlands bedrijfsleven verwacht namelijk in het eerste kwartaal van 2019 al negatieve gevolgen zo blijkt uit een nieuwe enquête van ons met het CBS die morgen verschijnt. En de tijd dringt. Zo zei ook Mark Rutte na bezoek van Theresa May. Voor veel Britse ondernemers al helemaal want sommige goederen die nu verscheept gaan worden komen pas na 29 maart in het VK aan. Lees de hele nieuwsbrief op  info.vnoncw.mkb.nl.

In de nieuwsbrief komt het volgende aan bod:

 • 3,4 miljoen passagiers de dupe van Brexit
 • Grote opkomst Brexit buddies in Genemuiden
 • De NVWA waarschuwt: het is al (bijna) te laat…
 • Portbase: verkeer via de havens ook na Brexit soepel
 • Brexit-vouchers nog geen doorslaand succes
 • Ieren zetten zich net Nederland als schrap voor Brexit
 • ‘Britten coulant voor EU trucks bij harde brexit’
 • Britse douane informeert ondernemers
 • Ook in de zorg zorgen over Brexit
 • Brexit: ‘Kijk ook naar je concurrenten’
 • Events met de Duitsers en de Britse douane

Dertien tips voor ondernemers met brexit-angst

Abn Amro – Op 30 maart aanstaande kunnen er slagbomen staan voor de veerboot naar Groot-Brittannië. De helft van de Nederlandse ondernemers die handelt met het Verenigd Koninkrijk (VK) is niet of nog nauwelijks voorbereid op de mogelijkheid van een ‘harde’brexit. Dertien tips om voor 29 maart alsnog brexit-ready te worden. Lees het hier het hele artikel op insights.abnamro.nl.

NVWA roept ondernemers op zich aan te melden bij administratieve systemen vanwege Brexit

NVWA – De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) roept ondernemers die goederen leveren aan klanten in het Verenigd Koninkrijk of die goederen ontvangen uit het Verenigd Koninkrijk, op om zich op tijd aan te melden bij de digitale systemen die nodig zijn voor het aanvragen en verwerken van import- en exportkeuringen en -certificaten. Het aanmelden bij de verschillende systemen duurt normaliter ongeveer 2 weken, maar deze doorlooptijd kan flink oplopen als veel bedrijven zich vanwege een ‘no-deal Brexit’ pas op het laatste moment aanmelden. Lees hier het hele nieuwsbericht op nvwa.nl.

Portbase zorgt dat het vervoer na Brexit soepel kan doorgaan

hulpbijbrexit.nl – ‘Onze digitale oplossingen gaan zorgen dat goederen ook na Brexit snel via de Nederlandse havens vervoerd kunnen worden van en naar het V.K. Met de grote containerschepen uit ‘derde landen’ loopt dit al al jaren naar tevredenheid van alle betrokkenen,’’ dat zegt Bas van Amsterdam van Portbase, een dochter van de havenbedrijven van Amsterdam en Rotterdam. Wij spraken met Bas over Brexit, de website www.getreadyforbrexit.eu en zijn zorgen. “Bedrijven moeten niet wachten tot het laatste moment. Ook exporteurs uit o.a. Italië of Duitsland moeten zich nu al aanmelden bij Portbase. Alleen zo zorgen we dat vrachtwagens straks soepel de ferry op kunnen.” Lees hier het hele artikel op hulpbijbrexit.nl. 

Portbase zorgt dat het vervoer na Brexit soepel kan doorgaan

“Onze digitale oplossingen gaan zorgen dat goederen ook na Brexit snel via de Nederlandse havens vervoerd kunnen worden van en naar het V.K. Met de grote containerschepen uit ‘derde landen’ loopt dit al al jaren naar tevredenheid van alle betrokkenen,’’ dat zegt Bas van Amsterdam van Portbase, een dochter van de havenbedrijven van Amsterdam en Rotterdam. Wij spraken met Bas over Brexit, de website www.getreadyforbrexit.eu en zijn zorgen. “Bedrijven moeten niet wachten tot het laatste moment. Ook exporteurs uit o.a. Italië of Duitsland moeten zich nu al aanmelden bij Portbase. Alleen zo zorgen we dat vrachtwagens straks soepel de ferry op kunnen.” Lees het hele bericht op hulpbijbrexit.nl.

Douanebaas waarschuwt lakse exporteurs: geen coulance bij brexit

Bij een groep van 72.277 ondernemers ploft binnenkort een brief van de douane op de mat. Het zijn de bedrijven die volgens de Belastingdienst het afgelopen jaar nog goederen verhandelden met het Verenigd Koninkrijk. Afzender: Nanette van Schelven, de algemeen directeur van de Douane. Ze schrijft ze vrijdag allemaal aan omdat ze zich zorgen maakt. De ondernemers zijn lang niet allemaal voorbereid op de gevreesde no-dealbrexit, een Brits vertrek uit de Europese Unie zonder uittredingsovereenkomst. Hoogste tijd voor actie, waarschuwt Van Schelven. Lees hier het hele artikel op fd.nl.

Melding Import Documentatie en Melding Export Documentatie wijzigen voor Brexit

Portbase – Een no-deal Brexit komt steeds dichterbij. In het shortsea- en ferryverkeer van en naar het Verenigd Koninkrijk leidt dit onherroepelijk tot douaneformaliteiten. Samen met een groot aantal partijen werkt Portbase aan een ketenbrede oplossing om lading ook na de Brexit snel via de Nederlandse havens te vervoeren. Belangrijk onderdeel is het vernieuwen van onze services Melding Import Documentatie en Melding Export Documentatie. Lees hier het nieuwsbericht op portbase.com.

Neem even 5 minuten de tijd…

en lees de privacy verklaring die van toepassing is op deze website. Klik op 'privacy instellingen' om uw toestemmingen voor deze website te bekijken en in te stellen.

Lees onze privacy verklaring hier