Doe dit voor:

30 maart 2019

Douanegegevens voormelden

De nieuwe situatie na Brexit

Nadat de uitvoeraangifte of invoeraangifte gedaan, meldt de exporteur of importeur de belangrijkste douanegegevens aan de shortsea-terminal. Dit kan ook de namens hem optredende expediteur, douane-agent of vervoerder doen. In alle gevallen moet het gebeuren vóórdat de lading op de terminal is.

Hoe doe ik dit?

Voor export

  • De exporteur (of de namens hem optredende expediteur of douaneagent) doet rechtstreeks bij de Douane een (weder)uitvoeraangifte.
  • Binnen enkele minuten laat de Douane aan de indiener van de aangifte weten of de goederen gecontroleerd moeten worden (op de plaats van lading) of dat de goederen vrijgegeven worden.
  • Hierna meldt de exporteur (of zijn vertegenwoordiger) via de Portbase-service Melding Export Documentatie de essentiële douanegegevens van zijn container aan de terminal. De exporteur (of zijn vertegenwoordiger) doet dat voordat de container naar de terminal gaat.
  • De exporteur (of zijn vertegenwoordiger) wordt geïnformeerd of de boeking die hij ingevuld heeft ook bekend is bij de terminal.
  • Vanaf de aankomst op de terminal tot en met het vertrek per zeeschip kan de exporteur (of zijn vertegenwoordiger) de container via Portbase vervolgens real-time volgen.

U kunt de service Melding Export Documentatie aanvragen via het online aanvraagformulier. Voor deze service is een abonnement nodig.

Voor import

  • De importeur (of de namens hem optredende expediteur, douaneagent of vervoerder) dient voordat de lading de terminal verlaat rechtstreeks bij de Douane een vervolgaangifte in (bijvoorbeeld een invoeraangifte).
  • Via de Portbase-service Melding Import Documentatie informeert hij in datzelfde stadium de terminal hierover. Aan de hand van deze informatie is de container op het moment van aankomst (in de regel) zonder stop bij de Douane op de terminal op te halen.

U kunt de service Melding Import Documentatie aanvragen via het online aanvraagformulier. Voor deze service is een abonnement nodig.