Doe dit voor:

30 maart 2019

Douanegegevens voormelden

De nieuwe situatie na Brexit

Nadat de uitvoeraangifte gedaan is, meldt de exporteur de belangrijkste douanegegevens aan de shortsea-terminal. Dit kan ook de namens hem optredende expediteur, douane-agent of vervoerder doen. In alle gevallen moet het gebeuren vóórdat de lading op de terminal is.

Hoe doe ik dit?

Voor export

  • De exporteur (of de namens hem optredende expediteur of douaneagent) doet rechtstreeks bij de Douane een (weder)uitvoeraangifte.
  • Binnen enkele minuten laat de Douane aan de indiener van de aangifte weten of de goederen gecontroleerd moeten worden (op de plaats van lading) of dat de goederen vrijgegeven worden.
  • Hierna meldt de exporteur (of zijn vertegenwoordiger) via de Portbase-service Melding Export Documentatie de essentiële douanegegevens van zijn container aan de terminal. De exporteur (of zijn vertegenwoordiger) doet dat voordat de container naar de terminal gaat.
  • De exporteur (of zijn vertegenwoordiger) wordt geïnformeerd of de boeking die hij ingevuld heeft ook bekend is bij de terminal.
  • Vanaf de aankomst op de terminal tot en met het vertrek per zeeschip kan de exporteur (of zijn vertegenwoordiger) de container via Portbase vervolgens real-time volgen.

U kunt de service Melding Export Documentatie aanvragen via het online aanvraagformulier. Voor deze service is een abonnement nodig.