Brexit-moment is er bijna – Brexit Nieuwsbrief VNO NCW #37

VNO NCW – Helaas is het bijna zover, het moment dat het Verenigd Koninkrijk officieel de EU verlaat. Het uittredingsproces, dat begon met de ‘leave’-uitslag op 23 juni 2016, krijgt op vrijdag 31 januari om 23:00 Britse tijd formeel zijn beslag. Maar in tegenstelling tot wat veel mensen denken: dan begint het echte spel eigenlijk pas.

Want komend jaar blijft de relatie met het Verenigd Koninkrijknog vrijwel gelijk, maar na 2021 staan grote veranderingen op de stapel. Er moet namelijk komend jaar een handelsakkoord tussen de EU en het VK worden uitonderhandeld. Maar daarvoor is eigenlijk extreem weinig tijd. Daarmee ligt een no deal-Brexit per 1 januari 2021 nog steeds op de loer als dat niet lukt.

Er mag dan sprake zijn van een status-quo-overgangsperiode van 1 jaar, maar het idee dat er ‘niets verandert’ na 31 januari klopt niet. Er verandert heel weinig. De gevolgen voor een aantal douaneaspecten, zoals de vraag of Britse producten tegenover derde landen nog gelden als van Europese oorsprong, zijn nog niet helemaal duidelijk. Lees hier de complete nieuwsbrief.

Neem even 5 minuten de tijd…

en lees de privacy verklaring die van toepassing is op deze website. Klik op 'privacy instellingen' om uw toestemmingen voor deze website te bekijken en in te stellen.

Lees onze privacy verklaring hier