Doe dit voor:

30 maart 2019

De nieuwe situatie na Brexit

Nadat de uitvoeraangifte, invoeraangifte of regeling douanevervoer gedaan is, meldt de boekende partij (meestal de vervoerder) rechtstreeks aan de ferry-operator de benodigde informatie over de lading en koppelt dit terug aan zijn opdrachtgever. In alle gevallen moet dit gebeuren vóórdat de lading op de ferryterminal is.

Hoe doe ik dit?

Voor Export

  • De boekende partij (veelal de vervoerder) meldt rechtstreeks aan de ferry-operator de benodigde informatie over de lading en koppelt dit terug aan zijn opdrachtgever. Klik hier om te zien welke boeking- en zendingsgegevens u bij ferryvervoer moet registreren om aan de douaneformaliteiten te voldoen.
  • Via de Portbase-service Melding Export Documentatie meldt de exporteur of zijn vertegenwoordiger zoals de douaneagent of vervoerder direct daarna aan de ferry-operator het nummer (MRN) en het type van het douanedocument, het boekingsnummer en het nummer van het transport equipment (zoals trekkende eenheid, trailer, container, chassis etc).

U kunt de service  Melding Export Documentatie  aanvragen via het online aanvraagformulier. Voor deze service is een abonnement nodig.

Voor import

  • De importeur(of zijn vertegenwoordiger) dient – voordat de lading de ferryterminal verlaat – rechtstreeks bij de Douane een opvolgende douaneaangifte in.
  • Via de Portbase-service Melding Import Documentatie informeert hij in datzelfde stadium de ferry-operator hierover. Op basis van deze informatie kan de vervoerder direct de ferryterminal verlaten.

U kunt de service Melding Import Documentatie aanvragen via het online aanvraagformulier. Voor deze service is een abonnement nodig.